Arhiva

Obiceiuri insolite: La Cuza Vodă, la nuntă, se fură tortul miresei!

Print Friendly, PDF & Email

Un eveniment deosebit a avut loc în comuna Cuza Vodă, județul Călărași, la începutul lunii noiembrie, când tinerii Alexandru Mihai și Frusinica Daniela Ilie și-au organizat nunta, desfășurată la căminul cultural din localitate. Mirele spune că nunta a fost pe data de 3. A fost o nuntă cu invitați puțini, iar darul a fost de numai 4.500 de lei.

De ce nu a fost furată mireasa?

Cei doi dineri au făcut cununia civilă pe 24 mai. În noiembrie, s-au cununat și religios. “Când s-a adus tortul, pe la ora 2:30 – 3:00, l-am coborât din mașina doamnelor care l-au adus și l-am pus undeva, mai la răcoare, ca să nu se topească frișca”. Tortul a fost numai de frișcă, avea 5 etaje și 10 kilograme. Tinerii însurăței ne spun că au dat pe el 300 de lei, fiind cumpărat de la o cofetărie din municipiul Călărași. După ce s-a ieșit cu găina, acesta fiind un obicei al nunții, în Cuza Vodă, găina urmând să fie dansată și cumpărată de naș, mirii au observat că a dispărut… tortul! “S-a furat și tortul”. Problema nu este că s-a furat tortul, ci și suportul etajat, care valorează 1.200 de lei. Alexandru Mihai Ilie, mirele, nu știe de ce nu a fost furată mireasa. “N-avea cum să se fure mireasa, că era lângă mine”. Explicația conform căreia hoții au furat tortul și nu mireasa, fiindcă aceasta ar fi fost urâtă, nu stă în picioare. Frusinica Daniela Ilie e o tânără drăguță.

Telefoane la 112

Soacra mică și mirii bănuiesc că cealaltă soacră, mama ginerelui, ajutată de un cumnat și-o soră, ar fi hoții. “Mama are diabet, are tensiune, are mai multe, nu cred că ar fi mâncat ea tort”, spune mirele. “Poate că doar l-a gustat, să vadă cum este”. Mama mirelui nu a fost prezentă la nuntă, căci situația dintre mamă și fiu este una tensionată. Soacra, mama miresei, spune că imediat ce nuntașii au constatat că a dispărut tortul, au fost sesizate organele de poliție, prin numărul unic de urgență 112. “Am anunțat poliția. Ne-a luat un pic de râs. A râs probabil de noi și nici nu ne-a băgat în seamă și nici nu a venit”. Soacra mică spune că a apelat la 112 în mai multe rânduri, dar că polițiștii au sosit abia a doua zi, în jurul orei 10:00. Mireasa știe că polițiștii apelați telefonic au avut de făcut un reproș nuntașilor: “Au zis că de ce n-am păzit tortul!”

Dar sărăcuț

La fața locului, a doua zi, polițiștii au venit la locul faptei. “S-a făcut poze unde a fost situat tortul”. Polțiștii nu au făcut reconstituire. “Au pozat cum a fost tortul și, după aceea, cum a zburat tortul”. Nașul, și el prezent, spune că nu a făcut o verificare prin sat, să vadă, a doua zi, dacă are cineva gura dulce. Mirele e îndignat de faptul că hoții i-ar fi putut fura și bebelușul, căci mireasa a trecut întâi pe la maternitate și apoi și-a pus pirostriile. Șeful de post din comună, e revoltată soacra mică, le-a spus nuntașilor că nu are ce să le facă. Acesta, în speță șeful Dumitru Vlad, a doua zi nu a prelevat amprente de la locul hoției. Soacra mică speră ca autoritățile să se implice mai mult în acest caz scandalos. Mirilor nici măcar nu le-au fost luată o declarație scrisă. Aceștia sunt mâhniți că trebuie, acum, să suporte costul suportului de tort, acesta costând o căciulă de bani, având în vedere darul sărăcuț care a fost strâns în urma petrecerii.

Chestie de gust

În sat, însă, se aude că făptașa ar fi mama ginerelui, chiar dacă a doua zi, aceasta, Alexandru Mitana, a fost dusă deja la biserică, asta pentru că este o femeie credincioasă. Cam ăștia crede ginerele că ar fi hoții: soacra mare și cumnații Mandache. Ginerele s-a supărat cu familia pentru că, în ziua de Crăciun, anul trecut, nora a fost bătută de familia acestuiai. De pe filmarea de la nuntă, se vede cum tortul, aflat în căminul cultural, într-o încăpere alăturată, dispare la un moment dat, exact când nunta era mai în toi. “Au fost penali ăștia de la poliție. Cu Vlad am vorbit o jumătate de oră, m-am certat cu el”. De la postul local de poliție, tot n-a vrut să se deplaseze cineva, care să constate dispariția tortului. “Bine că n-a tăiat furtunul de la gaze. Asta e: au vrut să ne facă rău!” Toți sunt de aceeași părere: hoții n-au poftit la frișca de pe tort, ci doar au vrut să facă rău. Mireasa este cea care a vrut tortul cu frișcă și nu cu ciocolată, nu știm din ce motive. Chestie de gusturi!

Fără amprente

La postul local de poliție, ni se spune că s-a înregistrat o plângere privind subtilizarea tortului, chiar în toiul nunții, de către persoane neidentificate. Dosarul se află în instrumentarea șefului Dumitru Vlad. Nu au fost prelevate amprente, nici din jurul locului unde s-a comis infracțiunea, dar nici de pe frișca de pe tort, pentru că lipsește obiectul infracțiunii. De la poliție, o tânără agentă ne spune că nu are habar de ce nu a fost furată mireasa, ci tortul. Fiind din zona Buzăului, nu știe care sunt tradițiile locale. În sat, lumea are păreri împărțite. O bătrânică știe că la nuntă, în zonă, e obiceiul să se joace găina, dar n-a auzit și de tradiția de a se fura tortul miresei. O alta crede că hoții au făcut bine:” Lasă, maică, așa au mirii mai mult noroc”. E de părere că nuntași, oricum, nu aveau ce face cu tortul, mai ales că am intrat în post.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp