EVENIMENT

Vărăști, noul Twin Peaks: Suferințele politicianului Șaliu, ferit de blesteme cu ajutorul credinței

image_pdfimage_print

Are 51 de ani, e din satul Vărăști, comuna Dorobanțu și a avut semnată, până de curând, adeziunea la Partidul Național Liberal. A fost și consilier local. Se numește Dumitru Rusen, dar sătenii îl știu drept Mitică Șaliu. S-a lăsat de politica liberală și a apucat-o pe panta social-democrației după ce, într-o dimineață, a făcut o descoperire uluitoare.

Cuiele din pernă

Mai multe cuie de 10 a găsit Mitică Șaliu băgate în pernă, dintr-o întâmplare. De atunci, nu și-a mai găsit liniștea. Recunoaște că merge din preot în preot și din biserică în biserică. Pentru prima întâmplare, a dat vina pe o vecină, pe cea a lui Boghi, cunoscută drept Croitoreasa. Are gospodăria peste drum de cea a lui Șaliu. I-a dat acesteia o mână de fulgi și o pânză de in, să-i încropească niște perne, că are mașină de cusut. După un timp, măcinat de neliniști și de fel de fel de ghinioane, mai ales în afaceri, Mitică a desfăcut pernele și spune că a dat peste cuiele respective. S-a gândit că vecina a vrut să-i facă farmece. Nu a crezut o iotă că ghinioanele în afaceri sunt legate de faptul că este cunoscut drept țepar. Omul are o gospodărie agricolă și e bine văzut în sat. Numai vecinii, unii dintre ei, se țin de capul lui, făcându-i fel de fel de vrăji și de blesteme.

Farmece pe caiet

Boghi-Croitoreasa era plecată la oraș, la Călărași, că tot e zi de sărbătoare, e Sfântul Ilie, la o pomană. E cam de vârsta lui Mitică Șaliu, spune bărbatul acesteia. “Da, sunt cam de același leat”. Recunoaște că femeia lui mai încropește, din cârpe, lucruri pentru ceilalți săteni. “Da, a acuzat-o pe soția mea că i-a băgat niște cuie-n pernă. A adus niște perne să i le tragă la mașină. Peste un an jumate, a găsit 3 cuie acolo și a zis că i-a făcut farmece.” Spune că soția lui nu se ocupă cu așa ceva. “Ca să faci farmece, trebuie să ai bani, să te duci la țigani. Noi nu avem bani nici de pâine, luăm pe caiet.” Acum, s-a făcut pace cu Mitică Șaliu, chiar dacă e posibil ca acesta să fi fost deocheat. “Dacă ești deocheat, asta nu înseamnă că ți-a făcut cineva farmece.” Vecinul, așa a înțeles, după ce Mitică Șaliu a reclamat că i s-au făcut vrăji, o bună perioadă nu a mai avut erecție. Ridică din umeri: “Nu știu ce să zic, de la o vârstă ți se ridică mai rar…”

Păpușa din păr de cal

Soția lui Mitică Șaliu, Ionelia Rusen, recunoaște că fenomenele stranii petrecute, în ultima perioadă, nu s-au oprit numai la cuiele din pernă. Dincolo de gard, cum te îndrepți spre ușa de la intrare în casă, pe alee, a fost găsită și o legătură, sub forma unei păpuși, având în ea păr de animal. De câine sau din coadă de cal. “Noi avem camere de luat vederi, s-a întâmplat să vedem. A venit cineva noaptea, o babă, cred că era deghizată, și-a aruncat-o.” Prima bănuită a fost tot Boghi-Croitoreasa. Soțul acesteia ne confirmă această nouă întâmplare stranie. “A găsit păpușa aruncată acolo și p-ormă a văzut pe camerele de luat vederi că o altă persoană i-a aruncat-o acolo.” Nu a fost identificată baba care se ține de astfel de șotii. Ionelia, soția lui Mitică, ne spune și de ce: avea baticul tras pe ochi. Au fost alertați și polițiștii din localitate. Șaliu a chemat niște argați și i-a pus să se pișe pe păpușă, ca să spurce vrăjile. Unul dintre ei, Lucică, a fost greu de convins: “Nu-mi vine, omule, dar dacă îmi dai două kile de bere, mă piș până mâine.” Mitică Șaliu n-a mai folosit drumul care duce de la poartă la ușa de la intrare, a ocolit pe la poarta pentru utilaje, de teamă să nu calce în vrăji și să-l ajungă blestemele.

Dascăl pofticios la babe

Cel care l-a învățat să dezlege farmecele e fostul dascăl din sat, Alexandru Anghel, provenit dintr-o comună apropiată, din Grădiștea, satul Bogata. Dar l-a învățat prost căci Alexandru, bun de pus ușă de biserică, a ajuns, între timp, la pușcărie. La nici 25 de ani, de atâta credință, a încercat să violeze două babe de la el din sat, pe Eufrosina și pe Ionela Elena. A fost arestat preventiv la începutul acestui an și deja a fost trimis în judecată. În fața bisericii din Vărăști, o mămăică și-l amintește pe Alexandru, cel cu voce subțire, care-i ținea isonul preotului Cătălin Mihai Vintilă, și-și face cruce. Când vorbește despre el, dă cu mâna ca și când și-ar apăra nepoata. Nepoata e cu ea și nu are mai mult de 11 ani. “Mamă, punea mâna pe fetițe, le înghesuia, bătu-l-ar Dumnezeu!” Și ne arată cam pe unde le pipăia: printre pulpe, pe la spate, pe unde nimerea. Și cerea bani de pe unde nimerea, motivând că i-a murit tatăl. Așa i-a murit acestuia tatăl de câteva ori, iar când s-a întâmplat cu adevărat, nu l-a mai crezut nimeni.

Broaște cusute la gură

Întâmplările stranii, însă, nu se opresc aici. Mitică Șaliu, după ce a găsit cuie în pernă, păpușă făcută din păr de animal, aruncată pe alee, s-a trezit, tot în curte, cu mai multe broaște uscate și cusute, la gură, cu ață roșie. Șocul a fost total! “S-a întâmplat până să avem gardul ăsta nou, să avem poarta încuiată și camere de luat vederi. Atunci era un gard de lemn, poarta nu se-ncuia și oricine putea intra”. Soția lui Mitică Șaliu, Ioana, ne arată curtea, vag, ca să ne dăm seama pe unde erau aruncate broaștele. “Erau uscate, nu avea cum să ajungă singure.” După această nouă întâmplare, au urmat serii întregi de rugăciuni și de sfeștanii. “A venit preotul, a făcut slujbă și a stropit cu agheasmă”. Mitică Șaliu nu vrea să-și mai amintească despre toate astea: “E lungă, e tanjă grea!” S-a dus la preotul din sat, să-i citească, iar soluția văzută de el, pentru a se lepăda de blesteme, e una simplă: “Ai credință, scapi de necazuri. N-ai credință, te bagă la groapă!… Asta e, în două cuvinte. Te duci la biserică, te rogi, că d-aia-i biserică. Te rogi și scapi de necazuri. Altfel nu poți să scapi.” Spune că nu a fost speriat de toate aceste întâmplări: “Păi ce, te sperii de tâlhari? Ăia care vrea să-ți facă rău, e criminali! Domnule, ăștia care umblă cu d-astea, sunt criminali adevărați! Ăsta care umblă cu d-astea și vrea să facă rău la lume, e un criminal adevărat. Că te omoară! Sunt criminali ăstia care fac așa ceva. Criminali-criminali!”

Vrăji de la iepure

Nașa lui Mitică Șaliu, Vica, pe numele din buletin Zenovia, ridică din umeri: “Nu știu ce e cu băiatul ăsta, așa e el!” Mitică Șaliu a bătut, într-o zi, și nașilor la poartă, acuzându-i că i-ar fi dat de pomană o farfurie de mâncare. “A zis odată de iepure. Când a fost el, odată, la noi, că i-am pus o bucățică mai mare sau mai mică, în farfurie. Noi am tăiat un iepure și a zis că de ce i-am pus piciorul de la spate, că i-am făcut farmece, Doamne-ferește!” După ce i-a botezat toți cei 4 copii, nașii familiei Rusen, din Vărăști, ridică din umeri. Cred că Mitică Șaliu a devenit atât de sperios și de sensibil, la farmece, din cauza politicii. “Spune că primarul e de vină, că el l-a deocheat.” Nașa își varsă tot năduful: “Dacă te duci la el la poartă, spune că vrei să-i faci farmece. Ne-a reclamat că i-am dat foc, că s-au luat niște ciobani la ceartă și tot noi suntem de vină. ” Înțelegem acum și toată simbolistica acestor farmece, nașa e cea care ne luminează: “A spus că primarul i-a aruncat broaște cusute la gură, ca să nu-l mai reclame și să-și țină gura.” De când le-a reproșat că i-a dat să mănânce pulpă de iepure plină de farmece, nașii au rămas fără animale, pe bătătură, acum cresc numai găini. “Nu ne-a mai trebuit nimic, am tăiat tot.”

E cu dezlegare

La primărie, Vasile Călin, viceprimar, știe prin ce chinuri trece colegul lui de politică, dar nu-și explică ce se întâmplă cu acesta, de-adevăratelea. “Am auzit că se plânge de tot felul de lucruri”. Călin ridică din umeri. Speră că-și va reveni, într-o bună zi. “Cine știe ce e în mintea lui”. N-am mai apucat să vorbim și cu preotul din sat. La ora 11:00, slujba nu se terminase. e vineri, e cruce roșie în calendar, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul. Bașca e cu dezlegare la ulei. Și mai ales la vin!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close
WhatsApp WhatsApp