EXCLUSIV

Alertă: Focare de tuberculoză la Călărași, Ciocănești și Borcea / Video

Print Friendly, PDF & Email

Trei focare de infecție cu tuberculoză, în colectivități, se înregistrează, la acest moment, pe raza județului Călărași. S-au semnalat cazurile respective la: Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea, Grădinița cu Program Prelungit Voinicel Călărași și Centrul de Îngrijire Socială Ciocănești.

Purtătoarea bacteriei – chiar asistenta sanitară

Aurelia Voinea, directoarea de la grădinița „Voinicel”, de pe raza municipiului Călărași, este bulversată. Panica s-a instalat, în această unitate de învățământ, la începutul săptămânii trecute, începând cu data de 16 ianuarie. Exact asistenta sanitară, L.M., cea care făcea triajul epidemiologic, s-a dovedit a fi purtătoare de tuberculoză. Directorul spitalului TBC din zonă, dr. Spiridon Dumitrescu, afirmă că aici avem un caz oarecum deosebit. „Aici e vorba de mai mulți copii, aproape 115,… iar doamna care le făcea triajul epidemiologic este purtătoare de microbi”. Asistenta sanitară, angajată a Primărie municipiului Călărași, se află deja internată în spital, aflându-se, la această dată, în investigații și sub tratament de specialitate. „Știm sigur că are microbul, a început tratamentul de tuberculoză.” La Grădinița cu Program Prelungit Voinicel, lucrurile se derulează într-o stare de tensiune. Directoarea Voinea recunoaște că situația este scăpată puțin de sub control: „Am intrat într-o panică grozavă, știind ce urmează pentru toți copilașii noștri… gândindu-mă că vor trece printr-o traumă”. Se derulează deja testări efectuate de Dispensarul TBC Călărași. Toți copiii vor fi testați. Abia la sfârșitul acestei săptămâni se va afla dacă sunt copii, de aici, infectați cu tuberculoză.

S-au emis suspiciuni radiologice la Grădinița Voinicel

Tuberculoza, denumită și boala sărăciei, este o boală cauzată de o bacterie, mycobacterium tuberculosis. Este o boală infecto-contagioasă. Are ca formă de transmisie principală calea aeriană. Persoanele bolnave de tuberculoză elimină, prin tuse sau strănut, picături mici de secreții care conțin respectivele bacterii. E o boală care necesită tratament îndelungat, de minim 6 luni. Boala poate fi fatală în cazul în care nu este tratată. Investigațiile se efectuează prin testarea cutanată, deci la nivelul pielii, prin injectarea unei mici cantități de fluid conținând tuberculină. Rezultatul se poate citit după 72 de ore. Rezultatul pozitiv presupune apariția unei umflături roșii cu un diametru mai mare de 10 mm, la locul injectării. Testul IDR a fost efectuat de cadrele didactice de la Grădinița cu program Prelungit Voinicel, de pe raza municipiului Călărași. Directorul spitalului TBC, dr. Spiridon Dumitrescu, ne spune că s-au efectuat 23 de investigații, la nivelul personalului grădiniței. „La două s-a emis suspiciunea radiologică. Eu am văzut acele radiografii și consider că sunt răceli, nu sunt cazuri noi de tuberculoză.” În cadrul colectivităților, dacă apar trei cazuri de suspiciuni de infectare cu tuberculoză, este obligatorie anunțarea Ministerului Sănătății, urmând să se aplice măsuri cu totul speciale, mergându-se până la închiderea respectivei unități.

Caz nemaiîntâlnit, la azilul de bătrâni

Deși dr. Spiridon Dumitrescu afirmă că, în urma examenului radiologic, efectuat de personalul grădiniței, în cursul zilei de joi, 18 ianuarie, s-au semnalat două cazuri fie de posibile răceli, fie de posibile infecții cu tuberculoză, directoarea Voinea susține contrariul: „Nici un membru al personalului didactic nu a fost depistat cu această boală”. Toți copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Voinicel Călărași urmează să fie testați IDR. Părinții au fost șocați. Au aflat de situație în urma unei ședințe. Testele se efectuează începând din data de 22 ianuarie. O situație asemănătoare este și aceea de la Centrul de Îngrijire Socială Ciocănești, unde sunt găzduiți 99 de bătrâni. Examinarea radiologică se va efectua tot în cursul acestei săptămâni. Cei netransportabili vor fi testați la nivelul sputei. Boala a fost descoperită la un bătrân, des internat în ultimul timp. A fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Cornelia Toma, directoarea, ne spune că bătrânul a fost diagnosticat și cu tuberculoză, dar nu este un purtător activ, care transmite boala. „Noi trebuie să ne luăm toate măsurile de rigoare. Am hotărât să fac la cât mai mulți radiografii, chiar dacă sunt mai greu transportabili.” Un astfel de caz, aici, nu a mai fost întâlnit.

Anchetă epidemiologică la liceul din Borcea

Situația, însă, este disperată la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea. Din cei 42 de elevi din cele două clase de a XII-a, 23 de copii, la testarea IDR, au ieșit pozitiv. S-a confirmat un caz de tuberculoză, la un elev navetist, cu domiciliul pe raza comunei Jegălia. Este deja internat. Elevul respectiv e contagios. Părinții acestuia sunt crescători de animale. Cazul a fost semnalat în cursul lunii decembrie 2017. Directoarea Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea, Aneta Achim, spune că s-a interesat în legătură cu demersurile ulterioare depistării acestui caz. „Ni s-a spus să facem o dezinfecție cu spirt și cu clor. Asta am făcut.” Testarea IDR s-a efectuat în cursul zilei de luni, 15 ianuarie. Rezultatele au venit la sfârșitul săptămânii trecute. „Se pare că la toți de la a XII-a A și trei de la a XII-a B, li s-a umflat, nu mă pricep, a reacționat.” Dr. Spiridon Dumitrescu, directorul Spitalului TBC, declară că s-a declanșat deja anchetă epidemiologică și-n acest caz, imediat după venirea copiilor din vacanță. „S-au descoperit, în urma testărilor intradermoreacție, 23 de copii cu reacție pozitivă, ceea ce ar însemna nu neapărat că sunt bolnavi, ci că ei ar fi infectați.”

Cursurile au fost suspendate, părinții sunt revoltați

Elevii sunt programați pentru control radiologic, pentru a se stabili în mod clar dacă depășesc calitatea de infectați, deci efectiv bolnavi. Investigațiile vor avea loc în data de 23 ianuarie. Și cadrele didactice care predau la clasa elevului depistat cu tuberculoză urmează să fie testați radiologic. Din cei 23 de elevi care au reacționat pozitiv la testul IDR, ne spune același interlocutor, probabilitatea de a fi și bolnavi este una extrem de redusă. „Ei sunt infectați. Iar la vârsta lor, căci e vorba de copii mari, clasa a XII-a, pot să fie infectați din familie, din autobuz, din altă parte, nu neapărat se face legătura sau nu avem în lume încă testele care să facă legătura între cazul respectiv și faptul că ar fi pozitivi la hiperergie la testarea interdemoreacție. Toți copiii depistați pozitiv trebuie să primească un tratament ca să nu dezvolte boala, ca infecția să nu devină boală. Gradul de progresie a infecției în boală este sub 1 la sută”. La Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea situația a devenit alarmantă ca urmare a reacțiilor pozitive înregistrate la testul IDR. Cursurile sunt suspendate pentru elevii claselor a XII-a. Elevii au venit de mână cu părinții, la școală. Este acuzată conducerea unității de învățământ, pentru lipsa de comunicare și gestionarea situației într-un mod ineficient.

Situația este cunoscută la ISJ Călărași

Părinții revoltați au venit azi, la unitatea de învățământ. Inclusiv primarul localității Borcea, Aniel Nedelcu, a fost apostrofat de aceștia. În schimb, în cadrul acestei unități de învățământ, la elevii de clasa a XII-a, nu numai că mai bine de jumătate dintre ei au avut o reacție pozitivă la testul IDR, dar una dintre eleve este și gravidă, în 5 luni! La Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Elena Mihăilescu, inspector șef, cunoaște situația din cele două unități de învățământ. „Am fost informată de către directoarele celor două unități de învățământ cu privire la faptul că s-au confirmat două cazuri de boală transmisibilă, în cadrul acestor instituții.” Ne spune că s-a procedat conform reglementărilor în vigoare. Se așteaptă rezultatul investigațiilor radiologice, la acest moment.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker