Arhiva

Linia Fierbinte – 309

Print Friendly, PDF & Email

Primarul de Călărași, Dan Drăgulin, nu mai știe să perceapă o glumă. În fond, încă e vară, plictiseala din oraș e aproape cronică, iar colegul nostru, Cătălin Nițu, a venit cu o idee, pe care am apreciat-o, așa că i-am dat curs. Nițu, ușor ironic, ne numește analist politic, apoi ne întreabă despre mersul politicii / politicienilor din oraș și cum vedem noi evoluția ei / lor viitoare. Gluma acestuia, la care am contribuit, nu a fost pe placul primarului Dan Drăgulin. Acesta s-a arătat intrigat de faptul că am afirmat despre el că va mai avea o șansă de a ocupa încă un mandat la Primăria Călărași, cu condiția să-l încheie pe acesta. Nu vrem să dăm lecții de logică, e departe de noi gândul că primarul e un ageamiu. În fond, Dan Drăgulin, de la Dumitru Radu Savu, este cel mai echilibrat primar pe care l-a avut municipiul Călărași. Dacă unii nu mai știu cine este D.R. Savu, le spunem noi: este primarul care a introdus gazul metan la Călărași. Fără acesta, ați fi mers și acum cu butelia în spate. Iar baie făceați după ce încălzeați oale cu apă, la aragaz.
Dan Drăgulin, fără discuție, e un om muncitor. Știe să aprecieze ideile bune însă, după cum se constată, nu are habar să perceapă, în mod just, o ironie făcută înainte de week-end. Noi, sincer, îl știam un tip vesel. Și-l știam ca pe un tip care percepe realitatea în forma ei exactă. Dacă primarul are, cu adevărat, o problemă, aceasta e legată de modul în care presa (fursecarii) îi reflectă activitatea. Nu este săptămână în care D. Drăgulin să nu emită declarații / interviuri / comunicate legate de agenda zilnică. Acestea sunt preluate, uneori cu înflorituri, de cei care-și închipuie că reprezintă sursele de informare ale călărășenilor. Modul acesta de lucru, însă, noi îl considerăm păgubos. Prin faptul că difuzarea mesajelor se face, uneori, într-un mod suprasaturat. Totodată, îl considerăm ca fiind o desconsiderare a inteligenței călărășenilor. Și venim cu un simplu exemplu, din memorie: ni se spune că, în parcul Dumbrava, va fi construită o gradenă, cu o capacitate de 300 de locuri. În fond, un lucru lăudabil. Cum am spune noi, continuând gluma declanșată de colegul nostru Cătălin Nițu: Bravo, primare! Gradena asta va costa 100.000 de euro. Pentru cei care fac presă doar de dragul de a-și justifica existența, știrea aceasta ar putea constitui un subiect de prima pagina. Iar Dan Drăgulin, după cum vă spuneam, este extrem de sensibil la activitatea acelora care-i reflectă, în format print sau în mediul virtual, activitatea. Însă, iată, noi vedem altfel lucrurile și punem întrebarea esențială: la ce firmă se vor duce banii? Și punem această întrebare câtă vreme, iată, Dan Drăgulin este deja la jumătatea mandatului (primul dintr-un lung șir de mandate – ironia este evidentă!), iar Primăria Călărași nu a organizat nici măcar o licitație publică pentru cheltuirea banilor călărășenilor după criteriul calitate / preț. Au apărut firme de apartament, firme cu 0 sau 1 singur angajat, care au avut lucrări contractate cu Primăria Călărași. Nu spunem că s-a făcut ceva ilegal. Spunem doar că e un mod de lucru păgubos pentru bugetul local. Spunem doar că lucrările sunt dirijate, după aceleași criterii pe care le avea și fostul primar Nicolae Dragu și care a pierdut, într-un mod lamentabil, alegerile locale trecute. Sunt firme care nu au angajați specializați, dar care pun rame din lemn stratificat, acest exemplu fiind detaliat de publicația noastră și anchetat, la această oră, de reprezentanții Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași. Iar cazul cu firma care a executat o astfel de lucrare cu ajutorul unui inspector de resurse umane, al contabilului, al unui manipulant și al unui gestionar, a fost doar 1 (un!!) singur exemplu despre cum se împart banii publici. Nu am detaliat și celelalte cazuri. Am crezut că acesta este elocvent și că reprezentanții Primăriei Călărași ne vor aprecia demersul jurnalistic, câtă vreme acesta a fost făcut într-un mod corect.
E o gândire păguboasă aceea de a te considera un bun edil doar pentru că te-ai trezit administrator pe un sac de bani, strâns de la contribuabil. E o gândire păguboasă aceea de a crede că ai făcut ceva în oraș doar pentru că ai pus canalizare pe o stradă și că ai asfaltat-o, cum este strada Libertății, în fapt traseul pe care circulă camioanele, în interiorul municipiului. Gândirea este păguboasă câtă vreme, iar, nu este raportată și la inteligența călărășenilor: nici această lucrare nu s-a făcut în urma unei licitații publice. Printr-un ciudat aranjament, ne gândim că oricând acesta poate fi inclusiv de ordin penal, lucrarea respectivă a fost atribuită firmei baronului PSD de Buzău, Ionel Gagu, cel care, printr-un alt aranjament, cu niște bețivani din PSD-ul local, a pus mâna pe terenul valorând zeci de milioane de euro, unde se construiește un așa-numit cartier rezidențial. Să fim și mai exacți: municipiul Călărași a venit cu terenul, iar niște șmecherași din PSD au încheiat un contract prin care numai ei sunt abilitați să construiască respectivele vile, în următoarele condiții: viitorul proprietar trebuie să vină cu banii, iar ei vor executa construcția. Este vorba, în fond, de o escrocherie tipică. Orice ageamiu cu două roabe și trei lopeți putea face exact același lucru, adică să facă vile, pe banii viitorilor proprietari. Dacă bețivanii din PSD ar fi construit, pe banii lor, așteptând ulterior să vândă respectivele vile, afacerea ar fi fost una corectă. În fond, vrem și noi ca Primăria Călărași să ne pună la dispoziție vreo 10 hectare de teren, ca apoi să așteptăm ca îmbogățiții din evaziunea fiscală cu aparate de jocuri electronice, din comerțul transfrontalier cu cereale etc., să ne dea bani ca să le construim case. Adică să ni se asigure front de lucru, fără ca noi să mișcăm un pai.
Noi credem că așa trebuie privite lucrurile, adică nu numai la suprafață. Trebuie privite din toate unghiurile, așa cum s-a întâmplat, iar un exemplu aleatoriu!, cu concesionarea serviciului de iluminat stradal și când firmele din jurul mâncătorilor de rahat politic au roit pe viitorii bani, dați de călărășeni, în următorii 10 ani. De atunci, iată, viceprimarul Marius Dulce, spune acesta că în regie proprie, se chinuie să-și finalizeze vila, de pe strada Speranței. Termenul de regie proprie se traduce prin faptul că nu folosește o firmă, ci indivizi tocmiți cu ziua, adică la negru. Desigur, la fel de bine indivizii respectivi pot fi angajați ai firmelor care au lucrări contractate cu Primăria Călărași. Așa avem noi vaga bănuială. Tot de atunci, acesta poate fi zărit prin cârciumi, luând masa de prânz. Cum tot prin cârciumi este mutată întreaga organizație PSD, de la Călărași. Cârciuma e locul unde se stabilesc viitorii conducători ai instituțiilor deconcentrate. Cârciuma e locul unde se fac aranjamente pe banii publici. Cârciuma e locul, iată, unde se semnează adeziuni, cum este cazul unei iresponsabile care ieri căsca gura, siderată, la ce spune Traian Băsescu, iar azi se uită în gura lui Ponta. Victor Ponta. Adică premierul mitoman întâmpinat chiar de colegii lui de partid, la Călărași, cu obiecte ascuțit-înțepătoare, tot pentru că n-au știut să perceapă, la adevărata valoare, o glumă bună.
Revenind la primarul Dan Drăgulin, iată, afirmăm răspicat: acesta, deși i-am spus-o de nenumărate ori, nu înțelege că activitatea unui edil nu constă în a înlocui bordurile și pavelele puse de fostul primar. Asta e treabă care ar fi făcut-o până și seretarul-general al PSD, Virgil Diaconu, după care ar fi privatizat primăria și i-ar fi cesionat părțile sociale unor boschetari analfabeți. Repetăm, domnule Dan Drăgulin: emondarea pomilor nu este treabă de edil de municipiu-reședință de județ. Nici schimbarea bordurilor. Nici pietruirea străzilor din cartierele mărginașe prin firmele deținute de pesediști. Treaba unui astfel de edil este mult mai complicată: aducerea de investitori mari, care să însemne locuri de muncă. Deci nu deschiderea unei prăvălii care comercializează vrăbioară și mânzat, domnule edil. Treaba dumneavoastră este să aduceți fonduri pentru construirea a 200-300 de locuințe sociale, a 200-300 de locuințe pentru tineri. Acestea pot fi construite inclusiv de bețivanii din PSD, nici nu mai contează câtă vreme aducerea de astfel de fonduri, în municipiu, înseamnă detensionarea stărilor sociale, înseamnă sute de locuri de muncă, în construcții, în fond un sector grav afectat de criză. Asta e treabă de edil! Asta e treaba edilului care abandonează barca opoziției și sare, cu un picior, în barca puterii. Asta e treaba edilului când, în municipiu, în nici câteva luni, îți vine premierul de două ori. În fond, de ce a venit Victor Ponta? De ce l-ați primit?! Rememorăm faptul că, atunci când a venit Elena Udrea, pe mandatul fostului edil Nicolae Dragu, pentru Călărași a însemnat construirea unei săli polivalente. Și a 200 de apartamente distribuite de cei care sunt acum edili. Și ne gândim așa: viceprimarii din Călărași, care nu mai pot de dragul PSD-ului, de ce nu-i dorm, pe preș, lui Ponta, la cabinet, pentru a aloca fonduri pentru construcția de locuințe, spre exemplu? De ce, domnule Virgil Marian Dumbravă? E suficient, te simți mulțumit doar că s-a pietruit strada Petroșani, pe unde ai tu loc de casă și unde îți faci grătar, în week-end? De ce, domnule Marius Dulce? De ce, domnule Dan Drăgulin? În fond, care a fost resortul de a abandona partidul la care erai lider local pentru a îți trimite bezele cu partidul puterii? Cui folosește?! De ce, domnule Dan Cristodor? De ce nu-i dormiți, pe preș, lui Ponta? Desigur, e mai greu să dormi la ușa cabinetului premierului și mult mai simplu să amorțești în clubul Bellagio, la Mamaia.
Cam așa trebuie percepută realitatea. Dan Drăgulin (este părerea noastră) ar trebui să fie mulțumit atunci când avem chef de glume. Când încercăm să detensionăm atmosfera dintr-un oraș în care copiii fac bronșită cronică. Dintr-un oraș în care taximetriștii sunt împrumutați la cămătari, doar pentru că un alt iresponsabil, din Primăria Călărași, a vrut să facă un blat cu un escroc, drept pentru care a emis o hotărâre de consiliu, a modificat-o, a făcut anunțuri publice, după care a anulat-o. Dintr-un oraș care dă semne că nu mai vrea să se trezească. Dintr-un oraș unde lumea e împărțită între stânga și dreapta, iar reprezentanții ei sunt aproape iresponsabili. Așa că nu știm cum e mai bine: să ne ardă de glume sau să vorbim serios? Cine vrea să fim serioși, îi implorăm, efectiv îi implorăm să ridice mâna. Sau mâinile.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Domnule analist ai perfecta dreptate dar tratezi problema superficial. Asadar te rog sa te documentezi mai bine si sa faci din acest articol un editorial. Te pot ajuta cu documentarea.
    Despre faptul ca primarul nu-si va termina mandatul…e limpede,deja DNA-ul sapa,asa cum se zvoneste prin presa locala.
    In cosnecinta iti multumim pentru constiinta ta civica si pentru faptul ca ai realizat(cam tarzior) cine e dragulin(de ce nu-i pui in discutie si trecutul nomenclaturist???)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp