LOCALITĂȚILE CĂLĂRĂȘENE, REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE

Localitățile călărășene, realități și perspective

Print Friendly, PDF & Email

Gheorghe Uleia, primarul comunei Ulmeni, ne spune că până la această dată are deja făcută proiecția bugetară pe anul în curs. Estimează venituri fără mari modificări față de anul trecut, acesta fiind în jurul sumei de 5.000.000 lei. Jumătate din această sumă se va duce pentru cheltuielile din învățământul public, însemnând salarii și cheltuieli materiale obișnuite. Sume importante sunt cheltuite pentru asigurarea funcționării administrației locale, însemnând, de asemenea, cheltuieli de salarizare, cheltuieli cu iluminatul public, plăți pentru persoanele cu dizabilități. Din bugetul local, suma prevăzută pentru investiții se ridică la valoarea de 1.000.000 lei. Comparativ cu alte localități, suma este una oarecum consistentă având în vedere că sunt comune care realizează venituri pentru partea de investiții situate la jumătatea acestei sume. Se vor investi bani în amenajarea de trotuare în lungime de 2 kilometri, dar și în pietruirea de străzi, cele aflate spre marginea localității, dar se intenționează și amenajarea unui drum ocolitor folosit de atelajele hipo, în condițiile în care comuna este traversată, de la un cap la altul, de DN31. „Prea multe căruțe nu mai sunt, dar există utilaje agricole care ar putea folosi această cale de deplasare.”

 

În proiecția bugetară, sunt prevăzute și cotele financiare de participare la proiectele aflate în derulare. Gheorghe Uleia se referă la un proiect de modernizare de străzi, în Ulmeni, proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, acesta având o valoare de 6.000.000 lei, dintre care partea de cofinanțare se situează la nivelul sumei de 300.000 lei, reprezentând 5 la sută. „Să ne ajute Dumnezeu să prindem finanțarea!” Proiectul prevede asfaltarea de străzi pe o lungime de 6 kilometri. Valoarea mare a investiției e dată de faptul că drumurile în Ulmeni sunt proiectate pe o lățime mai mare decât în mod uzual. Cea mai îngustă stradă are lățimea de 4,5 metri. Toate celelalte străzi au o lățime de 5,5 metri, excluzând acostamentul. În Ulmeni s-a mai reușit implementarea unui proiect de modernizare a străzilor, cu bani veniți de la Ministerul Dezvoltării, tot pe o lungime de 6 kilometri. Modernizarea străzilor vine în completarea proiectelor de introducere a sistemului de alimentare cu apă. La acest moment, rețeaua este una perfect funcțională, costul apei potabile, la Ulmeni, fiind de 1,5 lei pentru fiecare metru cub consumat. Sumele sunt încasate prin doi angajați proprii. Primăria Ulmeni este cea care emite facturile.

 

Gheorghe Uleia e de părere că înființarea unei societăți comerciale aflate în subordinea consiliului local, care să administreze și partea de rețea de alimentare cu apă potabilă, este o variantă de lucru mult mai eficientă. Mai ales că se intenționează și introducerea rețelei de canalizare, proiectul fiind depus tot la Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, așa că se estimează că în următorii ani volumul de muncă va fi cu totul altul, iar înființarea acestei societăți este absolut firească și necesară. Costul lucrării de introducere a rețelei de canalizare, însemnând inclusiv stația de epurare, pentru comuna Ulmeni, înseamnă undeva la 3 milioane de euro. Desigur, Gheorghe Uleia e conștient că o astfel de lucrare nu se poate executa într-un timp scurt, acesta apreciind că finalizarea acesteia ar putea avea loc peste 3 ani, maxim. Mai mult, în prima fază, numărul gospodăriilor racordate la o viitoare rețea de canalizare va fi extrem de mic, mai ales că populația din zonă este săracă și îmbătrânită. Din 5.000 de locuitori, cât numără comuna Ulmeni, un procent de circa 10 la sută reprezintă numărul celor care au un serviciu stabil. Primarul estimează că alte 1000 de persoane sunt plecate în alte țări, la munci sezoniere. Nivelul de dezvoltare este unul redus, anul trecut, pe raza comunei, construindu-se mai puțin de 10 case.

 

Asta își propune primarul Uleia, pentru anul în curs: amenajarea de trotuare, pietruirea drumurilor mărginașe, pe o lungime de 8 kilometri, amenajarea de grupuri sanitare moderne în școli, iar în final se intenționează achiziția unui alt utilaj, un buldoexcavator, acesta fiind o necesitate pentru administrația din Ulmeni.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp