DOSARE

Firele duc la Vanghelie: Rețea evazionistă și de spălare a banilor destructurată de polițiștii călărășeni

Print Friendly, PDF & Email

grefan500.000 de euro este suma spălată, într-un singur an, de firma Grefan Construct SRL, din Călărași, pentru un grup infracțional organizat. Firma îl are ca administrator pe Grecu Fane, spoitor, cu ultimul domiciliu pe strada Luceafărului. A fost arestat în cursul zilei de joi, 3 noiembrie 2016, după mai multe descinderi efectuate de polițiștii călărășeni.

Date oficiale

În ziua de 02 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi și ai Direcției Operațiuni Speciale au descins la locuinţele unor persoanelor bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, din municipiul Bucureşti, judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, pentru punerea în executare a 15 mandate de aducere, emise pe numele lor de Tribunalul Călăraşi. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2011, reprezentanții unor societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti ar fi fost implicati într-un circuit evazionist şi de spălare a banilor prin înregistrarea de operaţiuni fictive şi prin transferarea unor sume de bani urmate de retragerea acestora. Persoanele respective sunt bănuite că ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii şi servicii. Prejudiciul total adus bugetului de stat este de 4.500.000 lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor se ridică la 25.000.000 lei, se arată într-un comunicat emis de Inspectoratul Județean de Poliție Călărași.

Caligena, Grefan și Iorva Revis

Pe raza județului Călărași, polițiștii au descins, din datele noastre, la 3 adrese, mai precis la firmele Caligena Construct SRL, Grefan Construct SRL și Iorva Revis SRL. Acestea au făcut parte dintr-un circuit evazionist, rolul lor fiind acela de firme-bidon, administratorii acestora având sarcina de a scoate în numerar sumele provenite din activitățile infracționale. Circuitul acesta a fost activ din anul 2010, fiind pus la cale de câțiva interlopi din Iași, printre care Alexe-Mihai Valeriu și Gheorghe Clapon. Au fost acuzați, prin Direcția Națională Anticorupție, de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani. În prezent, sunt la pușcărie, Valeriu-Mihai Alexe având de ispășit o condamnare de 8 ani, în vreme ce Gheorghe Clapon are de executat 10 ani, sentința fiind pronunțată în data de 24 decembrie 2015. La Călărași, în urma descinderilor din cursul zilei de 2 noiembrie 2016, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi au emis oronanţe de reţinere pe numele a 11 persoane. Au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor suspecţilor în valoare de aproximativ 5.500.000 lei.

Achiziții fictive de deșeuri

Din cele 11 persoane reținute, pentru 6 au fost emise mandate de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, prin Tribunalul Călărași, la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași. Este vorba de numiții Cucu Alin, Anton Cristian, Spătaru Mariana Cristina, din Sintești, Sectorul Agricol Ilfov, Buiea Gabriel, din Sintești, S.A.I., Mareș Alin Gabriel, din Sintești, S.A.I., și Grecu Fane, din Călărași, sentința fiind atacată cu contestație. Lupușor Ștefan Lucian, administratorul firmei Iorvas Revis SRL, situată pe strada Luceafărului, nr. 131, Călărași, se află în control judiciar. Iorva Revis SRL este înființată, ca și firma Grefan Construct, a lui Grecu Fane, tot în anul 2010, dar nu a depus niciodată acte contabile la Agenția Națională de Administrare Fiscală. În circuitul evazionist și de spălare a banilor, Lupușor Ștefan Lucian avea rolul de a scoate, în numerar, banii transmiși, pe baza unor achiziții fictive, de celelalte firme. La fiecare extracție, primea un comision de 0,15 la sută. Grefan Construct, Iorva Revis și Caligena Construct aveau ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor, cod CAEN 4677. Circuitul evazionist se derula cu achiziții fictive de fier vechi.

Importuri false din Ukraina

Caligena Construct, administrată prin Dociu Nelu, figurează cu sediul social în municipiul Călărași, strada Belșugului, nr. 15, bloc I24, scara 1, parter, apartament 2. Are ca dată de înregistrare 28.09.2010. Și prin aceasta, interlopii din Iași au spălat bani, proveniți din înșelăciune, prin inducerea în eroare a unor societăți comerciale care au plătit sume uriașe de bani pentru achiziționarea de utilaje de construcții, prin importuri false din Ukraina. Lupușor Ștefan Lucian, reprezentantul firmei Iorva Revis SRL, știe că spăla bani, dar că beneficiarul final al acestora era fostul primar al Sectorului 5 București, Marian Vanghelie, fost reprezentant de seamă al Partidului Social Democrat. S-au înregistrat cazuri frecvente în județul Călărași prin care, prin intermediul boschetarilor puși administratori de firme, s-au spălat sume uriașe de bani proveniți din devalizarea bugetelor publice. Cazul lui Marian Vanghelie este unul cu totul special. Până la acest moment, am reușit identificarea câtorva firme prin care pesediștii au spălat sume consistente, în perioada de după anul 2011, situate pe raza comunelor Dor Mărunt și Dorobanțu, dar și în municipiul Călărași. Lupușor Ștefan Lucian știe că un astfel de circuit de spălare a banilor, la fel de important, tot în beneficiul Partidului Social Democrat, prin intermediul lui Marian Vanghelie, s-a derulat și în județul Sibiu.

Rachetă de 0,15 la sută

Lupușor Ștefan Lucian spune că nu avea acces la documentele contabile ale firmei pe care o administra. „Eu doar mă duceam și scoteam banii și îi dădeam lui Mihai Valeriu Alexe.” Circuitul era asigurat de o persoană din Sintești, S.A.I., care figura cu o firmă pe raza municipiul București, sector 4. De la bancă, la Călărași, Lupușor Ștefan Lucian extrăgea sume cuprinse între 50.000 lei și 200.000 lei. La 200.000 lei extrași, partea lui era de 300 lei. Se consideră că, în circuitul evazionist și de spălare a banilor, rolul lui a fost ăsta: „Rachete, săgeți”. Se scuză spunând că s-a prins târziu care era rolul lui și că, pe toată acestă perioadă, a fost amenințat în mod repetat cu acte de violență. „Vă dați seama, erau banii pe cont și te trezeai cu cine știe ce.” Lupușor Ștefan Lucian știe din ceea ce a auzit de la ceilalți indivizi implicați în aceste acțiuni de evaziune fiscală și de spălare de bai cine era beneficiarul final: Marin Vanghelie, prin intermediul unui oarecare Viorel, poreclit Bossul, patron de firmă de construcții. Abia anul trecut a înțeles că banii se spălau pentru Partidul Social Democrat. „Atuncea când l-a luat pe Vanghelie, atuncea… Că a început să ne cheme la DIICOT, la Poliția Capitalei și peste tot. D-abia atuncea am aflat.”

Descinderea din 2013

Amenințările erau făcute direct de interlopul Mihai Valeriu Alexe, zis Puiu lui Stan domiciliat pe raza comunei Sintești, Sectorul Agricol Ilfov. Grupul a funcționat multă vreme în județul Călărași, fiind identificat și destructurat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Biroul Teritorial Călărași. La data de 31 martie 2013, s-au derulat aproximativ 70 de percheziţii domiciliare în mai multe judeţe, respectiv 46 în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, 2 în municipiul Bucureşti, 8 în judeţul Constanţa, 6 în judeţul Giurgiu, 4 în judeţul Ialomiţa, una în judeţul Călăraşi şi una în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova. Pe baza informaţiilor obţinute de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi – BCCO Bucureşti şi a investigaţiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spălare de bani, grup structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti. Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanţilor instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante, potrivit IGPR. Prejudiciul total produs a fost calculat de anchetatori şi se ridică la aproximativ 22 de milioane de euro, numai în acest caz.

Țepe date la bănci

În cazul instrumentat de DIICOT – BT Călărași, au fost identificați infractori cu porecle care de care mai haioase: Mihai Gheorghe, zis Guță, Mihai Ion, zis Covrig, Mihai Florica, zisă Talia, Mihai Puia, zis Puiu Pătatu, Mihai Puiu, zis Crăcănici, Mihai Niță, zis Puiu Nebunu, Toma Bratu, zis Balparno, Stănescu Puiu, zis Ciucaru. Au dat țepe la BRD, Unicredit Țiriac Bank, Bancpost, Piraeus Bank, BCR și Banca Transilvania. În cazul de la Călărași, Lupușor Ștefan Lucian e fixat în ideea că a spălat bani pentru Marian Vanghelie și Partidul Social Democrat. În fapt, acesta a făcut parte dintr-o rețea de evaziune cu deșeuri metalice. „Ei asta fac acum, strâng probe ca să poată să-l înfunde pe Marian Vanghelie.” Asta îi transmite fostului lider pesedist: „Îl f-t în gură, pe românește! Să putrezească acolo până m-oi duce eu să-l scot!”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WhatsApp WhatsApp

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker