Pe 19 septembrie s-a dat sentința pe fond, la Judecătoria Slobozia, în dosarul în care, ca parte responsabilă civilmente, figurează Distrigaz Rețele SRL, Direcția Regională Est de Distribuție. 18 persoane s-au constituit părți civile, cu Grigore Dumitru drept inculpat.
Cum a murit Gina Popescu
Dosarul, cu numărul 5229/202/2015, a avut drept obiect neglijența în serviciu și a privit deflagrația din seara zilei de Crăciun, în anul 2013, când un bloc întreg, A38, de pe strada București, în plin centrul municipiului, a fost devastat de o explozie, în urma unei acumulări de gaze. În 25.12.2013, pe sistemul unic de urgență 112, au fost primite mai multe apeluri telefonice prin care se sesizau scurgeri de gaze în blocul respectiv. Au fost apelați și angajații firmei de distribuire a gazelor. Conform martorilor oculari, abia într-un târziu, la fața locului s-a deplasat o persoană de la firma de distribuire a gazelor, moment în care a avut loc explozia. Gina Popescu, angajată, la acel moment, a Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, și-a pierdut viața, la numai 44 de ani. 6 oameni au fost răniți, din care unul, proprietar al apartamentului în care s-a produs explozia, se afla în stare comatoasă, conform cadrelor medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe Călărași, decedând și acesta, ulterior.
Minciunile lui Gabriel Oprea
Deflagrația s-a produs în jurul orei 18:20 și a fost auzită în tot orașul. 4 apartamente au fost distruse complet. Alte 10 apartamente au fost deteriorate. Apartamentele au fost repartizate pe baza unor contracte de vânzare-cumpărare cu plata în 20 de ani. Nu toate apartamentele erau asigurate. Pereții despărțitori ai camerelor erau construiți din rigips, pentru ca firma constructoare să obțină beneficii financiare mai mari. Astfel, zeci de oameni au rămas pe drumuri, în seara de Crăciun, în anul 2013. S-a stabilit că structura de rezistență a blocului a fost avariată. Explozia a avut loc în apartamentului aviatorului Victor Avădanei. Acesta a murit în cursul zilei de 3 ianuarie 2014. La Primăria Călărași, ulterior, s-a deplasat vicepremierul Guvernului României de la acea dată, Gabriel Oprea, care a promis bani publici pentru refacerea blocului avariat în urma deflagrației. Și la acest moment, blocul este o imagine a dezolării, în plin centrul municipiului Călărași.
SRI a renunțat la pretenții
Ca părți civile în cadrul procesului penal s-au constituit următorii: Mircea Iacob, Claudiu Marian Radu, Șerban Adrian Postolache, Iulian Dragoș Florea, Ștefana Ștefănescu, Laurențiu Lăpușneanu, Iuliana Mioara Vâlceanu, Gheorghiță Olaru, Aurelia Neicu, BEJ Mihalcea Ionel, Liviu Ionuț Bănescu, Gheorghe Basarob, Cristina Mihaela Bichis, Radu Petre Constantin, Valentina Caracoti, Angelica Mariana Costache și Laurențiu Eugen Curea. Soluția instanței de fond a fost pronunțată la data de 19 septembrie 2018, instanța dispunând achitarea inculpatului Dumitru Grigore, angajatul Distrigaz care, venit în mod repetat, la solicitarea locatarilor care au sesizat scurgeri de gaze, pe scara blocului, nu a luat nici un fel de măsură. Acesta a fost achitat și pentru infracțiunea de distrugere din culpă. Instanța a luat act de renunțarea la pretențiile civile formulate de Serviciul Român de Informații, Tribunalul Călărași, Cooperativa Atcom, Liviu Ionuț Bănescu, Mirela Sorina Bănescu, Camillo Coccon, Nicolae Dinu, Ileana Dinu, Mihai Antonio Dragomir, Marius georgian Ganea, Teodora Ghiveci, Mihaela Liliana Iorga, Andreea Lavinia Tătaru, Eugen Marius Trandafir și Valerica Nicoleta Trandafir.
Latură civilă lăsată nesoluționată
Instanța a respins ca neîntemeiată acţiunea civilă ce are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanei responsabile pentru prejudicial produs pentru fapta ce a făcut obiectul cercetării sub aspectul infracţiunii de distrugere din culpă. A lăsat nesoluționată latura civilă care a avut ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanei responsabile pentru prejudiciul produs pentru fapta ce a făcut obiectul cercetării sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu. În cazul de față, cum s-a dat o soluție de achitare pentru cele două infracțiuni, neglijență în serviciu și distrugere din culpă, pentru angajatul Distrigaz Sud, la acea dată, Dumitru Grigore, e greu de presupus că partea responsabilă civilmente, SC Distrigaz Rețele SRL – Direcția Regională Est de Distribuție, va pierde un proces pe daune civile delictuale. Soluția nu este definitivă.