info

România absolut halucinantă: Șapte gulere albe nu sunt în stare să combată mărturia cutremurătoare a unui păstor de capre

Print Friendly, PDF & Email

Petre Bălan se numește cetățeanul lăsat să se târască, în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Călărași, în data de 15 octombrie 2018, în jurul orei 16:30. În acte, figurează cu domiciliul pe raza municipiului Fetești, strada Liniștii, nr. 83. Această adresă e echivalentul străzii Locomotivei, nr. 1, adică mai multe locuințe figurează în același loc. Bălan nu mai locuiește aici de foarte mult timp.

Filmat de un taximetrist

Bălan Petre a fost filmat de un taximetrist, Marian Alecu, zis Americanu, în fața Spitalului Județean de Urgență Călărași, în timp ce se târa, pur și simplu, ca un animal. Mergea în patru labe, acuzând dureri lombare. Filmulețul respectiv, de 47 de secunde, a stârnit o adevărată furie a medicilor de pe Unitatea de Primiri Urgențe, aceștia încercând să dea vina pe Bălan Petre, acuzându-l că a avut un comportament indecent. “În primul rând pacientul a fost adus de ambulanță, fiind sub influența băuturilor alcoolice, lucru care s-a consemnat și la venirea lui, are înregistrarea ca pacient la ora 16:30”, a fost prima reacție a șefei Unității de Primiri Urgențe, dr. Viorica Gheorghiță, reacție făcută publică prin intermediul unui cont de socializare aparținând Consiliului Județean Călărași.

Un oraș bolnav, din India

Filmulețul respectiv, în care Petre Bălan, în vârstă de 41 de ani, apare târându-se efectiv pe trotuar, în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Călărași, a revoltat opinia publică. La puțin timp de la postarea acestuia, filmulețul a fost șters de persoana care l-a efectuat, taximetristul Marian Alecu. Acesta și-a motivat gestul spunând că a fost amenințat. A fost căutat acasă, la puțin timp de la postare, de un echipaj al Inspectoratului Județean de Poliție, informație confirmată de această instituție, prin purtătorul de cuvânt, ag. Bianca Ghiveci. „Suntem un oraș bolnav!… Eu am șters filmarea… Dar, v-am spus, acel om nu trebuia să meargă-n genunchi, pe stradă! Nu trebuia lăsat să meargă în genunchi. Acolo trebuia să fie cel puțin Smurd-ul, cineva, să-l bage, să-l ascundă, să-i facă ceva, să nu meargă-n genunchi. Se uita lumea ca la circ! Când am văzut chestia aia, chiar mi-a luat toate replicile. Zic: nu se poate așa ceva, suntem în India?”

Conferință de presă

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Călărași, a doua zi de la prezentarea publică a acestui caz revoltător, a organizat o conferință de presă fără, însă, ca publicația noastră să fie invitată, deși am fost printre cei care au semnalat acest incident halucinant. Valentin Emanoil, managerul, cu această ocazie, a precizat: „Filmulețul de ieri, apărut pe rețelele de socializare, din toate analizele noastre, s-a constatat că ne-a adus prejudicii foarte mari la adresa spitalului”. Exprimarea îi aparține. Varianta prezentată de Emanoil este cea susținută de șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Viorica Gheorghiță: filmulețul respectiv ar fi trunchiat realitatea: „Se vede realitatea când acel domn brancardier al nostru a insistat ca să îl convingă să îl aducem înapoi în UPU, pentru că dumnealui a plecat din Unitatea de Primiri Urgențe cu forța.”

În cătunul Bărăganul

Șapte persoane, dintre care doctori cu o vastă experiență și de mare notorietate, s-au chinuit să convingă opinia publică de faptul că „domnul pacient” a fost diagnosticat cu „intoxicație acută etilică, stare de agitație psihomotorie, halenă alcoolică”. Diagnosticul este unul prezumtiv câtă vreme nimeni nu i-a stabilit acestuia alcoolemia, aprecierea fiind făcută în urma „flerului” medicului de pe Unitatea de Primiri Urgențe. Penibilul îmbracă forme grotești. Petre Bălan a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Călărași, în data de 15.10.2018, în jurul orei 16:30, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112. A apelat la această formă de ajutor un cumnat de-al lui. Toți locuiesc în niște case părăsite de proprietari, în cătunul Bărăganul, dincolo de satul Ștefan cel Mare, spre municipiul Fetești, pe DJ 308A.

Sora a crezut că a murit

La fața locului a ajuns un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Călărași. În fișele acestei instituții nu sunt date care să confirme că Petre Bălan avea halenă alcoolică sau că s-ar fi aflat în stare de ebrietate. În fapt, Petre Bălan este un simplu păstor de capre. Caprele nici măcar nu sunt ale lui, ci ale unui vecin ceva mai înstărit. Rudele și vecinii din zonă știu de ce s-a apelat la Serviciul Județean de Ambulanță Călărași: de mai bine de 10 zile, păstorul de capre Petre Bălan urinează cu sânge. În ziua de 15.10.2018, acesta nu s-a mai putut da jos din pat și acuza dureri lombare severe. O soră a acestuia, e adevărat, slabă de minte, văzându-l că nu mai mișcă, a crezut că a murit. Omul nu a fost găsit pe stradă, în Călărași sau în altă zonă a județului, mort de beat, ci a fost luat de acasă, din cătunul Bărăganul, aproape de intersecția dintre DN3A și DJ 308A, cu mașina Serviciului Județean de Ambulanță Călărași, după ce rudele au apelat la numărul unic de urgență 112.

Mentalitate de om simplu: bănuții!

„L-am găsit pe pat, întins, era țapăn, mâinili și ochii mișca, atât. Eu am zis că-i țeapăn, gata, ăsta-i mort!” Sora lui Petre Bălan privește uimită imaginile cu fratele ei, mergând în patru labe, în fața Spitalului Județean de Urgență Călărași. „E, săracul… Ce vrei să-i faci? Asta e! Bănuții, să le dai bani ca să poa’ să te facă bine, că altfel mori”. Așa gândește sora păstorului de capre Petre Bălan, Tudorița Bălan, după ce și-a văzut fratele mergând precum animalele, prin fața spitalului din Călărași. Petre Bălan merge trăgându-și piciorul. „Mă piș roșu. Cât mai trăiesc, mai trăiesc! Asta-i România…” Spune că nu a vorbit urât și că nu se afla sub influența băuturilor alcoolice. „Cum să fiu beat? Treaz-treaz! Că râd de ei. Cum să râd de ei?! Dar făceți-mi ceva! Stau de o juma de oră, nu mi-a făcut nimic. M-a lăsat așa, întins, ca pe-un boschetar.”

M-a dat afară ca pe câini

Petre Bălan nu are card de sănătate, nu este înscris la vreun medic de familie, iar actele de identitate i-au expirat de foarte multă vreme. „Că dă-mi acte. Dar, doamnă, dacă n-am servici, nu sunt angajat, ce-au cerut ei, nu am! M-a luat doi dăia, m-a aruncat pe drum, afară. N-am văzut în viața mea așa ceva!” L-a sunat pe cel mai înstărit din cătun, pe posesorul de capre, acela a venit și l-a luat din fața spitalului din Călărași. Spune că nici un medic nu l-a consultat. „Nimic, domne, nimic. M-a aruncat ca pe scârbe afară!” Neagă că ar fi adresat injurii personalului medical: „Noo, domne, Dumnezeu să mă ierte, mă pui în genunchi, praful să s-aleagă de mine, că anul trecu mi-a murit soția, n-am înjurat, ei m-a dat afară ca pe câini.” Acesta este momentul la care taximetristul Marian Alecu începe, mai întâi, să fotografieze. Peste drum, văzându-l pe Petre Bălan cum se târăște, precum un animal, în patru labe, lumea se scandalizează.

„Domnul pacient”

Paznicii, angajați ai R&S Guard Security sunt cei care au anunțat personalul medical de ceea ce se întâmplă afară, moment în care este trimis un brancardier, cu un căruț, pentru a-l lua pe „domnul pacient” înapoi pe Unitatea de Primiri Urgențe, iar păstorul de capre Petre Bălan, domiciliat, fără forme legale, în cătunul Bărăganul, județul Călărași, refuză. Ne spune că a văzut cum era filmat de pe partea cealaltă a străzii și că un om s-a oprit în dreptul lui și s-a oferit să-i dea câțiva bănuți. O femeie i-a oferit o sticlă cu apă. „Ca pe câini m-a aruncat, credeți-mă, ca pe câini! Ai de sănătate? N-ai! Ai medic de familie? N-am, zic. Servici ai? Nu. Angajat? Nu. Hai, afară! Ca pe câini!… Ce pot să fac? Trăim în România. Cât mai pot să mai trăiesc. Uite, mă-ngroapă sor-mea, cine m-o îngropa. M-a aruncat ca pe câini”

Intervine premierul României

În cazul acesta, al păstorului de capre Petre Bălan, 41 de ani, văduv, cu 3 copii în întreținere, larg mediatizat de presa centrală, la solicitarea postului de televiziune Antena 3, Viorica Dăncilă, premierul României, într-o declarație de presă făcută în cursul serii de 17 octombrie, a spus că se impune un control, de urgență, la spitalul din Călărași, în ideea ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată, în România. „Vă asigur nu numai că vom face un control acolo unde s-a întâmplat acest lucru, dar cred că trebuie să luăm toate măsurile ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple în România. Acum am aflat despre acest subiect, nu am știut, dar cu siguranță va fi primul meu obiectiv când mă voi întoarce în țară.”, Viorica Dăncilă, premierul României, se află, la acest moment, într-o vizită în Orientul Mijlociu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WhatsApp WhatsApp

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker