ACTUALITATE

Dezvăluiri: Explicații halucinante ale lui Cristian Florin Tatavura, fostul director al grădinii zoologice, acuzat că fura curent / Complex de sere pe un teren ocupat cu de la sine putere

Print Friendly, PDF & Email

„Dacă mă mai supără mult fata asta și încep să spun eu, chem și eu presa și încep și spun eu. Și dacă spun eu, e grav! Bine, documentat! Și știu multe! Dar nu vreau să vorbesc!”

Aceasta a fost una dintre reacțiile lui Cristian Florin Tatavura, fost director la Complex Agrement Zoo Călărași, din 1996 și până la data de 23 iunie 2021.

„Fata” în cauză, care a reușit să-l irite în acest mod, se numește Valentina Georgiana Blebea. A fost numită în locul acestuia.

În cursul anului trecut, Valentina Georgiana Blebea a identificat un cablu, lung de câteva sute de metri, ieșind, prin perete, din tabloul care alimentează cu energie electrică tot complexul zoologic. A înștiințat ordonatorul principal de credite, Primăria Municipiului Călărași, de această situație, prin adresa cu număr de intrare 42680/14.06.2022.

Consumul de energie electrică, înregistrat în cadrul complexului zoologic, a fost:

 • 2021: 102.392 kw/h
 • 2022: 124.569 kw/h.

Pentru perioada 2021-2022, pentru primele 6 luni din fiecare an, s-a înregistrat, facturat și plătit următorul consum:

 • ianuarie – iunie 2021: 61.559 kw/h;
 • ianuarie – iunie 2022: 66.793 kw/h.

Cablul a fost deconectat în cursul lunii noiembrie 2022. Acesta alimenta cu energie electrică locuința tatălui lui Cristian Florin Tatavura, Gheorghe Tatavura, o vilă P+1 aflată în spatele Complexului Agrement Zoo Călărași.

După deconectarea cablului respectiv, Complex Agrement Zoo Călărași a înregistrat un consum de energie electrică, pentru perioada 1.01.2023 – 30.06.2023, de numai 35.931 kw/h.

„Aici, în 1995, de când e contractul cu Enel-ul, s-a făcut cerere să branșeze locuința din spate. Nu existau stâlpi în perioada aia, au fost puși prin 1997. S-a găsit soluția tehnică, era singurul punct cu curent electric: grădina zoologică. Enel a venit și-a făcut branșament la zoo, că n-are unde în altă parte. S-a tras cablu la casa din spate și s-a branșat cu tot cu contor, acolo. Deci contorul era pe casă, în spate.”

Aceasta este explicația fostului administrator al grădinii zoologice din Călărași, Cristian Florin Tatavura.

Pentru locuința tatălui fostului administrator Cristian Florin Tatavura, există un aviz de racordare cu nr. 3895/1994, fără ca acesta să fie asumat prin ștampilă.

Ne-a mai pus la dispoziție un document, având numărul de înregistrare 49427/9.05.1995, presupus a fi emis de RENEL – FRE – CDEE Călărași, fără alte însemne de identificare, dar și un desen olograf făcut pe o hârtie tot fără alte elemente de identificare a aparținătorului.

Regia Autonomă de Electricitate (RENEL) a fost desființată în 1998.

„Există documente, dar n-a venit nimeni să întrebe. Ea (Valentina Georgiana Blebea – n.n.) e disperată că a început să facă prostii acolo și trebuie să se lege de numele lui Tatavura, că Tatavura e persoană cunoscută. Să spună că, dacă ai un eșec aicea, să zică: uite, domnule, Tatavura s-a ținut de ea.”

Cristian Florin Tatavura, în schimb, nu ne-a arătat nici măcar o factură emisă, în perioada 1995 – 2022, de RENEL, ulterior Electrica SA, respectiv Enel SA, din 2005, pentru locul de consum identificat drept locuința tatălui acestuia, Gheorghe Tatavura.

Mai mult, E-Dstribuție Dobrogea, prin adresa nr. 214928, emisă la data de 20.09.2022, menționează în mod clar: „UT Călărași – FL Călărași nu deține instalații electrice de distribuție a energiei electrice în incinta complexului ZOO Călărași.”

„Enel n-a cercetat nimic. Există acolo, clar, proiect de la ei. A spus ca să scape de ei. Deci le-a dat un răspuns ca să scape de ei. Că nu deține Enelul, care e rețea privată. Păi normal că Enelul nu deține rețea. E rețea privată, făcută de ei, cu deviz, cum era pe vremea aia, în 94, 95. Nu e rețeaua lor. Astea sunt niște aberații, niște prostii, niște lucruri care au fost verificate de atâta timp.”

Pe această speță, Cristian Florin Tatavura declară că a fost audiat de lucrătorii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași în cursul lunii iunie, 2022.

 • Dosarul nu mai e, că s-a-nchis.
 • V-a venit vreo rezoluție?
 • Nu, că dacă e N.U.P. nu vine nici o rezoluție.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, prin adresa nr. 32/VIII-3/IP/2023, emisă la data de 13.09.2023, ne confirmă, în schimb, că s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru săvârșirea infracțiunii de furt, sesizată, prin intermediul Primăriei Municipiului Călărași, de actualul administrator al Complexului de Agrement Zoo Călărași, Valentina Georgiana Blebea.

3.000 mp de teren afirmă Cristian Florin Tatavura că ocupă serele, aflate în spatele grădinii zoologice, din Călărași, aparținând firmei Platanul SRL, dizolvată și lichidată simultan la data de 6.07.2022, prin Decizia nr. 2/15.06.2022, emisă de asociatul unic și administratorul acesteia, Gheorghe Tatavura, tatăl fostului administrator al Complexului de Agrement Zoo Călărași, Cristian Florin Tatavura.

Firma a funcționat cu obiectul de activitate cod CAEN 0015 – cultura legumelor, bostănoaselor și ciupercilor. Ultimul an în care a înregistrat venituri a fost 2017, declarând încasări de 15.204 lei.

Pentru suprafața de 1800 mp teren ocupată de sere, firma Platanul SRL nu a deținut niciodată acte de proprietate sau de concesiune. Afirmația este făcută de Cristian Florin Tatavura. Terenul a fost exploatat, în aceste condiții, de firma Platanul SRL, cu unic asociat și administrator Gheorghe Tatavura, tatăl fostului administrator, al Complexului de Agrement Zoo Călărași, până la data de 23.06.2021, Cristian Florin Tatavura.

Terenul aparține domeniului public și a fost intabulat în cursul anului 2022. Procedura a fost declanșată în cursul lunii iunie.

 • De când ați fost administrator,?
 • Din 1996.
 • Și nu știați că acel teren nu e intabulat?
 • Nu. Niciodată cărțile funciare nu au fost făcute de zoo. Au fost făcute numai de primărie. De unde să știu eu care sunt limitele de proprietate? Eu am zis că alea sunt! Unde-i gardul.
 • Păi gardul e făcut de dumneavoastră.
 • E făcut din 1990… Eu am aflat anul trecut, când l-a intabulat primăria.
 • De ce nu l-ați intabulat dvs?
 • Păi în primul rând că nu e terenul meu.

„Nimeni n-a știut. Eu, până acum, când s-a făcut carte funciară la zoo, n-am știut. Eu n-aveam de unde să știu lucrurile astea, pentru că terenurile sunt ale primăriei, nu ale grădinii zoologice… Ce treabă are Tatavura cu terenul ăla? Terenul e al primăriei, trebuie să înțelegeți că niciodată terenul nu a fost al lui zoo.”

Cu 60 de euro/mp a vândut, în urmă cu 4 ani, familia Tatavura locuri de casă, în spatele grădinii zoologice, unde s-a construit asa-zisul cartier Dumbrava Minunată.

Cristian Florin Tatavura continuă explicația halucinantă:

„Nu-i vina noastră că a fost terenul lor (al Primăriei Municipiului Călărași – n.n.)”.

Accesul la sere și la locuința familiei Tatavura se făcea prin interiorul grădinii zoologice.

 • Acolo era intrarea la padocul de la struți.
 • Am văzut că e un interfon. Se suna la struți?
 • Nu. E poartă făcută, care e treaba? Ce nu e corect în treaba asta?
 • Păi poarta e pe terenul zoo…
 • Când a fost făcut terenul ăla, nu știa nimeni că e terenul grădinii…
 • Dar dumneavoastră nu știați că este al nimănui. Că nu aveați de unde să știți!
 • Gardul e făcut în 1990.
 • Dumneavoastră intrați din zoo, în curtea casei.
 • Da, pe-acolo intram. N-aveam altă cale de acces.
 • Și când scoteați roșiile din solare, pe unde făceați acest lucru?
 • Le scoteam peste gard. Și pe lângă.
 • Le scoteați și pe poartă?
 • Nu.

Cristian Florin Tatavura afirmă că activitatea, la sere, a fost sistată după ce grădina zoologică și-a intabulat terenurile.

Actuala directoare, Valentina Georgiana Blebea, spune că a devenit ținta unei campanii mediatice abia după ce și-a exprimat intenția de a intabula terenurile aflate în administrarea Complexului de Agrement Zoo Călărași.

Din data de 8.06.2022 datează primul text, intitulat „Dezvăluiri incendiare ale administratorului Complexului de Agrement Dumbrava.”

Din 8.06.2022 și până astăzi, în spațiul public, prin intermediul unui site obscur, au fost diseminate în spațiul public 70 de texte cuprinzând așa-zise dezvăluiri care o vizează pe cea care a sesizat că, de zeci de ani, locuința tatălui fostului director Cristian Florin Tatavura era alimentată cu energie electrică printr-un branșament făcut la panoul Complexului de Agrement Zoo Călărași.

Tot atunci s-au făcut demersuri pentru intabularea terenurilor.

În cauză, în mod rezonabil se poate trage concluzia că nu mai este vorba de o campanie mediatică menită să facă lumină în cauze presupus incorecte, ci este vorba efectiv de hărțuire.

„De atunci au început să apară așa-zisele dezvăluiri. S-au făcut toate nebuniile astea. Practic, s-a început cu demiterea domnului Ștefănescu.”

Marian Udrea este unul dintre angajații Complexului de Agrement Zoo Călărași care simte nevoia, permanent, să facă așa-zise dezvăluiri de presă. L-am căutat în mai multe rânduri, pentru a-i obține un punct de vedere sau pentru a-l ajuta să le disemineze și prin intermediul publicației noastre. Se află într-un prelungit concediu medical. Nu-l putem contacta nici telefonic.

Afirmă că i s-ar fi comandat să emită documente pe baza cărora un alt angajat, acuzat de furt, să fie dat afară din serviciu. Este vorba de Ionel Ștefănescu, acesta aflându-se, la acest moment, în mai multe litigii de ordin juridic cu instituția angajatoare, Complex de Agrement Zoo Călărași.

Ionel Ștefănescu este angajat, în prezent, la Ecoaqua SA Călărași.

 • Puteți să-mi spuneți ce s-a-ntâmplat, ce v-a nemulțumit?
 • Îmi pare rău, în justiție se va rezolva totul, atât vă spun. La revedere.

În mod ciudat, Complex de Agrement Zoo Călărași a devenit un teatru de război după ce s-a identificat cablul care alimenta, cu energie electrică, de zeci de ani, casa tatălui fostului director Cristian Florin Tatavura.

Deși, la acest moment, sunt prezentate drept dezvăluiri de presă fel de fel de fapte, începând cu sustragerea unui ied, de către un comisar al IPJ Călărași și până la deversarea unei cantități de păcură, pe un teren din incintă, e absolut de neînțeles cum Marian Udrea, Ionel Ștefănescu sau Mihaela Șchiopu, contabilă, timp de 17 ani, în cadrul Complexului de Agrement Zoo Călărași, totodată și verișoară a fostului director Cristian Florin Tatavura, n-au sesizat că:

 • locuința tatălui fostului director era alimentată cu energie electrică prin intermediul unui cablu ieșind din panoul electric care alimentează Complexul Agrement Zoo, acesta traversând, pe cale aeriană, toată grădina zoologică;
 • calea de acces în locuința tatălui fostului director se făcea prin curtea grădinii zoologice;
 • un teren de 1.800 mp era exploatat în beneficiul familiei Tatavura, amenajându-se pe acesta mai multe sere.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker