DOSAREinfo

Dezvăluiri: Băiatul cu chibrituri

Print Friendly, PDF & Email

„Am mai ținut legătura cu el prin telefon. M-a sunat când s-au mai semnalat incendii de vegetație. Dar nu a venit niciodată la mine.” E declarația făcută de Constantin Chirică, primarul comunei Tămădău Mare, referitoare la Cristian Daniel Zanfir, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Călărași. Amândoi sunt colegi în cadrul Partidului Social Democrat. „El, ca și comisar-șef, nu a venit vreodată. S-a întâmplat să mă sune, de câteva ori, anul trecut. Că vezi că arde nu știu unde și ia măsuri și fă nu știu ce! Trecea pe autostradă. Vezi că ai incendiu de vegetație nu știu pe unde. Am dat roată la toată comuna. S-a întâmplat într-o duminică, după-amiaza. Într-adevăr, era un incendiu, se vedea undeva pe la Bălcescu, se vedea undeva, în zare, un fum.”

Este cunoscut de unii primari din județul Călărași drept „Băiatul cu chibrituri”. A lucrat, ca inspector, în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Călărași, fiind numit, ulterior, de către Partidul Social Democrat, drept comisar-șef în cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Călărași. Este vorba de Cristian Daniel Zanfir. În timp ce Partidul Social Democrat guvernează, acesta reușește să-și achiziționeze un apartament de 150 mp, în municipiul Călărași, conform declarației de avere. S-a întâmplat în anul 2016. Cu un an înainte, și-a mai achiziționat un autoturism Fiat. Are venituri salariale declarate în sumă de 30.000 lei anual, adică 2.500 lei/lunar. Apartamentul de 150 mp l-a achiziționat în urma unui credit bancar care nu apare în declarațiile de avere date de acesta. Soția, ca angajată la Uniqa Asigurări, raportează venituri oarecum identice. La un preț minim de 600 euro/mp, apartamentul acestuia ar trebui să coste 90.000 de euro.

Cristian Daniel Zanfir a intrat în atenția publică la momentul la care, din calitatea de comisar-șef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, și-a mobilizat colegii și, într-o acțiune de un comic aparte, la sfârșitul lunii martie 2018, pe un fond de iarnă rebelă, cu îngheț la sol, a devenit subiect de bancuri: câteva sute de berze, surprinse de episodul răzleț de viscol, s-au refugiat  într-o pădurice, situată la marginea municipiului Călărași, pe DN 3, între Piscicola și Chiciu. Cristian Daniel Zanfir s-a deplasat în zonă, cu liota de angajați ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, oferind hrană berzelor surprinse de valul de aer polar care a străbătut, la acel moment, România, inclusiv județul Călărași. Atât au înțeles cei de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Călărași: ca berzele se hrănesc cu copane de pui! Mai mult, pentru acest gest grotesc, au fost felicitați de ministrul Mediului, Leocadia Gavrilescu: “Nu pot decât să îi felicit pe colegii mei din instituțiile subordonate!”

Cu P.V. de contravenție seria GNM, nr. 02002, emis de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, U.A.T. Modelu a fost sancționată cu o amendă în valoare de 50.000 lei, la data de 5.02.2018. „La Tonea, unde vreau să înalț terenul, pe 17 hectare, noaptea se mai duce, mai aruncă oamenii și sticle, și borcane, și pe dracu! Și-a văzut el! Vede, face notă de constatare și-mi dă termen de 30 de zile să fac curat. A venit în ianuarie, parcă pe 21, și-mi dă termen pe 21 februarie, că vine în control și m-amendează dacă nu e gata. La 3 zile, vine controlul și face proces-verbal și m-amendează”. Gheorghe Dobre, primarul comunei Modelu, prin decizie definitivă a Tribunalului Călărași, emisă la data de 17.10.2018, câștigă procesul cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, anulând amenda dată în mod abuziv. „Instanța mi-a dat câștig de cauză. N-a respectat termenul pe care mi l-a dat în nota de constatare. Eu am mai percutat cu el, i-am vorbit frumos: i-am zis să iasă din birou și să se ducă dracu! La mine, cu d-astea nu merge!”

Nu la fel procedează Cristian Daniel Zanfir, șeful Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, cu primarii care îi sunt colegi de partid, la P.S.D. Două amenzi au fost emise, până la această dată, de această instituție, pentru acele U.A.T.-uri pe raza cărora au fost identificate platforme neamenajate de gunoi: U.A.T. Modelu și U.A.T. Dorobanțu, amândouă cu primari liberali. În schimb, pe raza comunei Tămădău Mare, se pot identifica, cu ușurință, acele locuri devenite platforme neamenajate de colectat gunoiul. La fel se întâmplă și în comuna vecină, Sărulești, administrată tot de primar P.S.D. În comuna Ileana, sat Ileana, sătenii aruncă gunoiul menajer și de grajd în zona cunoscută drept Valea Banciului.

„Au fost anumite sesizări, cu miriștile, cu astea. Bănuiesc că a fost de pe 112, de pe asta, că se anunță.” Alexandru Corneliu, primarul comunei Ileana, afirmă că a fost vizitat, în repetate rânduri, de șeful Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Călărași. „Cred că și întâmplător trecând, a oprit pe la mine. Dar nu era problema mea ce înseamnă miriștile și toate astea. N-am nici o treabă. Nu știu ce s-a-ntâmplat. Vă spun că dacă a venit pe teritoriul localității, a trecut și pe la mine. Ce treabă are primarul că arde nu știu ce miriște?” Alexandru Corneliu și Cristian Daniel Zanfir sunt colegi de partid. Deși șeful Gărzii de Mediu, conform afirmațiilor făcute de primarul Alexandru Corneliu, a trecut numai în acest an de minim 4 ori prin comuna Ileana, nimeni nu a reușit să vadă ce se întâmplă în Valea Banciului, zonă situată la câteva sute de metri de primărie, chiar pe bălțile de la vii, care fac legătura cu balta principală, Prun. Zona e împânzită cu câini morți, resturi de la demolări, boască, gunoi de grajd și plastic. Mirosul este insuportabil.

Legea, însă, se aplică discriminatoriu, în funcție de culoarea politică a primarilor. La Dorobanțu, acțiunile șefului Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, îmbracă forme de ordin penal, conform unor opinii. La data de 21.10.2019, conform declarațiilor făcute de Cristian Daniel Zanfir, uitați ce s-a întâmplat: „A venit o reclamație, în jurul prânzului. Când am ajuns eu, pe la vreo 8 (seara – n.n.), încă ardea de mama focului. „

S-a sesizat faptul că, pe raza U.A.T. Dorobanțu, ardea o miriște. „A fost focul foarte mare și mult fum.” Incendiul a fost identificat în zona cunoscută de localnici drept Cochina 2. La data de 21.10.2019, la ora 20:00, comisarul șef al Gărzii de Mediu se afla pe dig, la Dorobanțu, filmând incendiul. Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei, plt. adj. Ovidiu Tătăranu, în astfel de situații se apelează la sistemul unic de urgență 112. „Nu, nu-l suni pe primarul localității. Anunți la 112.” Șeful Gărzii de Mediu, în schimb, l-a apelat, în mod repetat, pe primar. Văzând că nu răspunde, s-a apucat să-i sune rudele, crezând că dispun ele de mașini de stins incendiul.

„Eu v-am sunat pe dumneavoastră că cunoașteți pământurile și d-aia v-am sunat, în seara aia, pe dumneavoastră. Că să vedem dacă poate să ajungă mașina de pompieri.”, spune Cristian Daniel Zanfir. În schimb, ISU Barbu Știrbei Călărași nu numai că nu a fost solicitat să intervină la incendiul identificat, de șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, dar în ziua respectivă, în data de 21.10.2019, nu a avut nici un fel de intervenție, de acest gen, pe raza județului Călărași.

Contactat, Cristian Daniel Zanfir nu a știut să ne spună de ce nu a sunat la ISU Călărași la momentul la care a identificat incendiul. „Problemele de servici… nu le discut la telefon. Nu e treaba dumneavoastră…. „. Zanfir s-a arătat iritat de faptul că a fost întrebat de ce nu a sunat la 112, la momentul la care a identificat un incendiu, pe raza comunei Dorobanțu, dar s-a apucat să-i sune rudele primarului Vasile Stoica. „Nu vreau să veniți la mine. Dacă domnul primar mă sună și după 5 minute mă sunați dumneavoastră, eu o să merg chiar acum să-i fac o plângere domnului primar și încheiem subiectul… Uite-așa, pentru hărțuire o s-o fac!.”

Nu e prima oară când șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Călărași, amenință cu depunerea de plângeri penale. În urmă cu nici două luni, după ce reprezentanții publicației noastre au fost contactați de un interlop, pentru că ne-am permis să emitem o notă critică la adresa acestuia, asta a fost reacția lui Cristian Daniel Zanfir:

Și alți reprezentanți ai presei au mai fost contactați de același interlop, pentru că și-au permis să emită texte critice la adresa șefului de la Garda de Mediu, de parcă România a ajuns stat mafiot, în care șefii instituțiilor de stat sunt apărați de clanuri.

La Dorobanțu, Cristian Daniel Zanfir a venit și a doua zi, dimineața, pentru a identifica proprietarul tarlalei care a fost mistuită de incendiu. În fapt, a fost vorba de 20 de ari. A fost însoțit de viceprimarul Vasile Călin. „Se uita așa, prin brădiș. Nu știu dacă avea 1 metru. O fâșie. Cică: nu p-asta o caut… M-am uitat la el. A tăcut. Ne-am sucit, ne-am învârtit peste tot. A zis: nu se poate, eu mă întorc înapoi cu mașina mea, că îmi dă cu virgulă.”

„Dacă seara a fost și a filmat acel incendiu, de ce n-a sunat la pompieri”, întreabă, la rându-i, primarul din Dorobanțu. „Bănuiesc că a fost o înțelegere. Cineva a pus foc intenționat, iar el era pregătit deja să intervină. Dar ăla care a pus foc, a confundat tarlalele, a crezut că a pus foc pe tarlaua aflată în proprietatea mea.” Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură sancționează aspru arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil. Pentru agricultorii care nu respectă condiția GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăți și al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiționalitate, indiferent de suprafața arsă, se arată într-un comunicat emis de această instituție.

Situații de acest gen se contabilizează cu sutele, la sfârșitul anului agricol, pe raza județului Călărași. Cum și situații de același tip, cu depozite de gunoi menajer și de grajd, neautorizate, se găsesc aproape în fiecare localitate a județului. Chiar șeful acestuia pe linie politică, Iulian Iacomi, care este primarul orașului Lehliu Gară, afirmă că și el se confruntă cu astfel de situații. „Dar ce, eu nu am? Am la Răzvani, să vedeți ce e acolo!”

Nu am reușit să aflăm de ce este poreclit drept „Băiatul cu chibrituri”, deși mulți primari de pe raza județului Călărași îl știu sub acest apelativ. Cristian Daniel Zanfir urmează să clarifice toate aceste aspecte în fața oamenilor legii.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp