Arhiva

Rețeaua Marta: Dosarul "Motorina de la Vamă" ajunge pe masa judecătorilor | VIDEO

Print Friendly, PDF & Email

Într-un comunicat de presă remis în cursul zilei de azi, 31 iulie, se arată că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Călărași, împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Departamentului de Informații și Protecție Internă, au documentat activitatea infracțională a unei grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 37.225.298 de lei.

Voicu Ion, șeful PDL-ist de la Vama Călărași, luat cu mascații

Acțiunea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi a fost pusă în mișcare din data de 11.10.2011, când s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 13 inculpaţi, dintre care 4 funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili. În fapt, se reţine că inculpaţii Guliu George, Chirvăsitu Dumitru şi Jugănaru Andrei-Florin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Voicu Ion, având calitatea de director al D.J.A.O.V. Călăraşi şi Anton Andrei, Andronescu Adrian şi Nicolescu Dan, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.

Depozitul pe terenul părinților pesedistului Sorin Vrăjitoru

România Tv a anunțat, în cursul zilei de duminică, 14 iulie 2013, faptul că vameșii corupți de la Călărași au pus la dispoziția unui grup infracțional organizat, specializat în traficul cu motorină, spații de depozitare. Părinții pesedistului Sorin Vrăjitoru asigurau spațiile de depozitare pentru grupul infracțional organizat specializat în traficul cu motorină. Sorin Vrăjitoru, într-o filmare cu camera ascunsă, recunoaște că motorina era depozitată pe terenul propriilor părinți. Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Mara Tănase, Chirvăsitu Dumitru, Guliu George, Jugănaru Andrei-Florin, Teodosiu Florin-Silviu şi suspectul Nemeş Radu au constituit un grup infracţional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist, având drept scop sustragerea de la plata accizelor aferente a unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. Pentru a face posibilă această situaţie şi a asigura funcţionalitatea acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpaţii și suspectul Radu Nemeș au creat un circuit financiar fictiv, aparent, format în special din societăți comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora. În această categorie se regăsesc inculpaţii Ionuţă Mircea-Grigore, Nuţulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihăilescu Tudor, Bîţu Gabriel, dar şi contabila Cozma Mariana.

Schema de fraudare

Fraudarea bugetului consolidat al statului nu ar fi fost însă posibilă fără existenţa unui palier de protecţie format chiar din reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi, sub o aparenţă de legalitate. Acest palier este reprezentat de însuşi directorul regionalei judeţene a Agenției Naționale Vamale, inculpatul Voicu Ion, precum şi de alţi angajaţi ai acestei instituţii şi anume inspectorii vamali – inculpaţii Andrei Anton, Andronescu Adrian (agenţi vamali) şi inculpatul Nicolescu Dan (controlor vamal). Având în vedere amploarea activităţilor infracţionale desfăşurate de inculpaţi, pe parcursul derulărilor activităţilor au mai fost angrenate în acest mecanism şi alte persoane a căror contribuţie şi implicare nu au avut însă aceeaşi semnificaţie cu a celor deja menţionate. Este vorba despre suspecții: Gimpirea Florentina, Olteanu Răzvan-Mihai, Ionuţă Mircea, Radu Alexandru-Bogdan şi Belba Nicolae. Faptic, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu: membrii de bază ai grupării, dar şi cei care au sprijinit gruparea – aceştia făcând posibilă funcţionarea întregului sistem – au utilizat o societate nou înfiinţată (S.C. Atlantis Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

Radu Nemeș a fost audiat

În realitate, societatea Atlantis Premium SRL nu a desfăşurat nici o activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,965 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăţi fantomă (nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi, unii semi-analfabeţi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase. Extrădat din Statele Unite ale Americii, ca urmare a ordinului de extrădare din 22 aprilie 2014 emis de Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Vest Washington și ca urmare a declarației sale prin care a renunțat la drepturile conferite prin Tratatul de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii, Radu Nemeș a putut fi audiat astăzi de către procurorii DIICOT – BT Călărași în calitate de suspect. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

Capul dela ANAF

Radu Nemeș era unul dintre locotenenții lui Codruț Marta, fost șef de cabinet și om de casă al fostului șef de la ANAf, Sorin Blejnar. Fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar este judecat în dosarul “Motorina” pentru sprijinire de grup infractional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT, Blejnar ar fi blocat orice control sau inspectie fiscală la firmele folosite de membrii acestei grupări, care a inițiat un mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru peste 5.000 de tone de motorină cumpărată în regim suspensiv și comercializată pe piața internă. Prin această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 22.000.000 lei, reprezentând TVA și accize, susțin procurorii. Urmărirea penală față de Sorin Blejnar și Codruț Alexandru Marta a început pe 1 august 2012. Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Brașov i-au acuzat pe cei doi de săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală. Datele sunt preluate de pe rețeaua Hot News. În țară, iată, s-au alcătuit adevărate circuite financiare prin care statul român era prejudiciat cu sume de ordinul milioanelor de euro, prin traficul cu motorină nefiscalizată. Din această rețea au făcut parte mai mulți vameși călărășeni. Șeful acestora, Ion Voicu, membru al Partridului Democrat Liberal, răspundea de evaziunea cu produse petroliere efectuată la Călărași.

Curvele de la Ferma lui Pele

În plus, soția lui Codruț Marta, Andreea, conducea o rețea de prostituție cu ramificații tot la Călărași. Printre clienţi erau oameni de afaceri, politicieni şi sportivi, care erau dispuşi să cheltuiască sume foarte mari de bani prin organizarea unor petreceri private. Potrivit unor date, fotbalistul italian Roberto Baggio a beneficiat de prestațiile prostituatelor conduse de Andreea Marta. La Călărași, gruparea infracțională desfășura astfel de activități la locația denumită “Ferma lui Pele”, aparținând firmei SC Cristosport SRL Călărași. Ca administrator și unic asociat figurează numitul Peanci Hristu, denumit și Pele. Legătura dintre prostituate și locația călărășeană se realiza cu ajutorul unui taximetrist localnic, Vasile Panait, cunoscut sub apelativul de Vali.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp