EVENIMENT

Spitalul din Călărași a ajuns în comă profundă: Un pacient, mergând în genunchi, a fost lăsat în stradă / Video

image_pdfimage_print

Externare într-un mod halucinant, la Spitalul Județean de Urgență Călărași: a fost adus de Serviciul Județean de Ambulanță Călărași la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgențe Călărași și a fost aruncat în stradă. Este vorba de un bărbat care, conform unui comunicat emis de Biroul de presă din cadrul Consiliului Județean Călărași, “era sub influența băuturilor alcoolice, nu a dorit să coopereze cu personalul medical, și-a smuls branula și a adresat injurii la adresa medicilor”.

Scene halucinante

Asta e scuza penibilă a celor care au în responsabilitate Spitalul Județean de Urgență Călărași. De regulă, într-un spital, nu ajung numai pacienți cooperanți, ci și pacienți care prezintă agitații psihomotorii, fie pe fondul unei intoxicări, de orice fel, inclusiv alcoolice sau de tipul consumului de substanțe psihoactive, fie din cauze neurologice sau ale unor afecțiuni psihice. Bărbatul, care a ajuns pe unitatea de primiri urgențe, fiindcă s-a dovedit necooperant, a ajuns în stradă. Bărbatul a plecat din fața unității medicale mai mult târându-se, în patru labe. Scenele halucinante au fost filmate de un taximetrist din zonă, Marian Alecu, zis Americanu.

Reacție ciudată

E ciudat că Biroul de presă din cadrul Consiliului Județean Călărași reacționează aproape instantaneu câtă vreme, de regulă, niciodată nu o face din proprie inițiativă, cerând, în schimb, ca întrebările adresate de jurnaliști să fie efectuate în scris. La astfel de solicitări publice, s-au primit răspunsuri inclusiv de genul “sugi p–a”.Totodată e ciudat că, prin Biroul de presă, Consiliul Județean Călărași afirmă despre respectivul pacient că ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice. Cine a stabilit asta? Consiliul Județean Călărași poate prezenta vreo dovadă care să ateste concentrația alcoolică din sânge a respectivului pacient? În plus, nu credem că reprezentanții Consiliului Județean Călărași sunt cei mai îndreptățiți să vorbească despre starea de beție a unui pacient. Din motive multiple.

Diagnostic făcut public

“Persoana din filmuleț este din județul Ialomița și nu suferă de vreo boală care să-i afecteze funcțiile locomotorii”, afirmă Consiliul Județean Călărași, prin Biroul de presă. Șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Viorica Gheorghiță, într-o postare făcută publică tot de Consiliul Județean Călărași, prin Biroul de presă, spune că informațiile prezentate de mass-media, pe marginea acestui caz, sunt complet eronate: “În primul rând pacientul a fost adus de ambulanță, fiind sub influența băuturilor alcoolice, lucru care s-a consemnat și la venirea lui, are înregistrarea ca pacient la ora 16:30”. La momentul la care Viorica Gheorghiță a făcut respectiva declarație, presa locală sau națională nu apucase să relateze nimic despre acest caz. Afirmă că pacientul era conștient, cooperant, echilibrat din punct de vedere hemodinamic. “I s-au făcut investigații… În urma investigației, doamna doctor de gardă (Carmen Sterea – n.n.) a stabilit diagnosticul pentru pacient de intoxicație acută etanolică, stare de agitație psihomotorie, halenă alcoolică”.

A plecat “fără aviz”

Ceea ce se întâmplă depășește limitele legale: medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași, prin intermediul Biroului de presă al Consiliului Județean Călărași, prezintă public diagnosticul unui pacient fără ca aceștia să aibă acceptul acestuia sau al aparținătorilor. Situația e una scandaloasă! Dr. Viorica Gheorghiță afirmă că pacientul ar fi urmat să primească tratament, dar și-a smuls branula și a părăsit unitatea medicală, “fără aviz”. Spune că, după plecare, pacientul a fost rugat să se întoarcă: “Nu a vrut, a avut aceeași atitudine față de noi, ne-a adus inclusiv injurii… Văzând că este filmat, a început să reacționeze diferit și neadecvat conform patologiei pe care o avea… A fost filmat de către o persoană care era în stația de taxi când i s-a spus că nu are voie să filmeze… Chiar dacă filmăm un pacient, filmăm numai lucrurile reale, pentru că nu e corect să fim agresați, să fim… să ni se aducă injurii, când noi ne facem treaba așa cum am învățat”.

Amenințat și luat în bășcălie

Marian Alecu, cel care a filmat toată scena halucinantă, pe care a postat-o pe o rețea de socializare, a șters-o la puțin timp: “Am șters-o, frate, că deja au început să mă amenințe… Asta este, ce să facem?” Spune că a fost amenințat de niște procurori. Nu a dorit să ne spună numele acestora. “Nu mai zic nimic. Adică în țara asta și-n orașul ăsta nu trebuie să mișcăm nimic pentru că te-amenință lumea.” Marian Alecu spune că a filmat exact ce s-a întâmplat: “Acest om, putea să fie și un câine, un câine nu-l arunci pe scări, afară! Nu se poate așa ceva!… Nu se poate așa ceva! Sunt un simplu taximetrist, atât. Dar în momentul în care iei atitudine în orașul ăsta, ești amenințat, adică ți-e frică, mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu.” Alecu afirmă că s-a dus la Unitatea de Primiri Urgențe, unde nu se aflau cele două doctorițe, Viorica Gheorghiță și Carmen Sterea: “M-am dus la domnul doctor, e un doctor de piele, nu prea-i cunosc… Mi-a răspuns așa, la mișto și-atuncea am plecat!”

Ne-am mutat în India

Alecu spune că nu i-a făcut impresia că acel pacient ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice:”Chiar dacă era… Dar nu era băut! Că se ținea de stâlpi… S-a pus pe o canapea.” Spune că-l cunoaște pe actualul președinte al Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, cel în a cărui responsabilitate se află Spitalul Județean de Urgență Călărași: “Apreciam mai mult să facă ceva pentru oameni, nu pentru fotbal… Suntem un oraș bolnav!… Eu am șters filmarea… Dar, v-am spus, acel om nu trebuia să meargă-n genunchi, pe stradă! Nu trebuia lăsat să meargă în genunchi. Acolo trebuia să fie cel puțin Smurd-ul, cineva, să-l bage, să-l ascundă, să-i facă ceva, să nu meargă-n genunchi. Se uita lumea ca la circ! Când am văzut chestia aia, chiar mi-a luat toate replicile. Zic: nu se poate așa ceva, suntem în India? Dă-o dracu! Eu sunt emigrant român și-n America, și-n Anglia, și-n Canada, pe unde am fost… Eu mi-am tăiat trei degete în America. Nu m-a-ntrebat nici cum mă cheamă și m-a băgat direct la operație. Nu m-a-ntrebat nici de unde sunt. După ce s-a terminat, atunci mi-au luat datele.”

Bani publici pentru destinații exotice

În vremea asta, conducerea Spitalului Județean de Urgență Călărași, reprezentată de un apropiat al președintelui Vasile Iliuță, Valenin Emanoil, e preocupată să găsească soluții pentru autorizarea din punct de vedere PSI a unui spațiu privat, încercând, astfel să mute stația de alimentare cu oxigen a unității medicale. Valentin Emanoil, declarat câștigător al concursului de manager al Spitalului Județean de Urgență Călărași, e absolvent al celebrei “facultăți” Spiru Haret și e cunoscut drept vânzător de făină, până la ocuparea acestui post. În plus, banii publici merg către destinații dintre cele mai exotice, mai precis către o pretinsă echipă de fotbal formată din jucători veniți din Africa subsahariană, în vreme ce pentru secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Călărași se fac apeluri publice pentru achiziționarea de pamperși. Un cetățean, pentru că a dotat această secție, cu mobilă și aparatură în valoare de 70.000 de euro, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Călărași. 70.000 de euro reprezintă salariul anual încasat, din bani publici, de un mercenar poreclit fotbalist.

Conferință de presă

Spitalului Județean de Urgență Călărași și Unitatea de Primiri Urgențe au organizat, în cursul zilei de azi, o conferință de presă. În mod cu totul ciudat, publicația noastră nu a fost invitată, deși a dezbătut, pe larg, acest subiect. Într-o manieră ridicolă, din relatarea celor prezenți ca responsabili ai unității medicale, am reținut că persoana care a filmat respectiva scenă ar urma să fie acționată în justiție, pe motiv că ar fi denigrat cadrele medicale locale. “Îmi confer dreptul de a acționa și, împreună cu conducerea spitalului, pe cale legală, pentru denigrarea imaginii”, a spus dr. Viorica Gheorghiță, șefa Unității de Primiri Urgențe. Se afirmă că pacientul respectiv, de fel din Fetești, a plecat pe picioare din Unitatea de Primiri Urgențe, după care s-a prefăcut că-i este rău. “Filmarea prezintă acel punct în care noi ne-am retrimis brancardierul”. Unitatea de Primiri Urgențe de la Călărași a fost, recent, amendată de către reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru provocarea unui scandal care a avut drept punct de plecare internările unor pacienți, pe secția de cardiologie, deși aceștia sufereau de alte afecțiuni.

Întrebări lamentabile

Care sunt costurile cu un pacient care se prezintă, la Unitatea de Primiri Urgențe, iar acesta se află sub influența băuturilor alcoolice, a fost întrebarea tâmpită adresată de unul din reporterii invitați, selectiv, la această conferință de presă. Reporterul respectiv nu înțelege că și alcoolismul este tot o afecțiune, la fel și intoxicația acută etilică. Nimeni, în schimb, nu a solicitat să se clarifice situația pe loc, în sensul ca înregistrările de pe camerele video din cadrul Unității de Primiri Urgențe să fie făcute publice, astfel încât să se vadă în mod clar că pacientul respectiv a fost tratat în primul rând omenește. Nu acesta a solicitat intervenția cadrelor medicale din cadrul Unității de Primiri Urgențe, ci a fost adus de Serviciul Județean de Ambulanță Călărași. “Pacientului nu i s-a recoltat alcoolemia”, afirmă medicii prezenți la respectiva conferință de presă, ceea ce ne determină să ne întrebăm de unde aveau habar că acesta era sau nu băut. Situația e de-a dreptul halucinantă! “Avem un fler”, a spus șefa UPU, dr. Viorica Gheorghiță. Așa se întâmplă când spitalele din România ajung pe mâna unor absolvenți ai unor pretinse facultăți, care eliberau diplome pe bază de normă.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat