De participare improprie, fals în declarații, fals intelectual și infracțiuni în legătură directă cu infracțiunile de corupție prevăzute de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție este acuzat Ștefan Poienaru, unul dintre cei mai mari agricultori din Câmpia Română. Până în anul 2012, acesta a exploatat, în mod fraudulos, o suprafață de circa 1.000 de hectare, situată pe raza comunei Borcea, județul Călărași.
Aniel Nedelcu e dus de nas
Acuzațiile aduse lui Ștefan Poienaru sunt cuprinse într-o Notă de Control întocmită de Departamentul pentru Luptă Antifraudă, la solicitarea Departamentului Național Anticorupție. Ștefan Poienaru, prin firma Agrofam Holding SRL Fetești, a exploatat ilegal suprafața agricolă amintită, proprietate a Agenției Domeniilor Statului, fapt certificat printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Este vorba de decizia nr. 3.534, din 20.09.2012, prin care 991,58 hectare teren agricol și 9,25 hectare reprezentând drumuri în exploatare, suprafețe situate pe raza comunei Borcea, au trecut din exploatarea firmei deținute de Ștefan Poienaru în administrarea Agenției Domeniilor Statului. În anul 2013, se arată în Nota de Control, fără a ține cont de această decizie, Ștefan Poienaru a declarat, la Primăria comunei Borcea, că firma Agrofam Holding SRL Fetești deține și suprafața care a făcut obiectul deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, fapt care rezultă din Registrul agricol. Pentru obținerea subvențiilor pe terenurile agricole date de Uniunea Europeană, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Ștefan Poienaru a solicitat Primăriei Borcea să îi elibereze o adeverință doveditoare, iar primarul Aniel Nedelcu a semnat și emis Adeverința nr. 240 / 30.05.2013, aceasta fiind folosită de numitul Voicu Lilică, împuternicitul șefului firmei Agrofam Holding SRL Fetești, Ștefan Poienaru.
Firmele controlate
La Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial București, este înregistrat dosarul penal nr. 345/P/2013. Nota de Control a Departamentului pentru Luptă Antifraudă vizează 2 firme, în speță Agrofam Holding SRL și Agrofam Unirea SRL. Prima are sediul social în municipiul Fetești, aleea Rozmarin, bloc Z29, parter, ap. 1, județul Ialomița, CUI 6900281, atribuit la data de 27.01.1995, număr unic de identificare a exploatației RO 258063786, fiind reprezentată de asociatul unic Ștefan Poienaru, acesta având și calitatea de administrator. SC Agrofam Unirea SRL are sediul social tot în municipiul Fetești, aleea Rozmarin, bloc Z29, etaj 2, ap. 5, județul Ialomița, CUI 28880649, atribuit la data de 18.07.2011, cu următorii asociați: Ștefan Poienaru, cu 90 la sută din valoarea capitalului social, și Costel Laurian Văleanu Traicu, cu 10 la sută. Și această firmă este administrată tot de Ștefan Poienaru. Ambele firme au ca obiect principal de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Pentru campaniile agricole 2012 și 2013, cererile de plată pentru subvențiile acordate de Uniunea Europeană au fost depuse, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Călărași, de Lilică Voicu, în calitate de persoană împuternicită.
Risc maxim pentru Ștefan Poienaru
Departamentul pentru Luptă Antifraudă specifică în mod expres că Ștefan Poienaru, începând cu luna septembrie a anului 2012, a omis să furnizeze informații cu privire la pierderea dreptului de folosință, de către Agrofam Holding SRL Fetești, pentru suprafața de circa 1.000 de hectare de teren agricol. Conform Ordonanței de Guvern nr. 125/2006, obligația de a anunța pierderea dreptului de administrare revenea solicitantului de sprijin financiar, în fapt lui Ștefan Poienaru. Drept efect, primarul comunei Borcea, Aniel Nedelcu, este acuzat, în Nota de Control a Departamentului pentru Luptă Antifraudă, de participare improprie la infracțiunea de fals material într-un înscris oficial, faptă pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani. Ștefan Poienaru riscă până la 7 ani de închisoare, pentru participare improprie la fals material și la infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000. Acesta a mai fost condamnat, la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare, pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești, pe un termen de încercare de 3 ani. Decizia a fost dată de Curtea de Apel București la data de 2.07.2014 și este definitivă.