LOCALITĂȚILE CĂLĂRĂȘENE, REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE

Raid: localitățile călărășene, realități și perspective

Valea Argovei: Cerere de finanțare pentru drumuri

boitanConstantin Boitan, primarul comunei Valea Argovei,a reușit depunerea unui proiect, la Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, discuțiile pe marginea acestuia continuând și în aceste zile. Proiectul prevede asfaltarea străzilor în satele componente ale comunei. „Noi nu am reușit în mandatul trecut să asfaltăm. Am pus accent pe reparația școlilor”, ne spune edilul. Proiectul urmează să se deruleze pe o lungime de aproape 12 kilometri, cu o valoare estimată de 2,5 milioane. Constantin Boitan e optimist în privința acestui proiect câtă vreme toate localitățile care au depus astfel de cereri au primit finanțări. Valea Argovei dispune de o rețea stradală în lungime de 60 de kilometri, iar cererea de finanțare este făcută pentru amenajarea a 20 la sută din străzi. „Chiar dacă nu se aprobă tot ceea ce cerem noi, tot e bine, nu am pus mai mult decât era necesar. Un început trebuie să existe în toate.”

Act educațional în condiții optime

La Valea Argovei, la un moment dat, învățământul primar și gimnazial se derula în două schimburi, iar această situație cauza neplăceri nu numai elevilor, ci și profesorilor. La acest moment, această problemă a fost rezolvată. Se urmărește repararea unui alt corp de școală, tocmai pentru descongestionarea programului școlar. Sunt 4 săli de clasă reamenajate, cu șape turnate recent și cu pardoseală. S-au reamenajat grupurile sanitare. Derularea actului educațional urmează să se facă în condiții obișnuite. „Sper din tot sufletul să rezolvăm acest lucru.” Primarul are în vedere și construirea unui parc fotovoltaic. Se poartă discuții cu un consultant tehnic pentru accesarea de fonduri necesare reabilitării stațiilor de apă. „Avem ceva probleme cu potabilitatea apei.” Este o problema generală, în județul Călărași. Se dorește atragerea de fonduri pentru reabilitarea strictă a stațiilor de clorinare. Primarul le descrie drept oarecum rudimentare, mai vechi, acestea fiind amenajate în cursul anului 2007. La acest moment, tehnologia este depășită. La Valea Argovei, metrul cub de apă este 2 lei. Se înregistrează sincope la încasări, chiar dacă prețul este unul mic, însă nivelul de trai, în zonele rurale, din Bărăgan, este unul precar.

Colectarea gunoiului direct din gospodării

Problema gunoiului menajer dă și ea bătăi de cap primarului Constantin Boitan. Comuna Valea Argovei este membră în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecomanagement Salubris, iar colectarea gunoiului menajer era prevăzută să se facă de la platforme amenajate, în așa fel încât prestatorulu să nu mai umble din casă în casă, pentru a colecta pubelele. Prooblema unor astfel de localități cu populație mică, e că acesteaa sunt desfășurate pe o arie mare, iar platformele de colecare au fost construite în funcție de numărul de localnici. La o astfel de arie, platformele sunt amenajate și la distanțe de 1 kilometru. „Populația e îmbătrânită, iar varianta de a-și căra gunoiul la platforme nu este una normală.” În aceste condiții, primarul Boitan se așteaptă ca Valea Argovei să devină o localitate plină de gunoi menajer. Drept efect, s-au făcut solicitări scrise în așa fel încât prestatorul să nu mai colecteze gunoiul de la rampele amenajate, ci direct de la gospodării.

Cooperare cu firma de drumuri

Constantin Boitan e conștient că urmează să vină iarna. Comuna are sate componente situate în zone greu accesibile. Unul dintre acestea este satul Ostrov, iar calea de acces spre acesta a fost reamenajată, cu piatră, care a fost compactată. Drumul a fost reprofilat. Există o cooperare foarte bună între edil și conducerea județeană de drumuri, în fapt firma de profil, care răspunde prompt la solicitări. Există totdeauna o bună disponibilitate. În plus, se cooperează foarte bine cu firmele din zonă care au utilaje care pot interveni în situații deosebite. Primarul a constatat că din 5-6 societăți cu profil agricol, în această zonă, nimeni nu deține o wollă. Ar fi fost extrem de necesară la deszăpeziri. Există un singur utilaj, un boldoexcavator, cu care se intervine, atunci când proprietarul acestuia îl are disponibil.

Ghinion cu buldoexcavatorul

Bugetul comunei este de 5-600.000 lei, din care se înregistrează încasări de 75 la sută. Primăria Valea Argovei funcționează în baza sumelor defalcate de la bugetul de stat. Spre exemplu, numai lemne, pentru încălzirea elevilor, trebuie achiziționate într-o cantitate de circa 100 de metri cubi. Există o cantitate de combustibili, rămasă pe stoc de anul trecut. S-a încercat achiziționarea unui buldoexcavator, achiziționat prin fonduri obținute prin Grupul de Acțiune Locală Valea Mostiștei. La licitație, s-a prezentat un singur ofertant, dar care a prezentat un utilaj cu un braț cu 14 centimetri mai mic decât prevedea caietul de sarcini. Numai că oferta acestuia a fost făcută în mod eronat, măsurând brațul în mod greșit. Oferta acestuia a fost respinsă. Este vorba de o firmă bucureșteană. Banii există, numai că nu se poate achiziționa utilajul, din cauza acestei erori. „Ăsta e ghinion curat!” Un astfel de utilaj e absolut necesar într-o localitate.

Lehliu-Gară: Asfalt pentru drumuri

4 milioane de euro este suma care se investește, la acest moment, în orașul Lehliu Gară. Toată zona de nord a orașului suferă un amplu proces de reabilitare. Străzile sunt modernizate, asta după ce a fost introdusă rețeaua de apă și de canalizare. Sunt 9 kilometri de străzi pe care sunt desfășurate utilaje, muncitori și materiale.

APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA

Situația este una fără precedent pentru localnici, ieșiți pe la porți, să vadă ceea ce nu credeau că se va întâmplă vreodată. „Face bunătăți, afirmă o bătrână, cred că muream și așa ceva nu vedeam pe stradă.” Are 83 de ani și se numește Ștefana Dragomir. „Îmi place, mamă, cum face, domnul primar. Nu am cuvinte!” În cartierul aflat spre pădure, nu se putea circula, în condiții atmosferice neprielnice.

APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA

Iulian Iacomi, primarul orașului Lehliu-Gară, se declară extrem de satisfăcut. În oraș, se reprofilează străzi și în cartierele situate pe drumul spre Valea Argovei. Deja localitatea capătă un aer european, mai ales că aici, în ultima vreme, s-au investit sume masive. În toamna anului trecut, s-a inaugurat ambulatoriul Spitalului Orășenesc Lehliu gară, cu fonduri Regio. Investiția totală a fost de 10.383.193 lei.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker