DOSARE

Dezvăluiri: Circ, pentru bani, cu șarlatani deghizați în ONG-iști!

Print Friendly, PDF & Email

Se declară, prin act autentificat la BNP Dăescu Andrei Radu, din Voluntari, drept unul dintre cei trei beneficiari reali ai asociației numite „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”. Este vorba de Valentin Stăvilaru, în vârstă de 40 de ani.

Locuiește într-o zonă industrială devastată, într-o fundătură denumită Poiana Ursului, în zona Giulești Sârbi, în apropierea triajului de la Chitila și la câteva sute de metri de groapa de gunoi Rudeni, din comuna Chiajna, administrată de firma Iridex.

Gheorghe Stăvilaru

Ne întâmpină tatăl acestuia, nea Gigi Stăvilaru. Ne spune că Vali nu e acasă și că nici nu vrea să stea de vorbă cu noi. „Îmi pare rău, dar nu vrea.” Nu ne poate spune și de ce.

  • Păi e la servici el.
  • Unde?
  • E până-n Voluntari.
Strada Fiordului

Nu știe cum se numește firma la care lucrează fiul său. Un lucru însă e cert: e normal ca Valentin Stăvilaru, de la marginea de nord-est a Bucureștiului, din fundătura botezată Poiana Ursului, să se implice în activități de protecția mediului, pe raza județului Călărași. „Ca cetățean al României, trebuie să te intereseze poluarea pe întreg teritoriul țării, inclusiv pe planetă.”

Pomul lui Nicușor Dan, care-l încurcă pe activistul de mediu Valentin Stăvilaru

Nu știe, în schimb, de ce acesta nu luptă împotriva poluării mediului chiar de pe strada sa. Dar e de acord că ar trebui să facă și acest lucru: „Păi să se lupte!” Dar cică e greu, nu e lăsat de un pom uscat, situat chiar în drum, iar vinovat de acest aspect e primarul general al municipiului București, Nicușor Dan.

  • Lăsați asta, dar unde lucrează Vali? Ce produce?
  • Cum ce produce? Lucrează!
  • Ce? E inginer? E doctor?
  • E tehnician în mediu.
  • Aveți idee unde lucrează?
  • E secret.
  • Cum să fie, domnule, secret?
  • Păi vă spun că nu știu unde lucrează. Nu știu firma. Dar lucrează tot în mediu.

După care îl pufnește râsul. Valentin Stăvilaru, unul dintre cei trei beneficiari reali ai asociației poreclite „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”, a fost, pe rând, montator de placaje interioare și exterioare, la firma Pro Natur SRL, din sectorul 1, de pe Gheorghe Ionescu Sisesti, nr. 74C, după care a fost paznic, la firmele Cardinal Entertainment și Game World România SRL, Bosira Import Export și Guard One Alarm Systems. Toate de pe raza municipiului București.

Din data de 23.11.2018, este angajatul firmei Eco Sud SA, firmă specializată în activități de salubritate, cu sediul social declarat în municipiul București, strada Ankara, nr. 3E. Ocupă postul de șofer.

Vasile Băniceru

Vasile Băniceru este soțul Vetei Băniceru, și aceasta fiind declarată beneficiar real în „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași – sediul

Îl găsim la sediul asociației, o dărăpănătură situată pe strada 22 Decembrie, nr. 1 A, de la intrarea în municipiul Oltenița, dinspre București.

„Eu sunt indignat. Vedeți că și acum miroase de la groapă de la Ulmeni. Pe mine nu mă interesează cine, cum. Pe mine mă interesează să nu mai miros, ăsta e singurul lucru care mă interesează pe mine. Nu am treabă cu nici o altă…”

Ne spune că soția sa este președinta acestei asociații.

  • Cine a numit-o?
  • Păi consiliu… ăștia, membrii fondatori.
  • Deci, după constituire, v-ați întrunit și ea a fost votată pe acest post?
  • Da.

E informat. Dar și mincinos. Știe că sunt trei membri fondatori: soția sa, Veta Băniceru, Stăvilaru Valentin și Florin Iancu. Se contrazice de la o afirmație la alta.

  • Îl cunoașteți pe Stăvilaru Valentin?
  • Eu nu știu cine e. N-am idee cine e. Am impresia că e unul dintre membrii fondatori.
  • Da, tocmai de aceea vă întreb! Îl cunoașteți?
  • Îl cunosc așa ca persoană.
  • Ați vorbit vreodată cu el?
  • Da.
  • Și cine e?
  • E un băiat care el efectiv vrea să cumpere de la noi, nu știu dacă știți, noi am avut casa asta în vânzare. Că aici au stat socrii mei. Am avut în vânzare casa și el a vrut să o cumpere. Deci asta este. Asta e toată relația care am avut-o cu el, că a venit să cumpere casa și p-ormă așa, așa, așa…

Ridică din umeri când îl informăm că Valentin Stăvilaru este angajatul firmei Eco Sud, cea care administrează groapa de gunoi de pe raza satului Sintești, comuna Vidra, din județul Ilfov, firmă concurentă cu cele care administrează stația de sortare a gunoiului menajer de la raza comunei Ulmeni, județul Călărași. „Nu știu. Habar n-am. Treaba lui. E problema lui. Eu de unde să știu?”

Valentin Basarabeanu

Valentin Basarabeanu se prezintă manager la „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”. Are încheiat un astfel de contract de muncă începând cu data de 28.09.2021. Anterior, timp de 3 luni, a lucrat la Eren Construcții și Producții Edilitare, din Roșiorii de Vede, județul Teleorman. A fost angajat între 6.10.2015 și 5.01.2016. În ultimii 3 ani, Eren Construcții și Producții Edilitare are cifra de afaceri 0 (zero), cu 0 (zero) salariați.

La data de 15.11.2016, Valentin Basarabeanu a fost angajat, la firma de salubritate Eco Sud, pe postul de manager.

Deși i-a încetat contractul de muncă o săptămână mai târziu, anul trecut este filmat în curtea gropii de gunoi situată pe raza satului Sintești, comuna Vidra, județul Ilfov, încercând să-i combată pe membrii unei asociații cu același specific ca aceea de la Ulmeni, veniți să protesteze. Asociația se numește Grup de Socializare Locală Vidra, reprezentat de Marian Joiman.

„Cam câte din familiile celor din zonă, p-aicea, au oameni care lucrează aici? Se știe că primăria plătește… primește toate taxele și impozitele… Dezvoltarea comunei, se știe, se face pe banii acestei gropi…”

Brusc, Valentin Basarabeanu, din apărătorul celor care exploatează groapa de gunoi de pe raza satului Sintești, comuna Vidra, devine ONG-ist și i se pare anormal ca două firme concurente pe piața de salubritate cu firma căreia îi lua apărarea, atât de înfocat, să facă aproximativ același gen de activitate ca firma Eco Sud SA.

Organizează, la Călărași și Oltenița, două așa-zise proteste. Primul se derulează în cursul zilei de 23.09.2021, în incinta sediului Agenției pentru Protecția Mediului, din Călărași, situată pe Șoseaua Chiciului. Sunt prezenți 43 de așa-ziși protestatari, toți angajați în cadrul firmei Eco-Sud, pe groapa de gunoi menajer de la Sintești, comuna Vidra.

  • Ce colegi mai ai pe-aici?
  • Toți.
  • Toți sunt de la Vidra?
  • Da-da.
  • De la groapă, de la Vidra?
  • Da-da-da.

Prezent, ulterior, la așa-zisul protest, Dumitru Coarnă, un fost șef de post de pe raza județului Călărași, ajuns deputat PSD, i-a identificat pe protestatari ca fiind din comuna Ulmeni, județul Călărași, dar a reușit și să-i estimeze: 100! Ambele afirmații fiind false.

„Astăzi, 100 de persoane din localitatea Ulmeni au pichetat sediul Agenției Județene pentru Protecția Mediului nemulțumiți de tot ceea ce se întâmplă în comuna domniilor lor. Le-am fost alături, solicitând și un punct de vedere al conducerii APM Călărași. Am cerut respect pentru mediu și pentru cetățean! Voi reveni!”

103.890.002 lei este cifra de afaceri raportată de firma Eco Sud, cea care administrează groapa de gunoi de pe raza comunei Vidra, județul Ilfov. Adică 21.000.000 euro. La ultimul bilanț raportat, a înregistrat un profit declarat de 10.466.117 lei ( 2,114 milioane euro). Numără 295 de angajați. Ca acționari persoane fizice figurează Cristina Cantemir și Elena Sontelecan. Ca administratori, figurează Adrian Mirel Scarlat și Nicolae Stan.

Conform presei, acționarii firmei Eco Sud sunt de interfață, beneficiarul real fiind Nicolae Ninel Caval, despre acesta afirmându-se că are strânse legături cu operatorii de salubritate din Italia, acuzați de spălare de bani, prin intermediul acestor tipuri de firme, cu acționariat afiliat structurii mafiote Cosa Nostra.

Câteva zile mai târziu, în data de 30.09.2021, un alt protest este organizat în fața Primăriei municipiului Oltenița. La acesta au fost prezente 13 persoane.

„Dacă aveți curajul să veniți cu mine acolo, să beți din acea apă, vă garantez că vă cresc branhii și solzi… În momentul în care ai băut din apa din Ulmeni, cam așa se-ntâmplă… Vasile, tu ai la tine o probă din puț?”

În Oltenița, la ieșirea spre București, pe strada 22 Decembrie, nr. 1 A, adică pe proprietatea soților Veta și Vasile Băniceru, moștenită de la socri, se află puțul din care au fost prelevate probe de apă. În declarațiile susținute în cadrul protestelor, s-au făcut afirmații că au fost identificate, în respectivele probe, metale grele. În zona Budești, râul Dâmbovița, în care este deversată apa menajeră din municipiul București, se varsă în râul Argeș, iar acesta se află la 200 de metri de puțul cu pricina. În schimb, stația de sortare de la Ulmeni se află la aproape 10 kilometri. Vasile Băniceru, protestatar vehement și membru în „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”, ne explică metoda prin care s-a ajuns la concluzia că apa conține metale grele, printre care cadmiu și mercur.

„Ăsta este puțul de unde s-au luat probe. A venit cineva de la Ploiești… A venit cineva, m-a rugat să ia o sticlă de apă. Cine-a luat, pentru ce-a luat, ințelegeți?”

  • Dar nu știți cine a venit?
  • Nu știu, nu.
  • Și nu știți dacă a ajuns la laborator apa de la dumneavoastră sau levigatul de la Glina sau de la Vidra? Ați sigilat-o?
  • Da. A luat două sticle.
  • Păi cine a pus sigiliul dacă dumneavoastră nu știți cine a venit?
  • Păi… băieții ăia care au venit… Au zis că sunt de la laborator.

Asociația pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie, o O.N.G. cu sediul declarat în comuna Măgurele, județul Ilfov, strada Atomiștilor, nr. 409, este cea care a comandat respectivul studiu la firma Eurototal Comp SRL, cu punct de lucru în satul Piscu, comuna Ciolpani, Ilfov. Ocupă un spațiu greu de identificat, în zona industrială a comunei Măgurele, într-o clădire denumită Pavilionul C15. Are doi reprezentanți: Adrian Costin Logofătu, președinte, Florin Logofătu, secretar.

Asociația pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie nu are alte date de contact. Mai mult, deține un portal media, denumit „Gazeta de știri”, tot fără date de identificare sau date de contact. Îl deranjăm, în jurul orei 9:30, pe unul dintre cei doi reprezentanți:

  • De la curier sunteți?
  • Nu, căutam asociația asta de monitorizare, prospecție mediu.
  • M-auziți?
  • Da, v-aud. Dar de unde aveți numărul?

La data de 2.02.2021, cu numărul de ieșire 222, Asociația pentru Monitorizare Prospecție Mediu și Ecologie emite o adresă către mai multe instituții publice, inclusiv Direcția Națională Anticorupție. Reclamă „transportul ilegal al deșeurilor produse în municipiul București”, care nu mai ajung la stația de sortare de la Ulmeni, ci la groapa de la Boldești-Scăieni, județul Prahova. Deci nu la groapa de la Vidra.

La numărul de contact specificat în adresă, însă, răspunde nimeni altul decât Valentin Basarabeanu, identificat de protestatarii aduși la Agenția pentru Protecția Mediului Călărași, de la groapa de gunoi de la Vidra, administrată de firma Eco Sud, drept „șefu”.

Afirmă că lucrează inclusiv în cadrul acestei asociații și de aceea numărul de contact al asociației este cel personal. Afirmația este nereală. Este recalcitrant! „V-am zis că o să vă dau în judecată… Lucrez pentru 3 asociații. E vreo problemă? Sunt și ziarist, la două ziare on-line. E vreo problemă?”

Din această pretinsă calitate, de ziarist, acesta a fost identificat pe raza comunei Ulmeni, încercând să obțină date despre firmele concurente ale societății Eco Sud SA.

Florin Iancu

Pe Florin Iancu, pensionar, celălalt membru fondator și declarat și acesta drept beneficiar real la „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”, îl găsim în marginea satului Berceni, vecin cu satul Sinteși, unde se află groapa de gunoi exploatată de firma Eco Sud SA.

„Eu îl cunosc pe Băniceru. A lucrat în armată, ca și mine. Asta este situația.” Afirmă că nici operatorul de la groapa de la Vidra, dar nici cei de la stația de sortare de la Ulmeni, nu respectă legea.

  • Pe Basarabeanu-l știți?
  • Era șeful de-aici, de la Vidra, când am fost noi la protest.
  • Era șeful de la groapa de gunoi?
  • Da…
  • E recalcitrant?
  • Și-atuncea a fost recalcitrant, când am fost la manifestație.
  • Deci atunci era recalcitrant pentru că dumneavoastră reprezentați o organizație civică din zonă și protestați împotriva poluării din Vidra?
  • Da.
  • Ce ironie!

„Când s-a făcut asociația, nu aveam sediu, nu aveam nimica. Nu a fost nici o ședință, nu a fost nici o întrunire, nu a fost nimic.”

Nu are habar cum a fost desemnată structura de conducere a acesteia, deși e membru fondator. Vasile Băniceru, în schimb, afirmă că soția sa, Veta Băniceru, a fost numită în postul de președintă de către „membrii fondatori”.

800 de lei primesc, în fiecare lună, soții Veta și Vasile Băniceru, drept chirie pentru căzătura din strada 22 Decembrie, nr. 1 A, prezentată drept sediu pentru „Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași”.

Vasile Băniceru nu știe cum a dat peste „șeful” de la groapa de gunoi de la Sintești, comuna Vidra.

  • Eu nu am nici un interes, nu primesc nici un ban.
  • E cineva salariat la asociație?
  • Dacă este cineva salariat?! Sunt.
  • Cine?
  • Nimeni.

Întreaga situație devine clară: e un circ, pentru bani, cu șarlatani deghizați în ONG-iști!

Protest Oltenița
Protest Călărași

Sunt indicii că în spatele acestora s-ar afla un personaj, prezent la toate aceste așa-zise proteste, care încă nu a putut fi identificat.

Valentin Basarabeanu, „șeful”, contactat în final, rugat să-și spună un punct de vedere, are o altă abordare, una spășită: „…Doar să lăsați hărțuirea. Să-mi lăsați oamenii în pace. Ați fost și la… ați fost și la… Suntem legali, suntem ok, lăsați hărțuirea. Asta-i tot.”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker