ACTUALITATE

Secretar de comună, specialist în eludarea legii penale

Print Friendly, PDF & Email

A prezentat drept valid un document care fusese reziliat de mai mult timp, pe baza acestuia reușind să păcălească mai multe instituții ale statului român. Este vorba de Ionel Scrisu, secretarul comunei Sohatu, cunoscut prin faptul că a reușit să evite sancțiunile de ordin penal prin prescrierea faptelor.

Una dintre spețe, unde acesta era acuzat de abuz în serviciu, fals și uz de fals, a fost clasată, la 7.08.2020, din acest motiv.

A fost acuzat că a falsificat mai multe documente pentru a pune mâna pe 11,63 ha, prin intermediul soției sale. Alte rude i-au adus aceleași acuzații, Ionel Scrisu încercând să-și împroprietărească tatăl, pe Nicolae Scrisu, pe care l-a trecut drept moștenitor de drept pentru o suprafață partajabilă de 4,73 ha, tot pe baza unor înscrisuri dovedite mincinoase. Judecătoria Oltenița, în dosarul nr. 3132/269/2021, a dispus radierea tatălui secretarului Ionel Scrisu din calitatea de moștenitor.

La acest moment, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița instrumentează o cauză penală în care vizat este același secretar al Primăriei Sohatu, acuzat de fals în declarații, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale. Prin adresa nr. 5/VIII/2024, din 29.02.2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița ne comunică faptul că urmărirea penală se desfășoară in rem.

Pentru Scrisu Ionel I.I., în fapt o exploatație agricolă de tip familial, acesta a obținut autorizația de mediu nr. 52/28.04.2020, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași.

Ulterior, a obținut vizele anuale nr. 3816/30.03.2021, 1862/14.02.2022 și 2166/20.02.2023.

Steluța Boitan, șefa Agenției pentru Protecția Mediului Călărași, declară că nu există un control al documentelor care stau la baza obținerii avizului de mediu.

„Noi nu verificăm, pentru că nu ține de noi. Își asumă omul, noi nu suntem organ de cercetare. Își asumă fiecare, pe propria răspundere că sunt valabile. Noi trebuie să solicităm avize, acorduri emise de alte autorități, nu contracte. Prin autorizația de mediu se stabilesc condițiile și măsurile din punctul de vedere al factorilor de mediu. Este o condiție să aibă contract. Și-l verifică Garda de Mediu și alte instituții de control… Cred că este o chestiune penală declarația falsă.”

Pentru obținerea autorizației de mediu, a prezentat drept valabil contractul de salubrizare LHA0000434, încheiat între Societatea RER Ecologic Service București REBU S.A. și Scrisu Ionel I.I., încheiat la data de 17.10.2017.

Monica Lixandru, manager comercial în cadrul RER Ecologic Service București REBU S.A., la adresa noastră cu nr. 2933/26.02.2024, ne comunică faptul că acesta a fost reziliat unilateral, pentru neplata serviciilor prestate, la data de 22.10.2018.

În schimb, folosindu-se de acest document, Ionel Scrisu a obținut autorizația de mediu pentru exploatația agricolă personală. Același document, conform primelor date, l-a prezentat și în cadrul unui control efectuat, în prima parte a acestui an, de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Călărași.

Deținerea contractului de salubrizare era o condiție pentru obținerea autorizației de mediu, afirmă șeful Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, Alexandru Vasile.

„Această condiție a fost înlăturată în 2021, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. În acest caz, la data când a fost emisă emisă autorizația, era obligatorie.”

  • Ce se întâmplă în cazul acesta?
  • Toate documentele se depun pe propria răspundere.
  • Corect. Dar ce se întâmplă în acest caz particular?
  • Asta este treaba organelor de cercetare penală.

„Eu știu că la viza anuală se cere evidența gestiunii deșeurilor. Și-acolo scrie câtă cantitate ai cumpărat, câtă cantitate ai consumat, câtă cantitate ai predat către firme. Adică uleiuri uzate de la tractoare și așa mai departe. Alea toate trebuie să le predai conform unor contracte… Acuma, cum or fi făcute și contractele alea!… Dar, la mine la control a venit cu toate aceste documente, inclusiv cu acest contract cu număr din 2017… Eu iau documentul ca valid, nu sunt organ de cercetare penală.”

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu declară că vor relua controlul în acest caz, ulterior urmând să sesizeze și parchetul competent.

Din calitatea lui de secretar în cadrul Primăriei comunei Sohatu, astfel de adeverințe, emise către terți, eliberează Ionel Scrisu.

„Totodată, menționăm că la nivelul unității noastre se efectuează cercetări într-un dosar penal… și care are ca obiect săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art. 320 Cod penal privind modul de reconstituire a drepturilor de proprietate la Primăria comunei Sohatu.”

La acest moment, nu am reușit să obținem un punct de vedere al celui vizat.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker