Stiri noi

Situaţie tensionată la OIRPOSDRU

Print Friendly, PDF & Email

Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Sud Muntenia este o instituţie relativ nouă dar care, în ultimul an, spre exemplu, a schimbat 3 directori. La această dată, postul de director-coordonator este ocupat de Dan-Cristian Dumitru, absolvent al U.S.A.M.V. Bucureşti, promoţia 2004, cu licenţă în ingineria economică în agricultură şi dezvoltare rurală.Instituţia deserveşte judeţele aferente Regiunii Sud Muntenia, respectiv Călăraşi, ialomiţa, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş.

Salariaţi preocupaţi să-şi păstreze locurile de muncă

Această instituţie, în mod normal, a fost înfiinţată pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene, care privesc reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor şi a persoanelor defavorizate. La data preluării conducerii de către Dan-Cristian Dumitru, adică în cursul lunii octombrie a anului trecut, trebuiau finalizate şi trecute în plată 43 de proiecte, însă, după cum ne spune directorul-coordonator, salariaţii de-aici erau mai degrabă preocupaţi de metodele prin care să se asigure că-şi pot menţine funcţiile. La această instituţie, spre exemplu, cel mai mic salariu se situează undeva în jurul a 13 milioane de lei vechi net, în vreme ce sunt plătite şi salarii de peste 50 de milioane de lei net, în timp ce directorul-coordonator primeşte lunar suma de aproximativ 30 de milioane, cu tot cu sporuri.

Instituţie populată cu indivizi proveniţi din sfera politicului

Sunt 43 de oameni cu totul care deservesc această instituţie, însă numai o parte dintre ei îşi justifică activitatea. De altfel, această instituţie a fost populată, de-a lungul timpului, cu indivizi proveniţi din sfera politicului şi care, prin angajarea acestora aici, au fost achitate unele obligaţii de acest fel. “În majoritatea lor, sunt oameni capabili”, ne spune directorul-coordonator, însă acesat remarcă şi faptul că în unitate există o stare tensionată, provenită din lipsa de activitate concretă şi prin încasarea unor sume enorme şi nesusţinute de activitatea prestată. “Există o categorie a foştilor şefi pe care liberalii, înainte de a ieşi de la guvernare, a avut grijă să-i pună la adăpost”. La acest Organism Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în 6 luni de zile, un şef a semnat doar 10 hârtii, iar retribuţia lunară a acestuia este deloc de neglijat. 43 de milioane de lei net câştigă un astfel de funcţionar public, într-o astfel de instituţie, iar singura activitate a acestuia este aceea de a da naştere la tensiuni nejustificate. Din lipsă de activitate concretă, unei colege i-a fost spus că-i rupe capul, în vreme ce o alta a fost ameninţată cu bătaia.

27 de milioane pentru o hârtie semnată

Dan-Cristian Dumitru nu ştie să ne spună cu ce se ocupă, în mod concret, un astfel de funcţionar care câştigă un salariu fabulos. “Ştiu că am văzut cam 10 hârtii semnate de acesta. Raportul ar fi cam de 27 de milioane de lei pentru o hârtie semnată. Nu ştiu cine, la ora actuală, câştigă atâţia bani, pentru atât de puţin lucru”. De altfel, directorul-coordonator asta a avut în vedere odată cu preluarea funcţiei, şi anume să creeze condiţiile necesare pentru detensionarea relaţiilor de muncă din cadrul instituţiei. “Eu nu sunt un om certăreţ, nici nu am venit aici să fac rău cuiva sau să mă răzbun pe cineva”. Dan-Cristian Dumitru ne spune că sunt salariaţi care, în schimb, lucrează până în ore târzii din noapte, câtă vreme responsabilităţile acestora sunt enorme, raportate la faptul că pentru unele proiecte sunt cerute finanţări de miliarde de lei. “Sunt unii angajaţi care lucrează de la 8 dimineaţă până la 9 seara, iar retribuţiile încasate de aceştia sunzt justificate cu prisosinţă câtă vreme, spre exemplu, sunt doar 4 persoane abilitate cu verificarea şi avizarea proiectelor”.

Grătare şi şpriţuri cât mai lungi

În tot acest timp, unii dintre ei mai găsesc timp fie să organizeze câte un grătar în curtea instituţiei, asezonat cu şpriţuri cât mai lungi şi cât mai dese, fie să se certe cu toată lumea, pe o posibilă tulburare comportamentală dată dintr-un complex de inferioritate provenind din lipsa de pregătire în raport cu ceilalţi angajaţi. La acest moment, datorită unor astfel de salariaţi, paraşutaţi politic, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane s-a transformat într-o instituţie unde consumul băuturilor alcoolice se derulează permanent, iar starea tensionată de-aici a devenit de nesuportat. Dan-Cristian Dumitru, directorul-coordonator, nu ştie cum să rezolve această situaţie, însă consideră că ea nu mai poate fi tolerată. “S-au îmbătat pe-aici şi au ciocnit autoturismele, nici eu nu ştiu ce se întâmplă”. După toate probabilităţile, instituţia este confundată cu o casă de binefacere, unde clienţii politici şi-au găsit un refugiu. Vom reveni.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp