EXCLUSIV

Un polițist, șef de sindicat, e acuzat că a bătut un copil chiar într-un centru de primiri urgențe / Țeparul de la Sidepol

S-a întâmplat în seara zilei de 30 martie, la Centrul de Primiri în Regim de Urgență „Sfânta Maria”, din Călărași, aflat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.

Marius Radef, în calitate de agent II, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, aflat în exercitarea îndatoririlor de serviciu, a luat la palme un copil, provenit dintr-o familie dezorganizată.

Fapta este confirmată de Inspectoratul de Poliție Județean Călărași: „În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, dosarul penal fiind în instrumentarea proprie a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale ce se impun”

Tânărul agresat se numește Denis Gheorghe, zis Dani. Are 15 ani și a ajuns la Centrul de Primiri în Regim de Urgență „Sfânta Maria”, împreună cu alți 3 frați, toți aduși chiar de tatăl acestora. Sunt, în total, 5 frați, din Călărași, fără un domiciliu stabil, cu un tată violent și alcoolic, care trăiește dintr-un ajutor social, în vreme ce despre mama acestora nu se mai știe nimic, de foarte mult timp.

„Mama a plecat din motive de violență domestică… Tatăl a venit cu 4 copii la noi. Denis a refuzat să rămână-n sistem. Pentru 3 frați am dat plasamentul de urgență, dar Denis a refuzat sub orice formă și-a plecat cu tatăl lui. Asta se întâmpla vinerea trecută…”

Daniela Arbagic, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, recunoaște, într-un final, evenimentul violent petrecut în Centrul de Primiri în Regim de Urgență „Sfânta Maria”:

„Uuf, ce să vă spun eu aicea?… Domnii au venit și-au luat ceva imagini de pe camerele noastre. Este ancheta dumnealor, nu vreau să mă exprim, dar nici comportamentul lui Dani-Denis nu a fost corect. I-a provocat, se pare, le-a vorbit foarte urât, chiar vulgar. Eu asta cunosc. Așa au consemnat cei care erau de serviciu la momentul ăla… Nu știu, probabil că și-o fi ieșit un pic din profesionalism domnul polițist, nu mă pot exprima. Așa ne-a spus și nouă: că, într-adevăr, l-ar fi lovit.”

Laurențiu Chivu și Marius Radef se aflau în centrul aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. În mod paradoxal, nu angajații Centrului de Primiri în Regim de Urgență „Sfânta Maria”, din Călărași, au sesizat fapta, ci chiar copilul agresat, care a sunat la numărul unic de urgență 112.

Centru respectiv declară, ca misiune, asigurarea protecției copilului abuzat, neglijat și exploatat sau aflat în risc iminent în propria familie.

„Nu s-a întâmplat nimic cu urme fizice. A fost așa, o atingere… Nu a suferit, nu a avut ceva… Și, la momentul respectiv, a refuzat să meargă (la Spitalul Județean de Urgență Călărași – n.r)… A fost lovit într-un schimb de replici, nu știu, polițistul l-a atins o singură dată, din câte știu eu.”

  • Este produsul unei neglijențe îndelungate. Acuma, sigur că, știți și dvs., pe Codul Civil, părinții au obligațiile primare și principale pentru copii. Și-atunci, au responsabilități, înainte de toată lumea, părinții.
  • Dar copilul, ajuns la centrul de primiri, în a cui responsabilitate se află? Copilul, venind dintr-un mediu violent, ajuns la un centru de primiri de acest tip, în aceleași condiții de violență, aplicate, de această dată, de oamenii legii, ce ar trebui să facă?
  • Eu nu am spus că nu este o problemă. Am spus doar că nu trebuie să exagerăm de maniera abuzului. Eu nu spun că a făcut bine polițistul: a cedat unor provocări și nu s-a mai stăpânit.
  • În a cui grijă era Denis Gheorghe?
  • Era în grija centrului. Asta nu înseamnă că reprezentantul legal eram noi. Reprezentantul legal era tot tata. În lipsa unei măsuri de protecție, era în grija noastră, este adevărat.

Polițistul violent, Marius Radef, este, totodată, vicepreședinte în cadrul Sindicatului Polițiștilor – Sidepol Călărași. Radef are 24 de ani, iar ultima declarație de avere a acestuia, emisă la data de 3.06.2024, conține date cel puțin ciudate: afirmă că deține o cotă-parte de 1% din 456 mp de teren intravilan, dar și o cotă-parte de 200% dintr-un imobil de nu mai puțin de 300 mp!

Mai mult, e beneficiarul unui câștig de 93.290 lei, provenit din jocuri de noroc derulate online.

Se numește Bogdan Andrei Marinescu, agent șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași. Este, totodată, președintele Sindicatului Polițiștilor – Sidepol Călărași, dar și vicepreședinte, la nivel național, în cadrul aceleiași structuri sindicale. Se dezice imediat de colegul său de sindicat Marius Radef.

„Deocamdată, știți cum e: e ancheta în desfășurare. Eu, din punctul meu de vedere, nu pot să nici să-l apreciez, nici să zic că e o chestiune de laudă ce a făcut. Probabil a avut un moment de ezitare, că nimeni nu este perfect sănătos, integru, în condițiile de stres de la noi de la muncă. probabil că a avut o scăpare. E clar că e o infracțiune acolo, săvârșirea unei infracțiuni. Noi așteptăm, și mai ales eu, pentru că reprezint și sindicatul la nivel național, așteptăm răspunsul parchetului, să vedem care va fi urmările. După aceea noi, pe linie sindicală, să luăm atitudine. Deocamdată nu putem să luăm că ne, ne legăm, să spun așa, de parchet. Deci așteptăm rezultatul parchetului… „

Declarațiile liderului Sidepol Călărași, Bogdan Andrei Marinescu, sunt halucinante:

  • Vă pot spune că parchetul va veni cu un comunicat.
  • Îl așteptăm și noi. Chiar nu am fost informați și chiar nu am vrut să… Că nu pot să, știți foarte bine că nu pot să mă bag în astfel de situații. Așteptăm răspunsul oficial de la ei. Adică nici măcar n-am dat un telefon, să fac un lobby sau ceva de genul ăsta. Că știți că se interpretează în astfel de situații!
  • Dvs nici nu aveați calitatea să faceți asta!
  • Păi tocmai aia e, că n-am nici calitatea.

„Din punctul meu de vedere, ca lider sindical, nu este o cinste și o onoare ca vicepreședintele să fi făcut treaba asta. Ceea ce, din punctul nostru de vedere, al sindicatului, duce și conduce, de fapt, al o imagine pătată, să zic așa… Ideea este că acel copil din informațiile care le avem, acel copil nu este în afara legii, să zic așa, este autor de mai multe tâlhării, furturi și așa mai departe, deci mai multe infracțiuni. Din niște discuții, să zic așa, din interiorul centrului, din informații de la personalul care lucrează acolo este că personalul respectiv s-a plâns la colegii care au intervenit la acea speță, în speță Radef, și a luat o atitudine greșită, zic eu. Adică s-au plâns în sensul că amenința ceilalți copii, a scos cuțitul la femeile, la personalul care lucrează în centru… Din câte știu eu, ei au avut o sesizare acolo și d-aia s-au deplasat la centru. Nu știu ce sesizare au avut pentru că, vă dați seama, nu este intervenția mea și nu am stat să-mi bat capul „

Marinescu a lipsit din postul de polițist, în perioada 2020 – 2023. Acum, însă, are opinii dintre cele mai diverse, inclusiv de ordin politic, multe dintre acestea absolut hilare:

  • „Jocurile acestea în pragul electoral, știm cu toții, de 35 de ani încoace, au avut loc, adică acuzații, dar niciodată nu ne uităm în oglindă, să vedem ce am realizat noi, pentru noi sau pentru populație, ca să putem accede la un alt nivel de funcție în statul român. Noi dăm decât vina în curtea celorlalți.”
  • „Ideea este că, din păcate, pensionarul nostru român se bucură doar de faptul de a merge la biserică și în familie, de sărbătorile, fie de Crăciun, fie de Paște, dar nu se mai bucură efectiv de bogăția și truda mâncării.”
  • „Ideea este că ar trebui clar, evident, să aducem pe cineva mult mai competent să rezolve problemele, mai ales când este vorba de ședințele de CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării – n.r.)… Nu putem fi așa delăsători și să aducem tot felul de oameni care nici măcar nu sunt specialiști pe anumite domenii și-și dau cu părerea privind siguranța și securitatea națională.”

