DOSARE

Dezvăluiri: Deviațiile presei călărășene sau numitorul comun dintre fomiști și urechiști

Print Friendly, PDF & Email

De la pușcărie, la gazetărie

După ce a stat la pușcărie, s-a făcut ziarist, încheind contracte de prestări servicii media cu instituții publice. Valentin Vasile Popa are următoarea explicație: “Am făcut doar cu Consiliul Județean și Centrul Cultural ca să-mi asigur și eu, cât de cât, existența”. Banii publici ajung la așa-ziși ziariști, dar nu în baza unor criterii clare de selecție, ci pentru a le asigura acestora un nivel minim de existență. Valentin Vasile Popa a stat în pușcărie mai multe luni, în cursul anului 2013. Are o primă condamnare pentru conducerea unui autovehicul fără să posede permis și o alta la Legea 31/1990 privind societățile comerciale. Numai de la clubul de fotbal Dunărea Călărași, în cursul anului 2016, a primit suma de 3.200 lei, ca preț pentru publicarea unor comunicate de presă, pe un site obscur, intitulat diversmedia.ro. Spune că ar fi încheiat, și în acest an, un contract de prestări servicii media și cu Primăria Călărași, dar nu a mai făcut acest lucru. Motivarea? “Au fost mai mulți. Am avut și primăria (Primăria Călărași – n.n.). Acum nu mai am primăria, că m-am săturat de politicieni d-ăștia mincinoși.” Traficul siteului respectiv e unul aproape confidențial. În acest an, a înregistrat următoarele date: ianuarie – 0; februarie – 0; martie – 730; aprilie – 354 etc.

Botezatu, de la Consiliul Județean, a înviat Rodipet-ul

În cursul acestui an, 14 contracte de prestări servicii media a încheiat Consiliul Județean Călărași. S-au făcut achiziții, pentru un asemenea produs, printre altele, de la următoarele firme: Divers Media Solution (Valentin Vasile Popa) – 500 lei/lună; Știrea Media Press (Nicolae Costache) – 500 lei/lună; Express Euro Press (Decebal Mihalache) – 500 lei / lună;  II Pârloagă Dorin Marian – 400 lei / lună etc. Chestionat în acest sens, Alexandru Botezatu, consilier la cabinetul președintelui Vasile Iliuță și responsabil privind achiziția de prestări servicii media, afirmă că s-au încheiat contracte cu aceste firme, cu obligativitatea de a se prezenta dovada fizică a efectuării acestora. “La fiecare sfârșit de lună, sunt obligați să prezinte ceea ce au publicat.” Confirmă că aceste firme sunt obligate să prezinte, mai pe românește, ziarul unde au fost publicate comunicate sau anunțuri emise de Consiliul Județean Călărași, în schimbul banilor respectivi. Alexandru Botezatu ne spune că nu are habar în ce tiraje sunt scoase respectivele publicații (Divers Media, Știrea de Călărași, Express de Călărași). Precizează faptul că nici nu l-a interesat acest aspect. “Pe mine, acest lucru nu m-a interesat. Nu m-am ocupat eu de asta.” Afirmă că aceste publicații pot fi găsite prin rețeaua de distribuție Rodipet SA.

Înșelăciunea nu e o faptă penală

Consilierul președintelui Vasile Iliuță nu are habar despre ce vorbește. Rodipet SA, devenită ulterior Network Press Concept SA, se află în procedură de faliment din data de 26.03.2009. Rodipet SA a fost un eșec răsunător al privatizărilor făcute de Adrian Năstase, firma ajungând pe mâinile unui libanez controversat, Hassan Awdi, în prezent fugit din România. Este acuzat că a produs un prejudiciu statului român în valoare de 35,5 milioane euro. Alexandru Botezatu nu știe nici care este tirajul/ediție al publicațiilor amintite. Nu are habar dacă așa-zisele publicații au tiraje mai mari de 20 de exemplare. “Chiar nu știu… Eu nu mă ocup de chestia asta, nu știu ce tiraje au ziarele și nu cred că este o înșelăciune.” Nu crede că înșelăciunea este o faptă de natură penală. S-a oferit să meargă la chioșcurile de difuzare a presei, de pe raza municipiului Călărași, pentru a vedea dacă aceste așa-zise ziare sunt sau nu la dispoziția potențialilor cumpărători. “Când voi avea timp liber, voi face asta.” Nu știe, însă, când va avea vreodată timp liber. Deși a fost chestionat în acest sens, nu a mai venit cu precizări.

20 de exemplare, la xerox

În fapt, Consiliul Județean Călărași oferă bani unor publicații aproape inexistente. Divers Media, Știrea de Călărași, Express de Călărași etc. au apariție lunară. Sunt trase pe un xerox color, în comuna Frumușani, prin intermediul unei firme cu denumirea Publicitaria Shop SRL. Firma este înființată în cursul acestui an, are activitate de producție, dar nu este autorizată să efectueze astfel de servicii, conform declarațiilor date de secretarul Primăriei comunei Frumușani, Marius Bonciu. E administrată de un oarecare Daniel Părpălea, un vasluian plecat cu firma inițială, After Hour Shop SRL, la București, transformând-o în Publicitaria SRL și aducând-o în stare de nefuncționare. La Frumușani, Daniel Părpălea e de acord să tipărim și noi, în aceleași condiții ca și celelalte ziare enumerate: 20 de “ziare”, pe care va urma să ni le expedieze prin curier. Prețul unui exemplar este de 4,2 lei, iar conform unei facturi emise de Publicitaria Shop SRL, în data de 2.05.2018, pentru 20 de exemplare ale unui astfel de “ziar”, s-a plătit suma de 84 lei. La sfârșitul lunii iunie, Divers Media, Știrea de Călărași, Ediția, Express de Călărași ar fi urmat să fie “tipărite” la Călărași, prin firma Călărași News SRL, cu sediul în comuna Ștefan Vodă, tot cu ajutorul unui aparat xerox color.

Dincolo era mai ieftin…

“La mine e 3,8 pe bucată… Decât am discutat, am spus prețul și a rămas că sună… Au zis că se mută la mine… Au zis că sună și nu a mai sunat. De la 5 lei la 3,8, cât de trist să fii? Înseamnă mai puțin cu 30 la sută din preț… Au zis că facem 50-60, în funcție de contracte. Am zis: mie nu-mi dai comandă de două, trei, dai și tu de 20-30-50. Nu dai două-trei. Le-am zis: minim de un milion să comandați, ca să îmi amortizez și eu măcar curentul… Mi-a zis că e bine, că ăla lua 5 lei.” Asta spune Ionuț Florian Dincă, de la SC Călărași News SRL, acesta fiind cel care a discutat cu reprezentanții publicațiilor Divers Media, Știrea de Călărași,  Express de Călărași etc. cele care încasează bani, pe apariții fictive, de la instituțiile publice, printre care Consiliul Județean Călărași, Centrul Judeţean de Cultură si Creaţie Călăraşi, ba chiar și de la SC Drumuri și Poduri SA Călărași, ultimele unități fiind în subordinea Consiliului Județean Călărași. La o valoare totală de 100 de lei / apariție, preț de tipar, aceste așa-zise publicații ar fi urmat să aibă un tiraj de 26 de exemplare. Sunt indicii conform cărora aceștia au declarat alte tiraje, atât la unitățile contractoare, dar și prin specificarea acestora pe subsolul ultimei pagini a așa-ziselor publicații. Cu rare excepții, reprezentanții acestor publicații, în ultimii ani, au venit cu vreun text de presă. Nu știm dacă Valentin Vasile Popa a scris, la viața lui, măcar cărți poștale. Niculae Costache, alt individ care face parte din acest grup, reprezentantul așa-zisei publicații Știrea Media, pare că nu a scris nici măcar scrisori din armată. Publică, în Știrea de Călărași și pe siteul stireamedia.ro, doar comunicate de presă. Numai de la Primăria Călărași primește, lunar, suma de 450 de lei, doar că se prezintă drept ziarist, deși nimeni nu știe când a scris acesta, vreodată, un material de presă.

Altă foaie obscură

Elena Rogoz, reprezentanta Primăriei Călărași, declară că nu-și amintește ca aceștia, în ultimii ani, să fi emis vreun material de presă, altceva decât comunicate, note sau informări transmise, prin intermediul poștei electronice, de instituțiile publice. Spune că, la încheierea acestor contracte de prestări servicii media, nu s-a cerut drept criteriu și dovada tirajului, care poate fi emisă numai de către tipografie, pe baza facturii fiscale. Nu s-a avut în vedere nici criteriul distribuirii, prin chioșcurile de presă, a respectivelor publicații, mai ales că acesta se putea verifica cu ajutorul avizelor de însoțire a mărfii sau pe baza facturii emise de firma editoare. În același grup de publicații fantomatice este și Media Călărași, o chestie insalubră, trasă tot la xerox. Apărea în acest format, fiind distribuită, prin chioșcurile de difuzare a presei, într-un număr aproape confidențial, reprezentând maxim 3 exemplare, pentru a putea fi justificate sumele primite pe baza contractelor de prestări servicii media încheiate cu diverse instituții publice. Ultima apariție a acestei inepții, poreclite ziar, a fost, din datele noastre, pe la începutul lunii februarie 2018. Media Călărași era editată de PFA Tudorache N. Mirel. În numele acestei forme legale, PFA, Mirel Tudorache se prezintă drept ziarist. Fiindcă, în acest an, instituțiile publice de pe raza municipiului Călărași au fost oarecum mai selective și au eliminat din circuitul de contractare a spațiilor de servicii media astfel de foi obscure, Mirel Tudorache s-a trezit că vrea să știe el care sunt firmele care beneficiază de astfel de contracte. A emis adrese, în numele PFA-ului pe care-l reprezintă, către mai multe servicii și instituții publice.

Pârloagă și prietenul lui imaginar

Tot sub această formă juridică, de PFA, din unele date, de I.I., din altele, se prezintă și Marian Dorin Pârloagă, cunoscut personaj pentru deraierile sale publice. Pentru că s-a constituit într-o astfel de formulă juridică, de PFA sau de II, acesta se prezintă drept ziarist, deși acesta are deficiențe grave de exprimare, fie în scris, fie oral. Are un site denumit atitudineadincalarasi.ro, însă acesta nu conține nici un fel de elemente prin care proprietarul de ordin juridic să poată fi identificat. Nu conține nici măcar un număr telefonic de contact. Astfel se prezintă site-ul respectiv: “Suntem un grup care scriem despre adevăr. Însoțim postările noastre cu imagini, filme, opinii și interviuri.” Desigur, minciuna este evidentă câtă vreme site-ul respectiv nu este reprezentat de un grup, asta însemnând existența a cel puțin două persoane, ci de Pârloagă Dorin Marian, un fost angajat al Jandarmeriei Călărași, în prezent pensionar. Cel mai probabil, când s-a referit la grup, acesta l-a luat în calcul și pe prietenul lui imaginar. Din această postură, II Pârloagă Dorin Marian emite facturi către instituțiile publice din Călărași și de pe raza județului, pentru pretinse activități jurnalistice, unele din ele ajungând material de ordin didactic și date drept exemple de impostură pentru profesioniștii din domeniu. Consiliul Județean Călărași a încheiat un astfel de contract de prestări servicii media cu acest individ, la fel cum a făcut și cu ceilalți indivizi, care emit, o singură dată pe lună, niște foi trase la xerox și poreclite ziare.

Nivelul schizofrenic

Fiindcă Centrul Cultural Județean Călărași nu a mai dorit, în acest an, să încheie astfel de relații contractuale cu II/PFA Pârloagă Dorin Marian, directoarea de-acolo, Mihaela Petrovici, a devenit, brusc, vânzătoare de cârnați deși anul trecut, pe vremea când existau relații contractuale între cele două părți, impostorul îi lăuda activitatea administrativă. Nebunia se arată în toată splendoarea când același Dorin Marian Pârloagă emite, la foc automat, texte inepte despre conducerea Ecoaqua SA Călărași, fiindcă exista interesul conducerii Consiliului Județean Călărași ca directorul acestei firme, Cezar Neagu, să fie schimbat. Doctorii psihiatri ar putea să facă un studiu clinic amănunțit despre comportamentul acestui individ care se autointitulează ziarist. La data de 30.05.2018, la ora 6:00 dimineața, individul emite un astfel de text, despre conducerea Ecoaqua SA, text intitulat “Cezar Neagu desconsideră nemulțumirile de pe facebook. El spune cum trebuie informați cetățenii”.

 

Forma smucelii e una fără precedent: la nici două-trei ore de la emiterea textului despre conducerea Ecoaqa SA, mama acestuia își dădea ultima suflare. Gradul de sminteală e unul absolut monstruos: mama acestuia trăgea, efectiv, să moară, în camera alăturată, iar II/PFA Pârloagă Dorin Marian avea preocupări de-a dreptul bizare: de ce desconsideră directorul de la Ecoaqua SA, Cezar Neagu, nemulțumirile exprimate pe rețelele de socializare. Aici a ajuns nivelul presei, în Călărași. La nivelul schizofrenic.

Caz clasic de șantaj

După ce Mihaela Petrovici, vreme de două săptămâni, a suportat mai multe injurii din partea acestui pretins jurnalist, a încheiat cu acesta un contract de prestări servicii media, cedând, astfel, șantajului. Mihaela Petrovici a negat, inițial, că ar fi încheiat cu acesta un astfel de contract, spunându-ne că are de gând să se adreseze organelor în drept, pentru luarea măsurilor legale. A fost supusă unui adevărat val de agresiuni, dintre cele mai diverse, unele din ele scelerate, făcute pe rețelele sociale, de pe conturi neasumate sau fictive, manieră de lucru lansată, la Călărași, de PSD și adoptată, cu extrem de multă largețe, de unii dintre angajații sau colaboratorii Consiliului Județean Călărași. Petrovici a mințit: în cele din urmă, din cârnățăreasa Centrului Județean de Cultură și Creație, a ajuns să facă, evident, numai “fapte bune”, încheind un contract de reprezentare mediatică și cu II Pârloagă Dorin Marian. Acesta este exemplul clasic al șantajului. Dar și al traficului de influență, câtă vreme, din datele noastre, Mihaela Petrovici nu a încheiat acest contract din rațiuni economice sau de altă natură, fiind, efectiv, presată. Cine și de ce a făcut acest lucru rămâne la latitudinea Mihaelei Petrovici să declare organelor de cercetare penală. Asta dacă are caracter!

Suspiciuni temeinice de fals și uz de fals

Dan Press SRL, din Slobozia, derulează activități pretins jurnalistice și pe raza municipiului Călărași, prin intermediul unui post de radio botezat Arena FM. Din această calitate, a încheiat mai multe contracte de prestări servicii media, cu mai multe unități publice. Nu știm valoarea lunară a încasărilor. Dan Press este reprezentată de un oarecare Dan Bâlbâie. Pentru încheierea respectivelor contracte, deci pentru a accesa bani publici, a prezentat mai multe documente, din primele date falsificate. La instituțiile publice cu care a încheiat astfel de contracte, a prezentat adresa nr. 6184/27.07.2017, emisă de Consiliul Național al Audiovizualului, către firma Dan Press. “Vă înștiințăm că în ședința publică din data de 20.07.2017, Consiliul Național al Audiovizualului a luat în discuție solicitarea dumneavoastră înregistrată cu nr. 4499/12.06.2017 și a aprobat preluarea licenței audiovizuale nr. R666.7 din data de 26.07.2005, deținută de Fresh FM SRL, de către Dan Press SRL, acordată pentru serviciul de programe RADIO ARENA în Călărași”. În schimb, la data amintită, cea de 20.07.2017, Consiliul Național al Audiovizualului, în ședință publică, conform comunicatului emis de instituție, nu a luat niciodată în discuție un astfel de subiect. Dan Press SRL a atașat și o copie după o pretinsă licență, emisă de Consiliul Național al Audiovizualului, pentru serviciului de programe cu denumirea Radio Arena. Documentul, se specifică, ar fi eliberat la data de 10.08.2017.

Jonglerii cu licențe, în Corel Draw

În schimb, Consiliul Național al Audiovizualului precizează, public, următoarele aspecte: Fresh FM – deținătoarea licențelor audiovizuale este societatea Fresh FM SRL, ai cărei asociați sunt: Bâlbâie Dănuț – asociat principal – 90,909 % și Bâlbâie Maricica – 9,091%. În același document citat, se precizează că deținătoarea licenței audiovizuale, pentru Radio Arena, este firma Direct Global Media, cu următoarea structură a acționariatului: Toma Marian – 68 %, Niculae Alexandru – 32 %. Fresh FM emite pe raza municipiului Slobozia, firma deținătoare a licenței fiind Fresh FM SRL Slobozia. Pe raza municipiului Călărași, Radio Arena emite pe baza licenței deținute de SC Direct Global Media SRL Călărași. Documentul citat este emis de Consiliul Național al Audiovizualului la data de 20.06.2018. Din aceste motive, sunt indicii temeinice că documentele prezentate de Dănuț Bâlbâie, drept licențe emise de C.N.A., pentru firma Dan Press SRL, sunt niște falsuri grosolane. La acest moment, așteptăm precizările C.N.A. cu privire la autenticitatea respectivelor documente. Contactat, Dănuț Bâlbâie spune că nu are date legate de situația expusă și că lămuririle ne vor fi oferite, în cursul acestei săptămâni, de o angajată a compartimentului juridic. Nu are respectivele date, declarându-se un om extrem de ocupat: “Dacă stau să-mi încarc capul cu toate datele de pe lumea asta, e crimă și pedeapsă. Contabilitatea se ocupă de contabilitate, avocata se ocupă de partea asta juridică”. Repetă faptul că nu știe dacă Dan Press SRL are licență pentru radioul Arena, asta fiind treaba avocatei. “Trebuie să fie licență, altfel nu poți emite… Eu nu mă ocup de toate lucrurile. Nu mă pot ocupa de toate, nu am cum.”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp