Voicu Dumitra este ultima persoană care a fost înmormântată în cimitirul satului Libertatea. S-a întâmplat în urmă cu aproape 50 de ani, concomitent cu dispariția fizică a acestuia, în anul 1977.
În trecu, satul s-a numit Brătieni. A fost ridicat, în secolul XIX, de-o parte și de alta a unui drum de căruțe care se lega de drumul principal de pe linia brațului Borcea, dintre Călărași și Fetești, în dreptul satului Coslogeni.
Filiala Călărași a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria este cea care, cu puțin timp în urmă, din donații, a ridicat o troiță în dreptul cimitirului satului dispărut.
Este condusă de Nicolae Dragu, viceprimar al municipiului Călărași, din partea Partidului Social Democrat. Fost primar al municipiului Călărași, timp de 3 mandate, acesta a reușit rara performanță să iasă în mod rușinos din viața publică.
„Sunteți niște javre… La revedere, javrelor!… V-am scos din mizerie, că stăteați într-o mizerie! Asta este mulțumirea voastră? Nu vă este rușine? Nemernicilor!”
Astfel s-a adresat Nicolae Dragu călărășenilor prezenți la un spectacol organizat în aer liber. Dragu, la acel moment, încă era primar al municipiului Călărași. Mai mult, a fost ridicat la gradul de colonel printr-o decizie ciudată emisă de șeful său de partid din acea perioadă, Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării.
„S-a ridicat această sfântă troiță din mila lui Dumnezeu, spre pomenirea veșnică a veteranilor de război deportaților și strămutaților care au locuit în satul Brătianu (Libertatea), comuna Dichiseni”, e anunțul făcut pe plăcuța comemorativă.
În spatele troiței se află vechiul cimitir sătesc. Deși, aici, ultima înhumare a avut loc în anul 1977, din loc în loc au apărut cruci ale unor persoane decedate cu mult timp după aceea, chiar și din 2012.
Crucea răposatului Tudor M. Gheorghe, mort la data de 17.05.1990, a fost plantată, la întâmplare, în vechiul cimitir al satului părăsit.
Sunt zeci de astfel de cruci ale unor răposați care se odihnesc, pe veci, în alte cimitire decât cel al fostului sat Libertatea.
„În ultima perioadă, domnul viceprimar al municipiului Călărași a ridicat o troiță, aici, în cinstea celor care nu mai sunt, dar, totodată, ne-a umplut cimitirul, ne-a adus foarte multe cruci și le-a plantat aici, cu persoane care sunt decedate mult mai târziu de când nu mai exista nimeni aici. Ne-a mai populat și dânsul.”
„Puteți să luați numele de pe cruci și să vedeți că nu există în registre.” Iulian Radu, primarul din Dichiseni, comuna unde s-a întâmplat straniul fenomen de plantare a unor cruci străine pe mormintele din cimitirul satului Libertatea, nu are cuvinte.
„E anormal, vă dați seama… Dar mi se pare ceva, nu știu, ieșit din comun! Sunt cruci ale unor persoane care nu sunt îngropate aici.”
De vină pentru acest fenomen paranormal este Nicolae Dragu, primarul PSD al municipiului Călărași. Acesta recunoaște cu dezinvoltură că el este cel care s-a ocupat de mutarea crucilor luate din cimitirele de pe raza municipiului Călărași, pe mormintele din cimitirul satului dispărut, Libertatea.
„Trebuia crucile să fie aduse, să complectăm, că le-au distrus. Tot voi le-ați distrus, cu tractoare, ați intrat cu utilaje, în cimitir. Ați luat și din locul cimitirului, au dispărut vreo 2000 de metri, că el avea 5000 de metri, așa apare-n acte. Ca să știți!”
- Să-mi mulțumiți, că aveți cimitirul, am reînviat toți morții care au murit acolo!
- Păi da, dar i-ați înviat și pe unii care n-au murit acolo!
- N-are importanță!
- Păi cum să nu aibă?!
- Voi le-ați prăduit! Ați distrus crucili ca să știi! Să nu mai faceți asta că există un Dumnezeu și-o pățiți. La revedere!
- Păi ați mutat morții din altă parte, îi aduceți aici cu japca!
- …