Se declară drept absolvent al Facultății de Drept, din cadrul Fabricii de Diplome „Spiru Haret”, promoția 2008. Din 2014 este angajat, ca agent II, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, după ce, anterior, a fost angajat al ISU „Barbu Știrbei” Călărași. Se prezintă, în același timp, drept fost director al unei firme de protecție și gardă, care a ajuns, la nivelul anului 2016, când înregistra datorii de 477.079 lei, în posesia unor boschetari din satul Buda, comuna Râfov, județul Prahova.

Din 2016, Bogdan Andrei Marinescu a contractat mai multe credite, unele de la IFN-uri:

  • 80.000 lei (17.700 euro, la cursul din 2016), de la IFN Real Credit & Lease Management;
  • 90.000 lei – BRD, contractat în 2020, scadent în 2025;
  • 61.200 lei – ING, contractat în 2020, scadent în 2025.

Bogdan Andrei Marinescu este în procedură de executare silită. Afirmă că ar fi contractat aceste credite, începând cu anul 2012, ca urmare a unei situații familiale neprevăzute, tatăl acestuia suferind un AVC care a necesitat costuri medicale substanțiale.

  • Domnule Marinescu, aveți colegi care v-au plătit rate, pentru că v-au girat la bănci?
  • Niciodată! Dar ce legătură are întrebarea dvs. cu ce vorbeam?
  • Păi ați tot spus că, în orice domeniu, sunt și uscături. Dvs sunteți ok, sunteți ok cu împrumuturile?
  • … Ideea este că niciodată nu am pus în dificultate sau pe cineva apropiat sau i-am făcut rău cuiva… Acele persoane nu mi-au plătit mie vreodată vreun ban.
  • La acest moment, sunteți în executare silită?
  • Nu.
  • Aveți procese pe rol, în acest sens?
  • Nu. Sunt întrebări prea personale, pe care nu pot să vi le dezvălui.
  • N-aveți de ce, pentru că datele sunt publice. Ați luat bani de la IFN-uri ca să jucați la pariuri?
  • Niciodată!

Recunoaște că se afirmă despre el că îi plac jocurile de noroc și că și-ar pierde timpul prin cazinouri.

  • Nu că am pierdut banii. Că îmi place mie să stau prin cazinouri, ceva de genul ăsta a ajuns pe la urechile mele.
  • Deci e corect că e un astfel de zvon, de informație.
  • O fi din punct de vedere zvonistic, eu sunt un om familist. Când am activități sindicale, îmi desfășor activități sindicale la Călărași sau la București…
  • Da, sunteți un om foarte important!
  • Sunt om care particip la televiziuni…

„Ideea e în felul următor: nu vreau să-mi apară numele sau că am fost implicat în vreo discuție sau ceva de genul acesta. Domnul Marinescu… Și eu am avut clinciuri cu el în trecut, v-am spus, am avut mai multe probleme cu dânsul. Dar s-au rezolvat și nu mai am treabă cu el. Domnul Marinescu, să știți, vă spun eu așa, domnul Marinescu minte foarte, foarte mult, îi place să-mbârlige. Și domnul Marinescu, de când se află într-o funcție la un anumit partid, sindicat, și-a luat-o foarte mult în cap și se crede puțin deasupra tuturor.”

  • Am observat că are păreri de toate genurile, și politice, și despre planeta Marte. Sunt amuzante.
  • Acum, mai mulți ani, era să-și ia bătaie de la mai mulți colegi, pe aceeași temă, cu popriri pe salariu. Fiindcă foarte multă lume a vrut să-l ajute. Venea cu povești incredibile, că maică-sa, că taică-su, chestii de genul, și întotdeauna lumea-l ajuta. Pentru că venea cu niște povești foarte credibile.
  • Dar ce făcea cu banii?
  • Chiar vedeam o lacrimă în colțul ochiului. Adică… Așa ne-a fraierit pe foarte mulți să-l ajutăm iar apoi, în viitor, am avut probleme cu dânsul.
  • Dar ce făcea cu banii? Că vorbim de sume foarte mari, de ordinul a zeci de mii de euro.
  • Din câte știu eu și de la alți colegi, dar și din ce am văzut eu la el, fără să mă vadă, în trecut juca foarte mult la aparate on-line. Juca foarte mult on-line.
  • Deci minte?
  • Minte foarte mult.

Deși neagă că și-ar fi țepuit colegii pe care i-a rugat să-i gireze mai multe împrumuturi, inclusiv la IFN-uri, aceștia în contrazic. Declarațiile polițiștilor care s-au trezit cu popriri pe salariu, în calitate de giranți ai acestuia, sunt relevante.

„El, când i-a dus p-ăia să-l gireze, le-a și spus că-și pierde ta-su casa, ce dracului! Bă, ajutați-mă și pe mine că-și pierde tata casa!… Îi dă teren de la primărie, apoi îi dă și ANL, tu beneficiezi din toate părțile și alții stau pe lista de așteptare. Lui, personal, de când a venit din Anglia, anul trecut, că i-a dat prin ședință de consiliu. El vine din Anglia, nici nu stă aici, și alții stau cu anii, ca proștii.”

Ultima oră: intervenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași

La data de 30.03.2025 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași a fost înregistrată o cauză penală, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Călărași, privind comiterea infracțiunii de „purtarea abuzivă” prev. de art. 296 alin (2)C.pen.
Prin ordonanța procurorului de caz din data de 31.03.2025, având în vedere calitatea presupușilor participanți la comiterea infracțiunii, s-a dispus preluarea cauzei de la Poliția Municipiului Călărași în vederea efectuării urmăririi penale de către procuror.
În urma probatoriului administrat, prin ordonanța procurorului de caz din data de 10.04.2025 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților:

(1) Radef Marius, în calitate de agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de „purtarea abuzivă” prev. de art. 296 alin. (2) C.pen. rap. la art. 193 alin (2) și (2-1) lit. b. C.pen. cu aplic. art. 75. alin. (2) lit. b) C.pen.

(2) Chivu Nicușor-Laurențiu, în calitate de agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de „purtarea abuzivă” prev. de art. 48 C. Pen. rap. la art. 296 alin. (2) C.pen. rap. la art. 193 alin (2) și (2-1) lit. b. C.pen. cu aplic. art. 75. alin. (2) lit. b) C.pen.


(3) Reuț Sebastian-Cosmin, în calitate de agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de „purtarea abuzivă” prev. de art. 48 C. Pen. rap. la art. 296 alin. (2) C.pen. rap. la art. 193 alin (2) și (2-1) lit. b. C.pen. cu aplic. art. 75. alin. (2) lit. b) C.pen.

În ordonanța procurorului de caz s-a reținut că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

La data de 30.03.2025, în jurul orei 14.50, inculpatul Radef Marius, cu sprijinul moral al inculpaților Chivu Nicușor-Laurențiu și Reuț Sebastian-Cosmin, în calitate de agenți de poliție în cadrul Poliției Municipiului Călărași – Biroul Ordine Publică, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a lovit, de mai multe ori, cu palmele, în zona feței și a trunchiului, un minor în vârstă de 15 ani, persoană instituționalizată în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență „Sf. Maria”, producându-i persoanei vătămate leziuni traumatice care necesită 2-3 zile de îngrijiri medicale, conform raportului de expertiză medico-legală.


S-a mai reținut că, pe parcursul intervenției, persoana vătămată a avut un comportament agresiv și provocator, gesticulând ofensator și adresând agenților de poliție cuvinte jignitoare și amenințări cu comiterea de violențe.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker