info

Practică judiciară plecată de la Tribunalul Călărași: Mesageria Facebook este proprietatea utilizatorului de cont

Print Friendly, PDF & Email

O sentință emisă de Tribunalul Călărași, la data de 24.10.2017, este dată ca exemplu de practică judiciară, după ce a pronunțat o hotărâre de condamnare la închisoare cu executare, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași.

Accesul ilegal la un sistem informatic

Dosarul a avut ca obiect accesul ilegal la un sistem informatic, faptă prevăzută de art. 360 NCP. Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Totodată, această faptă, dacă este săvârșită în scopul obținerii unor date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. În cazul dosarului care a fost pe rolul Tribunalului Călărași, speța a fost reprezentată de faptul că unul dintre parteneri, în cazul de față bărbatul, a intrat pe contul de socializare al unei femei. Bărbatul se numește Marcel Crudu. Cea care l-a reclamat este chiar partenera de viață a acestuia, Vasile Lucica Florentina. Plecat în Marea Britanie, bărbatul a intrat, în repetate rânduri, pe contul de Facebook al partenerei sale de viață. A declarat, într-un fax trimis instanței de judecată, că se consideră nevinovat și că nu a știut că nu poate accesa contul de Facebook al mamei copiilor săi, potrivit presei centrale.

A intrat pe contul de Facebook al partenerei

Marcel Crudu nu s-a prezentat la proces. Cei doi au avut o relație în perioada 2007 – 2012, iar femeia și-a făcut un cont pe rețelele de socializare utilizând sistemul informatic al bărbatului. Procurorii călărășeni au stabilit că, în perioada 2012 – 2014, acesta a intrat pe contul respectiv, urmărind mesajele pe care fosta parteneră le avea cu alți bărbați. Marcel Crudu a copiat conversații întregi din mesageria privată, după care le-a trimis mai multor persoane. Vasile Lucica Florentina a aflat și s-a adresat poliției. Se afirmă că este prima sentință care stabilește, în România, că mesageria rețelei de socializare Facebook este proprietatea utilizatorului de cont. Marcel Crudu a fost condamnat, printr-o sentință emisă la data de 24.10.2017, la 2 ani de închisoare în regim de detenție.

Sentință definitivă

Vasile Lucica Florentina își făcuse cont pe rețeaua de socializare Facebook, folosind un laptop proprietatea bărbatului. Datele de acces au rămas în memoria acestuia. Din curiozitate sau din gelozie, bărbatul a urmărit, mult timp, conversațiile purtate de femeie, cu alți bărbați. Vasile Lucica Florentina e din Modelu. Cei doi, împreună, au doi copii. Decizia Tribunalului Călărași a fost atacată, Curtea de Apel București, prin sentința penală nr. 258/A, emisă în cursul acestui an, dispunând, prin sentință definitivă, condamnarea lui Marcel Crudu la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WhatsApp WhatsApp

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker