ACTUALITATE

Roseți: Bani publici pentru hrana elevilor din comună, preparată în condiții infecte!

Print Friendly, PDF & Email

„Odată ce nu este proiectul nostru, ca școală, și nu-l plătim noi, nu ne putem băga peste primărie. Trebuia primăria să facă treaba aceasta. Eu, dacă mă duceam, îmi puneam primăria-n cap.”

Afirmația aparține administratorului Școlii Gimnaziale „Iancu Rosetti”, din satul Roseți, județul Călărași, Ionela Maria Badea.

În cursul săptămânii trecute, mai multe imagini, cu locul unde este preparată hrana pentru aproape 1500 de elevi, au oripilat opinia publică.

Bucătăria aparține restaurantului Diana, deținut de firma Blue Image SRL. Funcționează într-un spațiu situat pe strada Dobrogei, din municipiul Călărași. Firma este deținută de Dumitru Voicu. În trecut, acesta a fost parte într-un dosar de evaziune fiscală, ca inculpat. În același timp, livra hrană pentru Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, lucru care se întâmplă și la acest moment. Totodată, tot în regim de catering, livrează hrană și pentru beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice „Antim Ivireanu”, din municipiul Călărași.

A fost necesară sesizarea unui fost angajat al firmei Blue Image SRL pentru ca lucrătorii din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Călărași să descindă la această locație considerată drept bombă biologică.

S-a reținut, printre altele, că în spațiul destinat preparării alimentelor/bucătărie nu se respectă prevederile legale privind protecția consumatorilor, respectiv că se utilizează proceduri nesigure privind producția, prelucrarea, depozitarea și păstrarea alimentelor.

În mod cu totul surprinzător, firma Blue Image SRL deține documentele de înregistrare sanitară veterinară pentru activitățile de catering și restaurant, emise de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași.

650 de copii, elevi pe raza comunei Roseți, beneficiază de produsele alimentare preparate în aceste condiții. Contractul pentru livrarea de hrană pentru cei 650 de elevi ai Școlii Gimnaziale Iancu Rosetti a fost încheiat de Primăria comunei Roseți, reprezentată de Nicolae Râjnoveanu, și firma Blue Image SRL Călărași.

Contactat, Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei Roseți, în cursul zilei de ieri, părea preocupat mai mult de faptul că a fost efectuat un control la bucătăria firmei care prepară, și livrează, în condiții mizere, hrana elevilor din comună.

„A fost sesizat de un cetățean că nu corespunde din punct de vedere igienic societatea care prestează acest serviciu către comuna Roseți. S-a dovedit că, într-adevăr… Bine, sesizarea n-a făcut-o nici un cetățean din comuna Roseți! Sesizarea a făcut-o cineva care a lucrat la el. Nu a fost o sesizare că mâncarea nu ar corespunde, Doamne-ferește! Noi lucrăm cu el de anul trecut. Și anul trecut am lucrat. Nimic, nici o problemă n-am avut!”

  • Dar unde l-ați găsit?
  • Dar nu l-am găsit. V-am spus că și anul trecut a prestat această lucrare.
  • Am înțeles, dar cum a ajuns el să prepare hrană pentru elevi?
  • Este vorba de masa caldă, la școală. Noi n-am avut niciodată probleme cu el, din punctul ăsta de vedere.

Nicolae Râjnoveanu afirmă că, înainte de a achiziționa acest serviciu de livrare de hrană, pentru elevii din Roseți, a făcut mai multe verificări la locul unde aceasta este preparată.

„Am făcut verificări, bine-nțeles… Nici o problemă! N-am avut niciodată probleme din punctul ăsta de vedere. Părerea mea este că el a făcut o activitate bună! A fost un serviciu foarte bun!… N-am avut nici o sesizare din comună și nici din partea școlii. Toată lumea e mulțumită!”

Nicolae Râjnoveanu afirmă că la mijloc a fost vorba de rea-voință și că aceste constatări, făcute de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Călărași, s-au derulat prea repede.

„N-au fost cine știe ce! Până seara, se rezolvau toate problemele!… Eu mă gândesc că este numai o rea-voință… După mine, a fost influența politică la nivel de județ!”

Ionela Maria Badea, administratorul Școlii Gimnaziale „Iancu Rosetti”, din satul Roseți, îl contrazice pe primarul Nicolae Râjnoveanu.

„Noi facem doar documentele, ceea ce intră în responsabilitatea mea, le primeam, le verificam, luam proba și o țineam o zi la frigider. Veneau cu mere stricate, le-am spus: ce facem cu astea? Veneau cu piure făcut din fulgi, era numai cocoloașe. Și copiii nu mâncau, o aruncau… Nu ștergeau grillul… Mi-era și silă să-i mai dau mesaje întruna!”

  • Dar are vreo treabă politicul cu faptul că ăla aducea mâncare făcută ca-n India?
  • Și eu am copii aici, în școală. Și la ceea ce am văzut acolo, am zis: așa ceva nu se poate! Am mâncat și noi, aicea, și nu știam ce mâncăm! Din partea mea, am zis că este corect ceea ce s-a-ntâmplat!

Dumitru Voicu, patronul firmei Blue Image, nu știe ce nereguli au fost găsite de inspectorii O.P.C.

  • Le-ați da copiilor dumneavoastră ce gătiți acolo?
  • Alo?

200.000 lei pe lună plătește Primăria Roseți, către firma Blue Image SRL Călărași, pentru hrana elevilor comunei, preparată în condiții absolut infecte.

La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, s-a instituit Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS), începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar. Școlile desemnate pentru finanțarea acestui program au fost alese de Inspectoratul Școlar al Județului Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker