Arhiva

Şoc: Vânătorul fără o mână, dobitocii din poliţie şi viţelul senatorului Dumitru

image_pdfimage_print


Conform unui drept la replică remis redacţiei noastre şi semnat de comisar şef de poliţie Vasile Mărgineanu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, la data de 17 decembrie 2010, agenţii Postului de Poliţie Dragalina, ajutaţi de poliţişti de intervenţie rapidă, au depistat în trafic “un autoturim Dacia”, în portbagajul acestuia aflându-se trei porci mistreţi cu urme de împuşcare. Autoturismul era condus de Sorin Talianu, numit şef de post în comuna Borcea, la data de 1 decembrie 2010.

La acest moment, prin Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Călăraşi se află în instrumentare un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal cu pedeapsă privativă de libertate de la 3 la 7 ani.

Sorin Talianu şi mistreţii din portbagaj

Comunicatul remis publicaţiei noastre s-a vrut a fi un drept la replică în urma unui articol prin care arătam, în parte, faptul că a fost identificat în trafic, un autoturism condus de Sorin Talianu, şef de post la Borcea, în care erau trei porci mistreţi împuşcaţi fără respectarea dispoziţiilor legale. Conform informaţiilor noastre de la acel moment, arătam că se încerca muşamalizarea acestui caz, din diverse raţiuni. În fapt, autoturismul depistat în trafic a fost somat să se oprească la barieră, la intrarea în comuna Dragalina, unde se organizase un filtru pentru identificarea unor posibili făptuitori de fapte penale, în speţă furtul de materiale de la calea ferată din zonă. Maşina cu cei trei porci mistreţi ascunşi în portbagaj a fost oprită de şeful de post din comuna Dragalina, Cristian Dolache.

Şeful de post din Dragalina: Mi-e şi frică să vorbesc


Despre acest eveniment, Cristian Dolche nu e dispus să ne ofere amănunte. “Mă mătrăşesc ăştia dacă deschid gura”, spune acesta, referindu-se la superiorii săi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi. De altfel, în seara respectivă, la postul său de poliţie au fost doi ofiţeri superiori din cadrul IPJ Călăraşi. Cristian Dolache este inginer la bază şi, până să ajungă în cadrul Postului de Poliţie Dragalina, a lucrat la A.P.I.A. Călăraşi. “Mă simt timorat, mi-e şi frică să vorbesc, am familie şi copii şi mi-e milă de ei”. În seara respectivă, autoturismul în care se aflau porcii tracta un alt autoturism, iar vânatul se afla în cel condus de poliţistul Sorin Talianu, nu în cel tractat. Conform datelor oferite de IPJ Călăraşi, prin comisar şef de poliţie Vasile Mărgineanu, în autoturismul condus de poliţistul Talianu se afla şi “C. Vasile, de 35 de ani, din comuna Dragalina, vânător”. Tot din acelaşi document se arată că “din audierea lui C. Vasile a rezultat că porcii mistreţi au fost vânaţi de el pe fondul de vânătoare Dragalina şi a solicitat ajutorul agentului de poliţie pentru a efectua transportul vânatului”.

Moisescu Gica: Din câte am înţeles, nu el este de vină


În Dragalina, “C. Vasile, vânător”, este Cristea Vasile Adrian, stă lângă sediul fostei Cooperative Agricole de Producţie, iar la momentul vizitei noastre nu se afla acasă. Ne-a răspuns soţia acestuia, Moisescu Gica. Aceasta ne confirmă faptul că “vânătorul” Cristea Vasile Adrian nu are o mână. “A avut un accident de muncă, şi-a prins mâna la o bandă-transportoare”. “Vânătorul” Cristea Vasile Adrian nu are o mână de mai bine de 4 ani. “Din câte am înţeles, nu el e de vină”, ne spune Moisescu Gica. Aceasta nu-şi poate explica cum reuşeşte “vânătorul” Cristea să împuşte mistreţi, cu o singură mână. În schimb, nici şeful de post din Dragalina nu ne poate prezenta o explicaţie raţională conform căreia braconierul Cristea Vasile Adrian a reuşit să împuşte trei porci mistreţi, iar aceştia să ajungă în portbagajul poliţistului Sorin Talianu, deşi acest Cristea nu are o mână.

“Eu aşa ştiu, că au plecat amândoi”

Moisescu Gica ne spune că poliţistul Sorin Talianu a fost cel care a tras în mistreţi: “Normal că ăla a tras! Stau şi mă gândesc şi eu cum a cărat el trei porci, fără o mână”. De acasă, Cristea Vasile Adrian a plecat însoţit de poliţistul Sorin Talianu. “Eu aşa ştiu, că au plecat amândoi”. De când e cu Cristea Vasile Adrian, Moisescu Gica ne spune că n-a văzut ca acesta să aducă vreun porc-mistreţ acasă. “De 4 ani, de când sunt cu el, mai aduce câte un iepure”. Îl cunoaşte pe poliţistul Sorin Talianu, dar din vedere.

Poliţistul Talianu a avut un comportament neplăcut


În comuna Borcea, la Postul de Poliţie, Sorin Talianu ne spune că nu are nimic să ne spună şi că ne poate oferi un punct de vedre prin purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi. Nu ştie ce să răspundă când este întrebat ce căutau porcii mistreţi în portbagajul aututurismului condus de el şi nici ce căuta, în data de 17 decembrie, în comuna Dragalina. Este rugat să ne dumirească cu privire la faptul că, deşi lui Cristea Vasile Adrian îi lipseşte o mână, acesta a reuşit să împuşte trei mistreţi şi să-i care până la portbagajul maşinii sale. Explicaţia?! “Şi eu ce-am făcut?”, atât ne-a spus şeful de post din comuna Borcea. În schimb, şeful de post din comuna Dragalina ne spune că, în momentul în care au fost descoperiţi porcii mistreţi în portbagajul maşinii, poliţistul Talianu a avut un comportament violent. “Am înţeles că e nou în sistem. A avut un comportament neplăcut”, ne-a spus Cristian Dolache.

Minorii lucrează la Postul de Poliţie Borcea


Lui Sorin Talianu i s-a explicat că nu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie trebuie să ne ofere explicaţii, câtă vreme acesta a fost identificat în trafic, cu mistreţii respectivi în portbagaj, nu în calitate de poliţist. “Nu aveţi nici o opinie, sunteţi minor?”, a fost întrebat poliţistul Talianu, în timp ce singura sa replică, pe care o repeta papagaliceşte, a fost aceea ca noi să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt de la IPJ Călăraşi. Reporterii postului de televiziune “Realitatea TV”, pe care i-am însoţit în acest raid, la plecarea din sediul Postului de Poliţie Borcea, au exclamat că nu au mai fost văzuţi poliţişti atât de dobitoci şi nimeni nu a avut nimic împotrivă.

Unităţile de măsură ale IPJ Călăraşi

La sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, insp. Ramona Tudor, purtătorul de cuvânt al instituţiei, oferă reporterilor “Realităţii TV” toate datele din acest caz. În schimb, când noi am solicitat acelaşi lucru, în urmă cu câteva zile, comisarul şef de poliţie Vasile Mărgineanu ne-a solicitat să-i remitem o adresă scrisă şi ne-a comunicat, prin subinsp. Mihaela Stan, că ne va remite un răspuns în scris în termenul legal, adică de 30 de zile. După cum vedeţi, există alte unităţi de măsură când este vorba să se ofere date de interes public instituţiilor de presă, de aici şi deducţia noastră că s-a încercat muşamalizarea acestui caz. În cazul postului de televiziune “Realitatea TV”, comisarul şef de poliţie nu a mai emis un document scris, ca-n cazul nostru, prin care ne atenţiona că “datele referitoare la dosarele penale instrumentate nu fac parte din categoria informaţiilor de interes public care trebuie comunicate din oficiu”.

Dr. Cristian Giurcă: Acesta trebuia să poarte o proteză cinematică, cu degete

Cristea Vasile Adrian, având acest handicap constituit din lipsa unei mâini, putea obţine avizul de port-armă numai în urma unui document emis de un medic ortoped prin care să se ateste faptul că este apt medical. Acest aviz i-a fost eliberat de dr. Cristian Giurcă, la data de 17.12.2008, iar un alt document prin care se atestă faptul că este apt medical să împuşte mistreţi i-a fost eliberat de Institutul de Medicină Legală, prin dr. Lucian Enea, la data de 5.12.2008. “Medicul ortoped atestă faptul că e în stare să folosească arma, nespunând cu ce anume trage”, ne explică insp. Ramona Tudor. Contactat, dr. Cristian Giurcă e de acord cu faptul că “vânătorul” Cristea Vasile Adrian e singurul din Călăraşi care are un aviz de port-armă de vânătoare şi care n-are un braţ. Acesta spune că i-a eliberat respectivul aviz cu condiţia să poarte o proteză cinematică, cu degete. Nu ştie ce să spună când este întrebat de ce nu i-a eliberat avizul abia după ce Cristea Vasile Adrian făcea dovada că e posesorul unei proteze de acest gen.

Ţuica de la “casa verde”

În fapt, ipoteza conform căreia acest caz ar fi urmat să fie muşamalizat, în cazul în care presa nu ar fi avut acces la informaţii, fie şi pe surse, rezidă din faptul că, tot conform unor surse, senatorul PDL Constantin Dumitru ar fi cerut în mod imperativ ca acesta să nu ajungă în rândul opiniei publice. Masi mult, tot conform unor date, senatorul Constantin Dumitru i-ar fi cerut comisarului şef de poliţie Vasile Mărgineanu să nu facă un caz prea mare din acest dosar. Conform datelor nostre, senatorul Constantin Dumitru ar fi primit, în schimbul acestei intervenţii, de la vânătorul Cristea Vasile Adrian şi de la poliţistul Sorin Talianu, un viţel. De altfel, în ziua de 29 decembrie 2010, senatorul Constantin Dumitru a fost contactat de cineva, care s-a recomandat ca fiind şeful de post din Borcea, cu rugămintea să-i spună unde-i lasă şi nişte ţuică. Totodată, senatorul Constantin Dumitru a fost rugat de pretinsul Talianu să-i spună dacă viţelul a fost proaspăt şi pe placul lui. “Nu ştiu, încă n-am ajuns pe-acasă”, a răspuns acesta. Fiul senatorului Constantin Dumitru, Dan-Cristian Dumitru, a fost contactat, în schimb, de “vânătorul” Cristea Vasile Adrian. Dan-Cristian Dumitru a confirmat primirea viţelului şi i-a comunicat acestuia că ţuica trebuie lăsată în acelaşi loc, “la casa verde, din Lehliu”.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat