A fost cercetat disciplinar și destituit din postul de secretar al Consiliului Local Sohatu, prin Dispoziția nr. 66, din 5.11.2020.
Este vorba despre Ionel Scrisu, acuzat, în mai multe rânduri, de falsificarea de date din evidența Primăriei Sohatu, uneori chiar în beneficiul propriilor membri de familie.
A fost repus pe funcție în urma soluției din dosarul nr. 668/116/2021. A fost emisă, la data de 4.12.2023, de Curtea de Apel București, după ce, anterior, la Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, cererea depusă de Ionel Scrisu, de anulare a respectivei dispoziții, fusese respinsă.
„Tot terenul pe care-l deține Scrisu este luat prin abuz. A fost terenul bunicului meu, Barbu Florea. El este căsătorit cu fiica verișoarei mele… Tatăl lui a fost primar. El e cel care a șters peste tot, cu carioca neagră, registrele agricole, din 1940, și au falsificat pe-acolo. Pentru că ei au fost niște săraci, ei n-au avut niciodată pământ.”
Afirmațiile aparțin unei rude a secretarului Ionel Scrisu, Elena Dunuță.
33 de hectare de teren arabil deține Ionel Scrisu, dintre care 13,5 hectare le-a dobândit prin moștenire, iar alte 7 hectare au intrat în posesia acestuia prin acte voluntare de donație. Le lucrează prin intermediul Întreprinderii Individuale Scrisu Ionel.
La ONRC are nr. de înregistrare F51/229/2011, atribuit la data de 13.04.2011. Are codul unic de înregistrare fiscală 28343319. Scrisu Ionel Întreprindere Individuală nu apare în nici o declarație de interese depusă de acesta, de-a lungul timpului.
„Acolo s-au făcut falsuri!… El a făcut niște titluri de proprietate nereale. El falsifica titlurile de proprietate pentru că a fost el a fost la școală, la seral, cu fostul prefect George Iacob… Am fost să-i cer Anexa 24. Când mergeam acolo, pleca. E un copil obraznic, un copil, am fost acasă la el și el s-a ascuns, un copil care s-a îmbogățit.”
Elena Dunuță, rudă cu soția secretarului Ionel Scrisu, l-a acuzat că a falsificat actele pentru a intra în posesia unei suprafețe de 11,63 hectare, prin intermediul soției sale, Oana Maria Lincu.
Speța a fost clasată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița, la data de 7.08.2020, procurorul Cristian Dorel Albu invocând prescripția faptelor de abuz în serviciu și fals și uz de fals.
O speță identică a fost pe rolul Judecătoriei Oltenița, ca instanță de fond, soluționată la data de 11.01.2024. Alte rude ale acestuia au reclamat faptul că, tot pe baza unor documentații falsificate în cadrul Primăriei Sohatu, Nicolae Scrisu, tatăl secretarului Ionel Scrisu, a fost trecut, în mod nejustificat, drept moștenitor în cazul unei succesiuni pentru 4,73 hectare. S-a dispus ca Nicolae Scrisu să fie radiat din această calitate, atribuită în mod nelegal.
În calitate de intervenient, Ionel Scrisu a invocat prescripția dreptului material la acțiune.
Acesta și-a reluat atribuțiile de secretar al Consiliului Local Sohatu la începutul anului 2024, însă situația conflictuală dintre Ionel Scrisu, în calitate de secretar, și Cătălin Iordache, primarul comunei Sohatu, este, în continuare, departe de a se atenua.
„A revenit pe funcție la data de 8 ianuarie. Nu a vrut să-și ia în primire biroul. A stat, mai tot timpul, pe hol. N-a vrut să-și ia nimic. În plus, refuză să semneze adeverințele solicitate de cetățeni, refuză să semneze adrese, își taie, cu X, numele de pe adeverințe, motivând că nu are în atribuțiuni așa ceva.”
- De ce nu vrea?
- Nu vrea. Semnează numai ce vrea el.
„Motivează că adeverințele trebuie semnate de responsabilul cu registrul agricol și de către primar. Însă el are atribuții să semneze documentele emise de compartimentul de registrul agricol. El susține că el introduce datele la registrul agricol și că datele de pe adeverințe sunt la fel, așa că nu mai trebuie semnate de el.”
„Nu-i nici o problemă, eu nu am semnăturile numărate. Nu mă doare mâna să semnez. Însă, într-o atare situație, dacă eu sunt cercetat, verificat, cum am tot fost de-a lungul timpului, de diferite organe. Dumnealui insistă să semnez eu toate certificatele și adeverințele. Iar eu am întrebat în ce calitate și în ce temei.”
- Ordonanța 33, emisă de Guvern, asta reglementează: eliberarea certificatelor și adeverințelor de către autoritățile administrației publice locale și centrale. Nu am nici o atribuție pe această linie.
Motivarea secretarului Consiliului Local Sohatu, Ionel Scrisu, e lipsită de fundament juridic, ni se precizează într-un punct de vedere al unui reprezentant al Instituției Prefectului – Județul Călărași.
„Ordonanța nr. 33, din 2002, actualizată, specifică cine semnează anumite documente pentru a putea avea dovada autenticității și autorității respectivului document. Dar asta nu înseamnă că, prin regulamentul de funcționare internă sau conducătorul instituției nu poate să stabilească și alți semnatari ai documentelor.”
În fapt, Ordonanța nr. 33/2002, care completează O.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, specifică, la art. 4, alin. (2) că adeverințele și certificatele se semnează de către conducătorul autorității publice centrale sau locale ori de către împuterniciții acestuia, se înregistrează și se datează, după care se aplica ștampila instituției.
În plus, secretarul are și alte atribuții prevăzute de lege sau însărcinări date prin acte administrative de consiliul local sau de primar, după caz, conform art. 243, litera p, din O.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
„I-a dat și consiliul local astfel de atribuții, prin regulamentul intern, i-am dat și eu, prin Codul administrativ”, afirmă Cătălin Iordache, primarul comunei Sohatu.
Codul Penal al României sancționează un astfel de comportament, prin art. 297, alin. 1, precizându-se că fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
La Sohatu, însă, situația este departe de a fi una liniștită. Scene de acest tip, filmate chiar de secretarul Ionel Scrisu, în care protagonist este un prieten de-al lui, Valentin Popa, consilier județean al Uniunii Salvați România, domiciliat pe raza comunei, sunt la ordinea zilei.