LOCALITĂȚILE CĂLĂRĂȘENE, REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE

Localitățile călărășene, realități și perspective

Valea Argovei: Ultimele avize

Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, ne spune că se află în stadiul final al întocmirii documentației pentru depunerea proiectului privind înființarea rețelei de apă uzată cu stație de epurare și modernizare alimentare cu apă. Proiectul a fost prins în lista aprobată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, și are o valoare estimată de 16.640.858 lei. Se așteaptă, la acest moment, avizul Oficiului Cadastral și Publicitate Imobiliară. Mai sunt câteva etape de parcurs, însă de-acum totul se desfășoară într-un ritm alert câtă vreme termenul de depunere a proiectelor a fost contractat cu o lună, termenul final fiind sfârșitul lunii octombrie. Din acest motiv, primarul Boitan spune că se află într-o criză de timp aproape permanentă, documentația deja întocmită urmând să fie avizată de diferite instituții ale statului, de la Agenția pentru Protecția Mediului Călărași până la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În schimb, pentru celălalt proiect care urmează să se deruleze pe raza comunei Valea Argovei, privind asfaltări de străzi, avizele sunt deja obținute, primarul Costel Boitan spunând că speră ca acesta să fie depus, într-un termen extrem de scurt, la Ministerul Dezvoltării.

Reușită după 3 ani

9.155.030 este suma obținută de comuna Valea Argovei pentru proiectul de asfaltare de străzi, finanțarea urmând să fie făcută prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La acest proiect, documentația a fost începută încă de anul trecut, în vreme ce documentația pentru proiectul de canalizare și de reabilitare rețea de apă potabilă a început să se deruleze după ce acesta a fost inclus pe lista de investiții viitoare ale Guvernului României. La acest moment, Primăria Valea Argovei a reușit, după 3 ani de eforturi, să achiziționeze un buldoexcavator, finanțarea fiind făcută prin GAL Mostiștea, utilitatea unui astfel de utilaj fiind mai mult decât evidentă pentru această localitate. Au fost 3 oferte inițiale, însă numai un singur ofertant a depus garanția de participare la licitație, așa că lucrurile au evoluat foarte rapid. Utilajul se află deja în proprietatea instituției, acesta fiind deja folosit la capacitate maximă. S-a lucrat cu el la eliminarea unei gropi de gunoi neautorizate, cel care-l deservește fiind chiar șoferul care transportă copiii spre școlile din zonă. Utilajul este absolut necesar în anotimpul rece, când cad cantități de precipitații abundente, urmând să fie folosit la deszăpezirea comunei. Costel Boitan spune că, cu ajutorul acestuia, într-un astfel de caz, în 3 zile va reuși, prin forțe proprii, să facă drumurile circulabile și să îndepărteze zăpada de pe străzile principale.

Lemne pentru școli

În vreme de iarnă, tronsonul de drum spre Valea Căpitanului este deszăpezit într-un timp echivalent cu cel în care se face același lucru pentru restul comunei. Drumul spre satul Valea Căpitanului este unul care necesită eforturi deosebite pentru a-l face circulabil. Apropierea sezonului rece înseamnă și o bună organizare pentru derularea procesului de învățământ în condiții optime. Există un stoc de material lemnos, dar acesta nu ajunge decât pentru o lună. Costel Boitan spune că a încercat să cumpere lemne direct de la ocolul silvic din zonă, prevalându-se de un act guvernamental, însă aceste unități nu dispun de material lemnos. Pe piața liberă, un astfel de produs ajunge la 450 de lei metru cub, însemnând transport și tăiere, dar primarul nu crede că va reuși să obțină lemne de foc la prețurile oferite direct de cei care exploatează materialul lemnos. Școlile din zonă au solicitat un necesar de 130 metri cubi de material lemnos, costul total fiind de aproape 58.500 lei, dacă acesta este cumpărat de pe piața liberă, în condițiile în care de la ocoalele silvice, metrul cub costă până în 280 de lei, fapt care ar conduce la o economie bugetară de 22.100 lei. Material lemnos este necesar și pentru încălzirea sediului primăriei, deși în unele birouri, încălzirea se realizează cu ajutorul unor radiatoare electrice.

Borcea: Pregătiri pentru sezonul rece

Aniel Nedelcu, primarul comunei Borcea, se laudă cu faptul că pe raza comunei, anul școlar a început în condiții deosebite câtă vreme toate cele 9 corpuri de clădire destinate învățământului primar, gimnazial și liceal, au fost reabilitate. S-au executat lucrări de anvelopare și lucrări la acoperișuri, dar s-a achiziționat și mobilier școlar, însemnând bănci, catedre, birouri. „S-a achiziționat tot strictul necesar pentru actul de învățământ”. În comuna Borcea, numărul copiilor angrenați într-o formă de învățământ sunt în număr de 900. „Am încercat să oferim copiilor condiții deosebite pentru începerea noului an școlar.” Cum anotimpul rece este aproape, primarul Aniel Nedelcu ne declară că a organizat o întâlnire cu directorii instituțiilor de învățământ, cerându-le să achiziționeze material lemnos din vreme, pentru a se evita orice situație care nu e de dorit. „Le-am spus că nu e normal să ne trezim că luăm lemne, toamna, cum se practică prin alte părți, ci să achiziționăm acest produs din vreme, ca să aibă timp să se usuce.” Așa se face că materialul lemnos, necesar unităților de învățământ, a fost cumpărat încă din primăvară. Unitățile de învățământ sunt încălzite cu ajutorul centralelor termice pe lemne. S-a păstrat și vechiul sistem de încălzire, cel cu sobele clasice, pentru cazurile deosebite, de avarii.

Bani pentru after-school

Aniel Nedelcu este mulțumit cu faptul că procedura de achiziție a materialului lemnos, necesar procesului de învățământ, s-a desfășurat din timp. În schimb, primarul Aniel Nedelcu a fost luat oarecum prin surprindere de faptul că termenul limită pentru depunerea proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală s-a decalat cu o lună, sfârșitul lunii octombrie fiind ultimul termen de depunere a acestora. Pe raza comunei Borcea, a fost aprobat proiectuld e modernizare de drumuri de interes local, finanțat prin Ministerul Dezvoltării. Valoarea acestuia este de 4.946.220 lei. Un alt proiect aflat în atenția primarului Aniel Nedelcu este cel de reabilitare și modernizare grădiniță cu program prelungit, urmând să funcționeze în sistem after-school, aceasta fiind singura unitate care urmează să funcționeze în astfel de condiții. Ambele proiecte sunt depuse deja la Ministerul Dezvoltării, la acest moment așteptându-se ordinul de ministru pentru începerea lucrărilor. „Ne-am mișcat bine și extrem de rapid.” Grădinița va funcționa cu circa 75 de copii. Pentru anul în curs, pe raza comunei Borcea, încasările la bugetul local se află la nivelul a 75 la sută.

Prioritățile anului viitor

Aniel Nedelcu este mulțumit că, pe anul aflat în derulare, s-a finalizat lucrarea de modernizare și reabilitare fond captarea apei pluviale. Comuna Borcea se află situată pe un teren atipic zonei de câmpie, fiind dispusă în pantă, iar orice ploaie mai serioasă ducea la inundarea gospodăriilor aflate în vale, pe malul brațului Borcea. Din bugetul local, s-a finanțat o lucrare de amenajare de rigole pe o lungime de 3 kilometri. Totodată, s-a reușit și reabilitarea și asfaltarea de străzi pe o lungime de alți 3 kilometri. Pentru anul în curs, primarul spune că obiectivele principale au fost școlile, dar lucrări importante s-au desfășurat și la amenajarea străzilor, acestea urmând să se desfășoare și în anul viitor.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker