Arhiva

Un an de la "minune": Fosta maică-stareță de la Tăriceni expediază SMS-uri cu mesaje vulgare

Print Friendly, PDF & Email

Un an a trecut de la minunea dumnezeiască petrecută pe raza Mănăstirii Tăriceni, din județul Călărași, unde maica stareță Sebastiana, pe numele din buletin Elena Gâtlan, a adus pe lume două fete gemene. Locașul este bântuit și-acum de povestea nemaivăzută în care a fost implicată fosta maică-stareță.

Încurcate sunt căile Domnului

La Tăriceni, la mănăstire, ne întâmpină noua stareță, Marina Roșu. La ora documentării noastre, se afla la bucătărie, unde pârlea un pui la flacăra unui aragaz cu butelie. Crede că puiul a fost atacat, azi-noapte, de un dihor, așa că puiul a trebuit să fie sacrificat. Stareța nu crede că ar mai urma și alte nașteri. “Doamne-ferește, cum să se mai întâmple așa ceva?” Spunem și noi că aici e un loc sfânt și că încurcate sunt căile Domnului. Suntem atenționați, de către o altă măicuță, că nu avem nu știm ce document, de la Sfânta Episcopie. De la pățanie, mai precis după ce s-a aflat că fosta maică-stareța a născut, Marina Roșu ne spune că lumea vine din ce în ce mai des pe la mănăstire. “Lucrurile parcă s-au mai schimbat, cât de cât, la Sfânta Liturghie, la Sfântul Maslu, la spovedanie”. În schimb, măicuța Sebastiana n-a mai trecut pe la mănăstire și cu atât mai puțin tatăl gemenelor. Actuala stareță e venită pe 4 ianuarie, dintr-un așezământ monahal din zona Buzăului.

Mărturisiri la spovedanie

Stareța nu știe dacă a fost o minune sau nu faptul că măicuța Sebastiana a adus pe lume două fete gemene. “Nu sunt eu în măsură să judec. Nu vă pot răspunde. Dumnezeu are atribuțiile dânsului, știe ce are de făcut cu fiecare și ce nu”. Are vorba blajină, ca o mâță prinsă la oala cu smântână. Aceasta ne spune că ne poate vorbi despre ce s-a întâmplat din 4 ianuarie 2012 și nu înainte de această dată. Părerea aceasteia este că aici s-a întâmplat un compromis și că este o palmă dată bisericii. Fosta maică Sebastiana, acum, o sună când și când pe stareța Marina. Îi oferă diferite povețe. “Îmi spune să pun mâna pe treabă”. Adevărul este că și ea a pus mâna, tot pe treabă! “Eu mă abțin”, e comentariul actualei starețe. Marina Roșu a primit și SMS-uri de la călugărița născătoare de prunci. Ar vrea să ni le arate, dar nu le mai are pe telefonul mobil, fiindcă le-a șters. “Nu erau secrete speciale”. Elena Gâtlan nu trimitea SMS-uri prin care să le povățuiască pe actualele măicuțe de la Tăriceni cum să facă să aibă și ele o sfântă sarcină. “Avea ceva cu mine personal. Îmi făcea niște observații, dar mi-am dat seama că era o provocare și nu i-am răspuns”. Marina Roșu recunoaște că SMS-urile primite de la fosta maică-stareță erau oarecum vulgare. Nu vrea să ne spună ce vorbe urâte transmitea prins SMS Elena Gâtlan, iar actuala maică stareță ne spune că le-a mărturisit la spovedanie.

Păcate tainice și grele

Suntem goniți din sfânta mănăstire. Suntem atenționați că urmează să fim acționați în judecată. Motivul ar fi fost că nu avem blagoslovenie de la nu știm cine. Câțiva mireni, viguroși, ne îndrumă către ieșire, motivând că nu avem voie să filmăm pe teritoriul mănăstirii, mai ales că nu suntem de la postul de televiziune “Trinitas”. În sat, la o aruncătură de băț, o femeie ne spune că fosta maică stareță nu a fost uitată. “Ei, a greșit”. Femeia a observat că de când cu minunea nașterii celor două fete gemene de către maica-stareță, lumea a început să ia calea bisericii. “Vine lumea, dar nu de curiozitate, doar pentru slujbă și pentru preot”. Actualul preot, iată, aflăm că e hotărât pe treabă. “Și actuala stareță e tot hotărâtă pe treabă?”, întrebăm noi, mânați de curiozitate. Înțelegem că treaba merge bine acum, la mănăstire, și numai Dumnezeu știe dacă a fost o minune la mijloc sau e vorba doar de păcate tainice și grele. Femeia știe că fosta maică stareță a greșit în viața particulară, iar sarcina s-a tras din partea ei, din simplul motiv că i-a plăcut dragostea. Un alt nene, căruia-i place berea și nu apa sfințită, după cum ne spune, e și el de părere că tot o minune a fost, că nu poate fi tocmai sfânta mănăstire un loc de pierzanie. Înțelegem că maica Sebastiana a fost o meseriașă. “Da, dar trebuia să meargă pe centură, nu la mănăstire”.

Biberoane pline cu mir

În centru, un alt grup de săteni, tot veseli și cu chef de vorbă, au auzit ei că la mănăstire s-au adus și biberoane. În ele se vor pune mir. Un tătăic, călare pe un sac plin de lână, dăruit de USL, e bucuros că a primit de la politicieni și o brichetă. Și el așteaptă, plin de curiozitate, ce o să primească sau dacă o să primească ceva anume de la măicuțele de la mănăstire. Mo;ul se roagă la un tranzistor, nu are timp să apuce și să se aplece prin fața altarelor: ascultă slujba la radio! Nu știe ce-a făcut măicuța aia care a rămas însărcinată. “A fost plină de dragoste și-a uitat de Dumnezeu. Și-a luat-o-n cap și a făcut ce a știut ea”. Un alt tătăic, sărit de 80 de ani, știe și el că fosta stareță Sebastiana s-a rugat la sfânta puță, zice acesta, și că a fost deștept ăla care a gâdilat-o. “Eu cred că s-a și împărtășit la ea!” Tătăticul știe și cum a făcut ăla copiii cu maica stareță, chiar la mănăstire: “I-a pus traista-n cap, ca la cal, să mănânce grăunțe”. A făcut asta pentru că Sebastiana e o femeie urâtă. “Altceva ce să-i facă?” Tătăicul știe și că i-a plăcut măicuței Sebastiana să facă dragoste, dar știe și cum a stat când a făcut asta: “A stat cu cracii-n sus. A stat și cu coada-n sus”. Concluzia e una singură: “Eu cred c-a zis, băi, dă-i că ne mănâncă pân-la ziuă!”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp