Arhiva

Scandal: Primarii din Ulmu şi Dorobanţu se acuză reciproc de falsificarea contractelor de arendă

Print Friendly, PDF & Email

Scandal pe raza comunelor Ulmu şi Dorobanţu, unde primarii din aceste localităţi au ajuns să se reclame, fiecare pe unde poate. Disputa este legată de suprafeţele agricole şi de fluctuaţia arendatorilor de la o asociaţie agricolă la alta. Cele două comune sunt relativ apropiate, fiind la o distanţă de 7 kilometri una de alta.

Au dispărut căruţele

Ion Negoiţă, primarul din Ulmu, spune că a avut o colaborare bună cu primarul din Dorobanţu. „Cum ţine el la oamenii din comuna lui, aşa ţin şi eu la oamenii din comuna mea. E normal să fie aşa, căci eu sunt primar la Ulmu, nu la Dorobanţu”. Negoiţă nu înţelege de ce primarul din Dorobanţu, Vasile Stoica, este atât de înverşunat cu locuitorii din Ulmu. Cei doi au, prin rudele de gradul întâi, societăţi cu profil agricol. Negoiţă ne explică faptul că mulţi arendatori din comuna lui preferă să denunţe contractele încheiate cu firma primarului din Dorobanţu, motivaţiile fiind dintre cele mai diverse. „În primul rând e legat de distanţă, căci oamenii sunt puşi în situaţia de a închiria mijloace de transport pentru a-şi primi produsele agricole cuvenite”. Şi ne exemplifică cu faptul că există suficiente asociaţii agricole pe raza comunei care i-ar putea ajuta direct pe cei din Ulmu, câtă vreme asta ar însemna ca produsele agricole respective să fie luate de la depozitele din sat. Aşa nimeni nu ar mai fi nevoit să străbată 7 kilometri, pentru a-şi lua drepturile cuvenite. „Cum să se ducă un bătrân, pe o asemena distanţă? În plus, în sat nici căruţe nu mai sunt”.

Venituri ilicite

Pe rolul Judecătoriei Călăraşi, la această dată sunt înregisztrate 8 acţiuni prin care primarul din comuna Dorobanţu, prin administratorul firmei la care este asociat, SC Prodcereal SRL, cere anularea mai multor acte de arendă încheiate peste contractele deţinute de firma sa. Prodcereal se judecă cu societatea Amal Prod, deţinută de fiul primarului din Ulmu, cu asociaţia agricolă deţinută de fostul primar din Dorobanţu, Nae Petrică, dar şi cu asociaţia Gloria, din Făurei. Se cere, de fiecare dată, constatarea nulităţii actelor de arendă încheiate cu aceştia în detrimentul firmei Prodcereal. Ion Negoiţă e concis: „Vrea ca instanţa să constate nulitatea actelor şi doreşte să fie şi despăgubit”. Ne şi precizează valoarea acestora – 2.400 de lei pe hectar. Primarul din Ulmu spune că a avut discuţii cu toţi fermierii de pe raza localităţii şi că le-a explicat că sunt cetăţeni din comună, care au plecat, din diferite cauze, în comuna vecină şi că e de înţeles ca aceştia să arendeze terenuri către firma primarului din Dorobanţu. Însă Negoiţă îl acuză pe primarul din Dorobanţu de comiterea mai multor fapte de natură penală, câtă vreme acesta a declarat suprafeţe arendate, deşi nu existau contracte de arendă pe ele şi nu exista nici acordul proprietarului. În acest mod, ni se specifică, firma primarului din Dorobanţu a obţinut venituri ilicite, prin depunerea de documente falsificate.

Respectarea legii

La Dorobanţu, Nae Reta, soţia fostului edil Nae Petre, despre starea conflictuală întreţinută de edilul din Dorobanţu, e lapidară „Nu comentez. Şi-aşa mi-a făcut plângeri pe unde a putut. Din cauza lui, mă ştie toată lumea acum. Eu vreau să închei orice confict cu actualul primar. Nu e treaba mea, să facă ce vrea. Eu vreau să închei cu toate certurile astea”. În schimb, primarul din Dorobanţu, Vasile Stoica spune că nu a vrut decât să-l ajute pe colegul său din Ulmu:. „Eu am vrut tot timpul să-l ajut. El nu mi-a eliberat adeverinţe pentru 48 de hectare, suprafaţă care este arendată de mine. Într-o altă solă, a dat adeverinţe pentru aceeaşi suprafaţă, pe 3 hectare. Mi-a dat şi mie, dar i-a dat şi firmei agricole a fostului primar Nae Petre. Stoica spune că, prin acţiunile deschise în justiţie, nu cere decât respectarea legii. „Eu sunt dispus să-mi retrag orice plângere, dar să înceteye. El spune că, la Ulmu, el face legea, în schimb eu îi spun că nu, legea e deja făcută, iar el trebuie doar s-o aplice”. Şi crede că primarul, de oriunde ar fi el, e primul care trebuie să respecte legea. Ni se spune că se afirmă despre el că le-a cerut locuitorilor din comuna Dorobanţu să nu mai circule pe drumurile din comuna Ulmu. „Sunt nişte aberaţii”. Stoica, primarul din Dorobanţu, crede că vecinul său din Ulmu, Ion Negoiţă, nu respectă munca altora.

Avere de peste 5 milioane

Firma pirimarului din Dorobanţu administrează o suprafaţă de 3.000 de hectare. Stoica afirmă că a declarat că nu mai vrea şi alte terenuri în arendă. Prodcereal exploatează 700 de hectare pe raza comunei Ulmu. În acelaşi timp, Vasile Stoica este proprietar pe 800 de hectare, valoarea acestora depăşind suma de 5 milioane de euro. „Eu vreau să îmi menţin actuala suprafaţă agricolă, atât. El vrea să mă scoată pe mine din Ulmu, în condiţiile în care eu am 200 de hecare acolo, care sunt proprietate”. Afirmă, la rându-i, că Ion Negoiţă a eliberat adeverinţe de teren false, exact pentru firma fostului primar din Dorobanţu, Nae Petre. Stoica realizază gravitatea afirmaţiilor sale. În schimb, consideră că de vină este secretara Consiliului Local Ulmu. „Mi-a luat dreptul de preemţiune şi a dat terenurile lui Nae Petre. Dar nu asta mă deranjează, ci doar că s-au oferit preţuri derizorii pentru terenurile cumpărate. Sunt bătrâni acolo în sat şi, prin angajaţii primăriei, racolează terenuri. Asta e bănuiala mea”. Stoica, însă, afirmă că plăteşte şi 5.000 de euro pentru fiecare hectar cumpărat. Nu există, la acest moment, posibilitatea încheierii acestui conflict.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp