Fundeni: Experiență în lucrul cu omul
La al patrulea mandat, Gheorghiță Cărtușanu, primarul comunei Fundeni, vine cu o vastă experiență cu oamenii. „Este un adevăr: fiecare an care-l capeți la un loc de muncă, într-o meserie sau altceva, este imposibil să nu capeți experiență”. Cărtușanu crede că la mijloc este vorba nu neapărat de o vocație, cât de firea omului, aceea de a fi gospodar. „Dacă îți place ceva, faci cu dragoste, cu pricepere”. Edilul comunei Fundeni se caracterizează ca fiind un om extrem de ambițios. Pentru acest an, s-a încheiat o vastă lucrare de asfaltare a străzilor, la acest moment lucrându-se la acostamente, însemnând depunerea de piatră pe marginea acestora, pe o lățime de o jumătate de metru pe ambele sensuri. Comuna mai beneficiază de un program de asfaltare stradală, pe o lungime de 9 kilometri, lucrare finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Exercițiu de memorie
Cărtușanu ne face un exercițiu de memorie. Își amintește că în perioada 1990 – 2004, deși comuna se află la 16 kilometri de București, nu avea o singură stradă nu asfaltată, ci pietruită. Alimentarea cu apă se făcea printr-un sistem perimat. În plus, nu existau farmacie, medic de familie, iluminat public sau transport public de călători. „Mi-am pus întrebarea cum s-a trăit aici”. La acest moment, se pune accent pe respectarea oamenilor, pe asigurarea siguranței cetățenilor, pe iluminat public în condiții optime, vorbim de lucruri care sunt normale la acest moment, pentru o comunitate. În rețeaua de iluminat public, s-a investit în fiecare an, neexistând, la acest moment, stradă care să nu beneficieze de această facilitate. Se asigură, ritmic, transportul în comun, necesar mai ales navetiștilor, pe ruta Fundeni – București, însă situația este și acum extrem de delicată câtă vreme e vorba de transport public de călători pe ruta a două județe. „Am luptat și lupt pentru oameni! Comparativ cu ce era, spun eu că mă pot mândri”.
Investiții în educație
Până la venirea lui Gheorghiță Cărtușanu ca primar, școlile erau într-o stare jalnică. Nu existau fonduri și nici nu exista interes pentru derularea procesului educațional în condiții optime. La Fundeni, sunt trei școli. Una dintre ele a fost reabilitată integral, pe un program cu fonduri ale Uniunii Europene. La acest moment, o altă școală, cea din centrul comunei, este reabilitată, prin fonduri provenite de la Ministerul Învățământului, cu cofinanțare a Consiliului Local Fundeni, valoarea proiectului situându-se în jurul sumei de 300.000 de euro. Se execută lucrări de extindere cu două săli de clasă, schimbarea acoperișului, executarea de izolații exterioare, amenajare de grupuri sanitare interioare și reabilitare. Conform înțelegerii, primăriei Fundeni îi revine sarcina să instaleze un sistem de încălzire centralizat, dar și să împrejmuiască instituția, să amenajeze aleile interioare și să reabiliteze magaziile. Școala va beneficia de energie termică provenind de la o centrală alimentată cu combustibili solizi, cel mai probabil peleți, dar acest lucru se va stabili pe baza unor calcule de eficiență financiară.
Medici pentru cetățeni
La acest moment, se discută și în comuna Fundeni despre introducerea rețelei de gaz, fapt care ar duce la atragerea de investiții. Investiții trebuie făcute și în cea mai mare școală din comuna Fundeni, cea cu clasele I-VIII, unde trebuie reabilitat acoperișul, dar și amenajarea unui sistem de încălzire centralizat. Și aici trebuie amenajat un grup sanitar în interiorul clădirii, dar și placarea exterioară. Există un proiect care prevede amenajarea a încă două săli de clasă, dar și construirea unei săli de sport. La Fundeni, în sistemul de învățământ, sunt angrenați 600 de copii, care învață în două schimburi. Nu există spații suficiente pentru derularea învățământului într-un singur schimb. În plus, una dintre școli a intrat în reabilitare. Gheorghiță Cărtușanu e de părere că, la sate, investițiile în educație și în sănătate sunt prioritare. Primăria Fundeni este proprietarul spațiului unde funcționează dispensarul uman, spre comparație cu alte comune, unde acestea au fost înstrăinate către medicii de familie. „S-a cerut, cu ceva ani în urmă, vânzarea acestor spații. Mi-am pus întrebarea: acei medici care le folosesc, cândva, vor ieși la pensie. Știam un medic care era bătrân și bolnav și m-am întrebat ce fac dacă eu aduc un alt medic și ce pot eu să-i ofer, ce facilități”. La ora actuală, la Fundeni sunt doi medici de familie, dar există și medic stomatolog, la care se adaugă o farmacie unde se eliberează medicamente pe baza rețetelor compensate. În lipsa unei farmacii, cel mai apropiat punct de distribuție a medicamentelor se afla la Fundulea sau la Plătărești.
Activitate cu suflet
După atâția ani de administrare a problemelor edilitare, Gheorghiță Cărtușanu, primarul comunei Fundeni, a ajuns la concluzia că cel mai greu este să lucrezi co omul. „Trebuie să ai răbdarea și priceperea să încerci să-i înțelegi pe fiecare. Fiecare vine cu problema lui, fiecare vine cu durerea lui, dar și cu nivelul lui de cunoștințe și de înțelegere”. Ca edil, poți rezolva anumite lucruri, dar multe dintre acestea nu intră în sfera de influență sau de competență a primarului. Or astfel de situații nu sunt înțelese, de cele mai multe ori, de cetățean. „Există riscul pe unii să-i superi, pe unii să-i nemulțumești, așa e lumea făcută!” La al patrulea mandat, Cărtușanu spune că a căpătat suficientă pricepere în ceea ce face și, în plus, își derulează activitatea punând și foarte mult suflet. Pe actualul mandat, are în vedere câteva obiective majore pentru comunitate. În primul rând finalizarea investițiilor în cele trei școli de pe raza comunei, înființarea unei grădinițe cu program prelungit, aceasta fiind o prioritate a actualului edil, dar și monitorizarea video a localității, la care se adaugă amenajarea unui nou cimitir.