DOSAREFollow the Money

Grup infracțional organizat, la Primăria Ciocănești / Dalida s-a îndrăgostit pe banii publici

Print Friendly, PDF & Email

Din data de 22.11.2018, Primăria Ciocănești a început să facă achiziții de la firma Convex SRL Călărași, identificată cu CUI 3966117, J51/345/1993.

Ca sume, achizițiile, pe ani, se prezintă astfel:

  • 2018 – 6.223,79 lei, fără TVA;
  • 2019 – 87.316,78 lei, fără TVA;
  • 2020 – 85.756,91 lei, fără TVA;
  • 2021 – 0 lei.

De la înființare, din 1993, firma Convex, specializată în distribuirea de piese de schimb și accesorii pentru utilajele agricole, a livrat produse, în sume infime, la Primăria Roseți și Primăria Vâlcelele. În schimb, din decembrie 2018 și până la data de 31.12.2020, a făcut livrări, către Primăria Ciocănești, în sumă totală de 179,297,48 lei + 34.066,52 lei TVA.

Ionuț Cristian Ispas

Către Primăria Ciocănești, livrările se derulau prin Ionuț Cristian Ispas, angajat al SC Convex Călărași din anul 2019.

Sunt date care certifică faptul că livrările erau fictive.

Camera de Conturi a județului Călărași, în acest caz, a reținut un prejudiciu în sumă de 94.000 lei, plățile fiind considerate nelegale câtă vreme s-au achiziționat piese de schimb pentru autovehicule sau utilaje cu care Primăria Ciocănești nu este dotată.

Totodată, au fost efectuate plăți fără să existe facturi fiscale emise de firma Convex SRL Călărași.

Ionuț Cristian Ispas declară: „Ce balamuc este la dânșii (la Primăria Ciocănești – n.n.), pe mine nu mă interesează… Că domnul Aurică Jecu a venit și le-a luat și ce-a făcut cu ele nu pot să știu. Că le-a luat, că le-a dat, habar n-am! Nu este treaba mea. Au plecat piesele de-aici, s-au făcut facturi… Unde s-au dus și ce-au făcut… Eu am înțeles de la domnul primar Velicu că le-ar fi vândut prin sat. Nu e treaba mea!”

S-au achiziționat, de la Convex, piese de schimb pentru camioane Roman, acumulatori, rulmenți, uleiuri, anvelope etc.

Aurel Jecu

Petre Pavel, fostul primar al comunei Ciocănești, spune că a făcut propria investigație:

„Au zis că unul Aniel, care-i zugrav la noi, că le-ar fi luat. Îl chem. Spune, ai luat tu materialele astea? Nu! O întreb p-asta de la achiziții, Ene Elena Georgiana. Băi, unde sunt materialele astea, că ăsta nu le-a luat! Păi le-am adus aici! Păi unde sunt, dacă le-ai adus aici?… De la Convex, l-a pus pe Jecu Aurică să ia, dar n-are semnătură, n-are nimic. Nu poți să-l pui pe el să le plătească, dacă nu le-a luat.”

Georgiana Elena Ene

Între Ionuț Cristian Ispas și Georgiana Elena Ene, angajata Primăriei Ciocănești, a fost o relație amoroasă. Povestea aduce cu scenariul din serialul Las Fierbinți, iar similitudinile dintre Dalida, din film, și Georgiana Elena, de la Primăria Ciocănești, sunt evidente.

Ionuț Cristian Ispas recunoaște povestea de amor.

„E o poveste mai veche. Eu sunt căsătorit, am soție la momentul actual, de ceva ani de zile. S-a terminat povestea în urmă cu 8 ani de zile. A rămas doar o relație de amiciție. E doar o poveste de amiciție. Eu sunt căsătorit, am familie.”

Într-o stranie coincidență, firma Convex SRL începe să facă livrări, considerate false, către Primărie Ciocănești, din decembrie 2018, fix când, tot de la această dată, Ionuț Cristian Ispas, printr-o întreprindere individuală, II Ispas Ionuț Cristian, identificată cu CUI 40054093, cu sediul declarat pe raza satului Roseți, strada Liliacului, nr. 47, începe, la rându-i, să facă livrări de produse alimentare tot către Primăria Ciocănești.

Roseți, strada Liliacului

II Ispas Ionuț Cristian nu poate fi identificată la sediul social declarat. În Roseți, strada Liliacului, din spatele școlii din sectorul I, în țigănie, are roluri numai până la numărul 45.

Către Primăria Ciocănești, II Ispas Ionuț Cristian a livrat, din decembrie 2018 și până în 2020, produse de curățenie, furnituri de birou și dulciuri, astfel:

  • 2018 – 12.704,45 lei;
  • 2019 – 40.978,69 lei;
  • 2020 – 14.990,38 lei;
  • 2021 – 0 lei.

II Ispas Ionuț Cristian nu a făcut alte livrări decât la Primăria Ciocănești.

Totalul livrărilor vizibile pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice este de 68.673,52 lei + 13.047,96 lei TVA.

Dragostea durează doi ani!

Convex SRL începe să facă livrări, considerate fictive, către Primăria Ciocănești, la data de 22.11.2008. Livrările sunt stopate la data de 6.10.2020. II Ispas Ionuț Cristian începe să facă livrări, la Primăria Ciocănești, la data de 11.12.2018. Livrările încetează la data de 24.08.2020.

Ionuț Cristian Ispas ne declară că, pe raza comunei Roseți, a deținut un depozit de legume și fructe. La Primăria Ciocănești, a livrat produse nespecifice domeniului său de activitate. Se poate presupune că și-n acest caz, livrările au fost fictive.

Prin II Ispas Ionuț Cristian, Primăria Ciocănești, în cursul anului 2019, încheie un contract de servicii de toaletat arbori și de întreținere și amenajare spații verzi, în fapt de tăiat iarbă.

Achiziția nu se se efectuează pe SEAP. Se efectuează și plata, mai precis suma de 19.000 lei!

Petre Pavel

Petre Pavel, fostul primar, spune că și-n acest caz, contractul nu a fost semnat de el, semnătura fiindu-i falsificată inclusiv pe ordinul de plată. Tot acesta declară că s-au mai efectuat plăți fiindu-i falsificată semnătura!

„Sunt semnături făcute de cei de la achiziții, nu sunt ale mele. Contractele au fost făcute de fata aia (Georgiana Elena Ene – n.n.)… Noi tăiem iarbă cu angajații primăriei. Acolo s-a-ncurcat ca proasta singură, pentru că a făcut contractul astăzi și mâine a plătit… Cine greșește, plătește! Eu am văzut că sunt unele semnături care nu sunt ale mele.”

  • Au făcut plăți falsificându-vă semnătura?
  • Da!
Dan Velicu

Dan Velicu, actualul primar al comunei Ciocănești, ne spune că Georgiana Elena Ene ar fi ciordit 60.000 lei. Ne declară că nu are de gând să sesizeze organele de cercetare penală, pe motiv că o anchetă de acest gen ar dura prea mult, iar interesul său este să recupereze prejudiciul.

Georgiana Elena Ene afirmă că, din punctul ei de vedere, totul e normal. I se pare normal că am acuzat-o de furt.

„Puteți scrie orice… Nu am ce să vă explic… Eu nu am ce să vă declar. Nu sunt la poliție! Repet: nu sunt la poliție ca să dau declarație!”

Tot prin Primăria Ciocănești, în cursul anilor 2019 și 2020, s-au efectuat 11 cursuri de pregătire profesională, la munte sau la mare. La unul dintre acestea, în locul angajatei Georgiana Elena Ene au fost părinții acesteia! Cursul s-a derulat la Vatra Dornei.

La mare, Georgiana Elena Ene ne spune că a fost însoțită de sora sa și nu de Ionuț Cristian Ispas, deși costurile au fost suportate din banii publici ai comunei Ciocănești.

„Nu aveam cum să mă duc cu dumneaei în vacanțele care le-a făcut dânsa pentru că, după cum v-am spus, am familie, am soție. Mă-nțelegeți? N-am cum să plec să-mi fac vacanțele printr-o parte și să mai țin și soția acasă!”

Petrică Pavel: A găsit și ea unul și trebuie să-l plătești. Pe unii-i plătește, pe alții îi pune să plătească!”

La Primăria Ciocănești, furturile au fost la ordinea zilei, în perioada 2019-2020. Camera de Conturi a reținut, numai la carburanți, un prejudiciu de 96.000 lei.

Suma i se impută contabilei Veronica Florea, domiciliată în satul Modelu.

Veronica Florea

În prezent, se află în concediu post-natal. A alimentat cu carburanți, cu ajutorul unui card emis pentru Primăria Ciocănești, la benzinării situate în Brașov, Sovata, Râjnov sau Poiana Țapului. Nu am găsit-o pentru a-și exprima un punct de vedere.

Pentru că sunt elemente care indică faptul că, la Primăria Ciocănești, a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în deturnarea fondurilor publice, prin fals, uz de fals și delapidare, redacția noastră va sesiza parchetul competent.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker