DOSAREFollow the Money

Operațiunea „Coșul de Crăciun”: Cum se prăduiesc banii publici pentru buzunarele unor actuali infractori

Print Friendly, PDF & Email

La sfârșitul anului 2019, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a alocat suma de 134.820 lei, la care se adaugă 25.615 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată, cu un total de 160.435 lei, pentru produsul denumit „Coșul de Crăciun”, pentru 3.000 de pachete cu dulciuri și fructe, multe dintre ele stricate, împărțite copiilor, la nivelul județului Călărași.

Firma beneficiară a acestei comenzi a fost SC Multi Function Eve, administrată de Vasile Stanca.

Firma a fost înființată la 31.10.2018 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare. Pentru anii 2018 și 2019, nu a raportat cifre de afaceri și nici activități. La această dată, are sediul social în municipiul Călărași, strada Nufărului, nr. 5, bloc I7, scara 2, etaj 2, apartament 8.

Anterior, a figurat cu sediul social pe strada Flacăra, nr. 22, într-un apartament deținut de mama unui ospătar de la cafeneaua Class Longe, din Călărași, Netuța Porumb. Ospătarul se numește Florin Marian Porumb.

Netuța Porumb

Porumb este vânzătoare la un magazin de cartier, de pe strada Progresul, din municipiul Călărași. Știe că are declarat la domiciliu sediul social al firmei Multi Function Eve SRL. Dar doar atât. „Nu am acte contabile la sediu, nimeni nu mi-a lăsat nici un act, acasă”. Fiul acesteia, Florian Marian Porumb, este ospătar la cafeneaua Class Longe, deținută de Iuliana Raiu, o individă cunoscută mai ales prin prisma relațiilor avute cu interlopii locali și, mai nou, cu lumea politică locală.

Vasile Stanca, cea care ocupa de drept postul de administrator unic al firmei, în referatul întocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, recunoaște că nu a avut nici un fel de implicare în derularea acestei afaceri.

Cel care s-a ocupat efectiv de aceasta, deși nu avea nici o calitate în firmă, este fiul acesteia, Ionuț Valentin Vasile, un individ deja condamnat penal, un apropiat al fostului condamnat la pușcărie Eduard Grama, fost director executiv al Direcției Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul Consiliului Județean Călărași.

În prezent, fostul condamnat la pușcărie Eduard Grama este administratorul public din cadrul Primăriei municipiului Călărași.

Pesedista Iuliana Raiu

Ionuț Valentin Vasile este, totodată, un apropiat al pesedistei Iuliana Raiu, pe care a avut-o drept angajată, în postul de spălător de vase mari, la firma Antonova SRL Călărași. Între timp, Iuliana Raiu a ajuns să ocupe postul de director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.

Cele 3.000 de pachete achiziționate, la sfârșitul anului 2019, de Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, denumite bombastic „Coșul de Crăciun”, cuprindeau:

 • pungă 300 gr croissant Magic
 • pungă 75 gr napolitane Natty
 • pungă bomboane pom Laura 140 gr
 • pungă covrigei Brezel 80 gr
 • portocale pungă 1 kg
 • bomboane M&M – 45 gr
 • ciocolată Milka
 • pungă Crakers 100 gr
 • Tymbark – 1 l

Firma Multi Function Eve a achiziționat produsele de la: Cristiana Flori Com SRL Călărași, Depo Liviu SRL Călărași, Zinar Mondial SRL Afumați și SC Metro Cash&Carry România SRL. Valoric, situația se prezintă astfel:

 • SC Metro Cash&Carry România SRL – 5 facturi, cu o valoare totală de 9.032 lei, fără TVA;
 • Zinar Mondial SRL – 1 factură, cu o valoare totală de 49.125 lei, fără TVA;
 • Cristiana Flori Com SRL – 1 factură, cu o valoare totală de 4.639 lei, fără TVA;
 • Depo Liviu SRL – 1 factură, cu o valoare totală de 4.139 lei, fără TVA.

TOTAL PRODUSE ACHIZIȚIONATE = 66.935 LEI.
66.935 lei : 3.000 pungi = 22,31 lei
/pungă.

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași spune că a făcut o explorare a pieței și că a mai găsit o ofertă, pentru produse similare, însemnând pungă 300 gr croissant Magic, pungă 75 gr napolitane Natty, pungă bomboane pom Laura 140 gr, pungă covrigei Brezel 80 gr, portocale pungă 1 kg, bomboane M&M – 45 gr, ciocolată Milka , pungă Crakers 100 gr , Tymbark – 1 l, la un preț cuprins între 570 lei și 1.789 lei!

Marform Expert SRL este o firmă are sediul în București, Sectorul 3, strada Școlarilor, nr. 6, bloc S4, scara 1, etaj 1, apartament 7. Are ca obiect principal de activitate Codul CAEN 2573 – Fabricarea uneltelor.

Pentru niște dulciuri comune, cu un preț total de achiziție de 22,31 lei fără TVA, firma Marform Expert, cea găsită, prin explorarea pieței, de către Centru Județean de Cultură și Creație Călărași, a făcut o ofertă și de 1.789 lei. Bătaia de joc este una fără precedent!

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a plătit, pentru produse în valoare de 66.935 lei, fără TVA, suma de 134.820 lei, fără TVA.

134.820 lei – 66.935 lei = 67.885 lei profit brut.

67.885 lei este suma câștigată de firma Multi Function Eve, de pe urma acestei afaceri.

Cu alte cuvinte, aceasta e o modalitate prin care banii publici sunt direcționați în buzunarele interpușilor.

Eduard Grama, fost condamnat la pușcărie

Ciudat este că Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași nu s-a întrebat în ce calitate s-a ocupat Ionuț Valentin Vasile, apropiatul fostului pușcăriaș Eduard Grama și al fostei spălătoare de vase mari Iuliana Raiu, de această afacere, câtă vreme mama acestuia, care figurează drept administrator cu puteri depline în cadrul firmei, spune că nu a avut nici un fel de implicare. Cine a semnat facturile? Cine a semnat contractul de achiziție? Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași preferă să închidă ochii.

Aceasta este o modalitate prin care #echipailiuta prăduiește banii publici!

Iuliana Georgiana Teodorescu

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași era condus, ca și acum, de o individă despre care se afirmă că a avut un trecut ambiguu, Iuliana Georgiana Teodorescu.

Pentru anul 2020, Multi Function Eve SRL a făcut următoarele livrări:

 • Consiliul Județean Călărași, furnizare articole birou; valoare 100.840 lei fără TVA;
 • Primăria municipiului Călărași, furnizare dezinfectant pentru mâini; valoare 17.800 lei fără TVA;
 • Primăria municipiului Călărași, furnizare dezinfectant concentrat; valoare 4.200 lei fără TVA;
 • Primăria municipiului Călărași, furnizare mănuși de unică folosință; valoare 16.000 lei fără TVA;
 • Primăria municipiului Călărași, furnizare dezinfectant suprafețe; valoare 23.100 lei fără TVA.

Deși a făcut livrări de 161.940 lei, fără TVA, pentru anul 2020, conform siteurilor de specialitate, Multi Function Eve a raportat o cifră de afaceri de 128.706 lei.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker