Arhiva

Exclusiv: Individul poreclit Guvid e autorul crimei din Livadă

Print Friendly, PDF & Email


În data de 30 ianuarie 2012, este programat un nou termen în dosarul 2677/116/2007, având ca obiect omorul calificat. Procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti. În acest dosar, Tribunalul Călăraşi s-a pronunţat la data de 17 iunie 2006.

Soluţia dată de Tribunalul Călăraşi

Soluţia dată de Tribunalul Călăraşi a fost aceea de a respinge excepţia nulităţii absolute a actelor procesuale şi procedurale întocmite în cauză, în perioada 11.06.2006 – 20.06.2011 şi cererea de excludere a depoziţiilor martorilor audiaţi în faza de urmărire penală şi care nu şi-au menţinut declaraţiile în cadrul crecetării judecătoreşti. Cauza a constituit-o omorul calificat, faptă petrecută la data de 11 iunie 2006, când o nuntă de spoitori, petrecută în cartierul Livada, din Călăraşi, s-a transformat într-o altercaţie, în urma căreia Constantin Petrică, de 39 de ani, a fost ucis. Motivul scandalului l-a constituit agresarea tânărului Ştefan Ionuţ Dobre, de 17 ani, la acea dată, un nepot de-al grupării Budrigan-Zăbălaru, de către spoitorii-nuntaşi, cunoscuţi drept clanul Minerilor, specializat în traficul internaţional de minori. Instanţa călărăşeană a pronunţat următoarele sentinţe: Dumitrache Nicole, cunoscut drept Budrigan – 16 ani închisoare; Aurel Niţă, cunoscut drept Zăbălaru, 15 ani; Dumitrache Vasilica Minodora – 3 ani cu suspendare; Niţă Valentin Ionuţ – 7,6 ani; Dobre Ştefan Ionuţ – 7,6 ani; Lefter Laurenţiu Georgian – 15 ani; Baloi Aurel Iulian – 15 ani; Lupu Petrişor – 15 ani; Dospin Cristian Borlan – 15 ani; Iancu Ionel – 4 ani; Iancu Cristea – 4 ani; Iancu Dacian – 4 ani, Milea Florin Teodor – 3 ani; Matei Mitică – 4 ani.

Acte de intimidare şi declaraţia de martor dată de Felix

Borlan Cristian Dospin ne spune că nu a figurat, în cauză, în nici un fel de calitate şi că nu a participat la altercaţia din seara zilei de 11 iunie 2006. A fost prezent la poliţie unde a dat numai o declaraţie de martor, la cererea numitului Aurel Niţă, zis şi Zăbălaru. La acea dată, Aurel Niţă ne spune că participarea lui la altercaţie a constat în faptul că a fost agresat bestial de mai mulţi indivizi din clanul Minerilor, acesta mergând, ulterior, în cartierul Livada, într-un act de intimidare, când a tras câteva focuri de avertisment, cu un pistol cu gaze. Ne spune că au fost două altercaţii separate şi că el nu a participat la aceea în care spoitorul Constantin Petrică a fost înjunghiat. Aurel Niţă continuă să-şi susţină nevinovăţia. În cauză, a fost arestat în perioada 23.06.2006 – 1.08.2006, când tot lotul a fost eliberat de Curtea de Apel Bucureşti, deşi instanţa călărăşeană dispusese starea de arest preventiv. Niţă afirmă răspicat că a fost victima unei înşelătorii din partea şefului Serviciului criminalistic din cadrul IPJ Călăraşi. Niţă susţine că i s-a cerut să declare că fratele său, Valentin Ionel Niţă, este autorul omorului, cu motivarea că, la data producerii faptei, acesta era minor şi poate scăpa cu o sentinţă redusă la jumătate. „Eu ştiu cine-i criminalul şi-l voi spune în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel”. Conform acestuia, autorul asasinării spoitorului Constantin Petrică este un individ cunoscut sub porecla de Guvid.

Cauciuc spune că deşi agresorii aveau mâinile ocupate cu săbii şi bâte, aruncau şi cu pietre

Niţă ne confirmă că Borlan Cristian Dospin n-a participat la încăierarea din ziua de 11 iunie 2006. Afirmă că are o relaţie de duşmănie cu membrii familiei Dumitrache, în speţă Budrigan. „Noi suntem certaţi. Femeile noastre sunt certate. N-aveam eu ce să caut acolo”. Nici cu familia lui Niţă, Dospin, zis Felix, nu are nici un grad de rudenie. „Judecătorii de la Călăraşi nu mi-au dat voie decât să fac un cuvânt de încheiere, că ce am de spus, atât”. Borlan Cristain Dospin s-a dus de bună-voie la poliţie, fiindcă a fost martorul incidentelor din ziua de 11 iunie. „M-am dus singur, să le spun ce-am văzut. Niţă m-a rugat să mă duc şi să spun cum am văzut că a fost bătut. Am luat-o şi pe navastă-mea”. Borlan spune că, în ziua aia, venea de la muncă, de la fabrica de mezeluri „Aldis” şi că vazut că e nuntă şi că s-a-ndreptat spre lăutari, cu care are o relaţie de amiciţie. „Atâta tot. Apoi m-a chemat procurorul Xenofonte Purcărea şi mi-a spus că sunt declaraţii de martor în care se spune că şi eu am participat la altercaţie şi că l-ş fi omorât pe spoitorul ăla”. Într-adevăr, în declaraţia de martor dată de Matei Mitică, zis şi Cauciuc, spoitor analfabet, consemnată la data de 20.06.2006, se precizează că „am văzut un grup de circa 20 de ţigani dintre care l-a recunoscut pe Dospin-Borlan Cristian zis Felix, pe Laur Moldoveanu, Budrigan Zăbălaru şi pe Dinu Vasile zis Dinţosu, Ică, Lupu Petrişor care aveau în mâini săbii, bâte şi aruncau cu pietre în direcţia noastră”.

Autorii altercaţiei cunoscuţi după porecle, în vreme ce Felix e cunoscut după numele din buletin

Declaraţia este scrisă de procuror, a cărui semnătură este ilizibilă. Acesta este unul dintre martorii principali şi afirmă, în mod răspicat, că o singură persoană s-a apropiat de Constantin Petrică, acesta fiind înjunghiat c-o sabie, ulterior fiind atacat de alte 4-5 persoane, fără să poate preciza cine anume. Această declaraţie constituie o dovadă certă că, în cazul omorului din Livadă, petrecut acum câţiva ani şi nesoluţionat încă de instanţe, s-a făcut o activitate lipsită de profesionalism. E ciudat, spre exemplu, faptul conform căruia martorul Matei Mitică îi cunoaşte pe cei implicaţi în altercaţie după porecle, Laur Moldoveanu nefiind altcineva decât Lefter Laurenţiu Georgian, în vreme ce pe Budrigan îl cheamă Dumitrache Nicolae, iar Zăbălaru e Niţă Aurel, în vreme ce, iată, pe Felix îl cunoaşte după numele din buletin. În plus, dacă gruparea care se îndrepta spre spoitori avea mâinile ocupate cu bâte şi cu săbii, atunci cum mai putea ea arunca cu pietre? Inspecţia judiciară, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, reţine doar că, la data de 11.06.2006, Dumitrache Nicolae, Lefter Laurenţiu Georgian, Niţă Valentin Ionel şi Dobre Ştefan Ionuţ ” l-au ucis cu intenţie pe numitul Constantin Petre, prin aplicarea de lovituri peste corp, cu diverse obiecte (arme albe, bâte)”. Aurel Niţă, Nicu Niţă, Aurel Iulian Baloi, Lupu Petrişor şi Dospin Borlan Cristian „prin prezenţa lor înarmată la conflict, prin participarea şi susţinerea morală acordată celor patru…, le-au oferit suportul moral să comită infracţiunea”.

Procurorul Xenofonte Purcărea şi suceala de jumate-jumate

Dospin Cristian Borlan spune că a văzut altercaţia. „Era la 50 de metri de mine. Eu m-am dus la nuntă să vorbesc cu lăutarii”. Acesta nici măcar nu a fost arestat preventiv, în prima fază a urmăririi penale. „Nu am fost luat nici măcar o secundă”. Între timp, pe toată perioada judecării procesului, acesta a fost plecat, în repetate rânduri, din ţară, în Germania şi Italia. „Am fost chemat la parchet, ceea ce mi-am zis că este normal câtă vreme dădusem o declaraţie de martor. La parchet, procurorul Xenofonte m-a salutat. A fost ceva de genul: Ce faci, Felix? Mă gândeam că trebuie să intru la muncă, aşa că i-am zis să terminăm repede. I-am spus că-mi menţin declaraţia dată la poliţie”. Dospin Cristian Borlan spune că ăsta a fost momentul în care procurorul de caz i-a adus învinuirea de complicitate la omor. „O suceşte şi spune că am refuzat să dau declaraţie. Îmi spune că spoitorii m-au văzut la scandal. Uite, zice el, spune de tine! Ce să zic? Îmi spune că jumate-jumate el mă crede pe mine, dar, zice, uite ce zice ăştia!”. Felix spune că a cerut să fie confruntat cu martorii. „După un an şi jumătate mă tresesc citat în proces şi, ulterior, condamnat la 15 ani. Asta nu e justiţie”, conchide acesta.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp