O păruială în toată regula a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în curtea Colegiului Național „Neagoe Basarab”, din Oltenița.
Protagoniste au fost două eleve aflate în primul an de liceu.
A fost apelat numărul unic de urgență 112, în momentul în care s-a constatat că balamucul a scăpat de sub control, la fața locului intervenind echipaje din cadrul Poliției municipiului Oltenița.
„La data de 14 noiembrie a.c., în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Oltenița au fost sesizați cu privire la faptul că două eleve s-au agresat reciproc. În fapt, cele două tinere s-ar fi agresat reciproc în timp ce se aflau în curtea unității de învățământ, pe timpul pauzei, în urma unor discuții în contradictoriu.”
Inspectoratul de Poliție Județean Călărași precizează că aparținătorii celor două eleve au refuzat cererea privind emiterea unui ordin de protecție provizoriu și au declarat că nu vor să depună plângere.
În schimb, în cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri sau alte violențe.
Marian Ursu, directorul Colegiului Național „Neagoe Basarab” minimalizează evenimentul:
„Au avut un conflict două fete. Două fete s-au certat, aveau ceva mai vechi, cum ar veni, și s-au certat și s-a ajuns să se și bată, cum se bat două fete, așa, cu păruială, într-o pauză, în curtea școlii. Evident că au fost despărțite, le-am chemat părinții, am avut discuții cu toți, am chemat poliția, s-a făcut dosar penal, iar noi așteptăm, acum, să vedem cum anume vor evolua lucrurile, pentru a urma pașii firești. În momentul ăsta, înțeleg că n-au făcut plângere una împotriva celeilalte, mai mult a fost așa, o sperietură că ar fi făcut ceva. Adică s-a amplificat, cum ar veni, ceea ce s-a întâmplat.”
Bullying-ul în cadrul unităților de învățământ este un fenomen deja împământenit. Sunt date conform cărora, în ultimii ani, două eleve, din cadrul unităților de învățământ liceale din Fundulea și Lehliu-Gară, s-ar fi sinucis ca urmare a comportamentului agresivi la care erau supuse, permanent, de către ceilalți colegi.
„Eu am auzit că au zis alții că și-au rupt părul, că și-au făcut… Eu le-am văzut de-aproape: nu aveau mare lucru! Mai degrabă a avut un băiat care a încercat să le despartă. Tot un băiat de clasa a IX-a. Se amplifică de n-ai treabă. Eu însumi am auzit că ar fi fost ceva de domeniul incredibilului! Mai mult, cum să spun, spectacol decât…”
În cadrul Colegiului Național „Neagoe Basarab”, însă, o alee îngustă din curtea unității de învățământ este folosită drept loc pentru fumat, pentru elevi, în timpul pauzelor școlare. Directorul Marian Ursu neagă că ar exista așa ceva, în ciuda evidențelor.
„Nu există loc de fumat. Am mai auzit asta. Mi se pare că este o nerozie groaznică. Cum să existe un loc de fumat într-o incintă, într-o instituție de stat, unde totul e interzis?… Cine vorbește despre așa ceva spune prostii!”
Marian Ursu crede că acest eveniment nu trebuie popularizat câtă vreme ne aflăm într-o perioadă electorală.
„Știți de ce sunt tulburi… Pentru că sunt alegeri, pentru că lumea vrea, fiecare e mai bun decât altul… E atât de simplu să faci rău!… Ar fi dureros pentru noi să se pună o pată pentru te-miri-ce!”