15.000 de lei a costat amenajarea unui grup sanitar, pentru o singură persoană, la Școala cu clasele I – VIII din satul Jegălia. A fost realizat într-o anexă și este folosit doar de cadrele didactice. Adrieana Tărtăreanu, directoarea, e uimită că ne interesăm de așa ceva: „N-am înțeles cu ce ocazie”, e răspunsul acesteia.
WC în spațiul de corn și lapte
Directoarea continuă: „Dar ce, v-a sesizat cineva sau ce?… Cu ce ocazie?” După care ne explică exact ceea ce știam: într-o anexă, unde se depozitau produse alimentare, de tip corn și lapte, s-a făcut respectivul grup sanitar, adică s-a montat un wc, a fost instalată o chiuvetă, iar pereții au fost placați cu câțiva metri pătrați de faianță. Directoarea nu știe exact cât a costat lucrarea și nici de ce firmă a fost executată. Motivează amenajarea grupului sanitar prin faptul că școala a fost vizitată recent: „Veneau niște doamne de la București și aveau nevoie la toaletă”. Spune că respectivele doamne nu puteau folosi grupul sanitar aflat în curtea școlii și care este folosit de elevi. La Școala cu clasele I-VIII din Jegălia, ni se spune, sunt 40 de cadre didactice și 10 angajați auxiliari.
Tichie de mărgăritar și fără lemne, la iarnă
În schimb, aici învață 500 de copii. Folosesc un grup sanitar aflat în curte. Sunt amenajate 3 cabine, fără uși, cu wc turcesc. Nu există apă curentă. Grupul sanitar folosit de elevi pare devastat. Cele 3 cabine sunt folosite și de băieți, dar și de fete, deși directoarea ne contrazice. Ne arată grupul sanitar folosit de fete însă, ghinion, nu se poate intra. Pe ușa de acces se află un lacăt. Adrieana Tărtăreanu este directoare de la 1 martie 2015. Prima grijă a acesteia a fost să plătească 15.000 de lei, unei firme din Fetești, pentru o chiuvetă, un wc și câteva plăci ceramice. Se plânge, în schimb, că nu a reușit să achiziționeze lemne, pentru încălzirea sălilor de clasă, la iarnă. Nu a reușit să facă asta pentru că nu există fonduri. Iar cel care știe cu exactitate câți bani s-au cheltuit pentru grupul sanitar al cadrelor didactice este nimeni altul decât contabilul școlii.
Trebuie beton, câte și mai câte
Școala din Jegălia, însă, va fi reabilitată din fonduri ale Uniunii Europene. Acest fapt este cunoscut inclusiv de directoarea Tărtăreanu. Ridică din umeri când îi spunem că, în aceste condiții, nu mai era necesară cheltuitea sumei de 15.000 lei, pentru amenajarea unui grup sanitar, doar pentru că instituția urma să primească vizita unor „doamne de la București”. Tot aceasta afirmă că și-a amenajat și acasă un grup sanitar, pentru care a plătit o sumă mult mai mare. „Păi aicea, domnu, începe de la pământ, trebuie beton, câte și mai câte”. E ciudat, însă, că s-au găsit fonduri pentru așa ceva, dar nu s-a găsit o găleată de var, care să fie dată la toaleta folosită de elevi. Tupeul directoarei nu are limite: „Păi a fost văruită aia. Păi dacă vedeți cum arăta!… Sunt văruite, domnu…”
Contabilul se spală pe mâini, iar femeile de serviciu fac sarmale
Contabilul Ion Buzoianu ridică din umeri când îl întrebăm dacă i se pare normal să dea o astfel de sumă pentru amenajarea unui grup sanitar: „N-am eu ce să vă spun, directorul hotărăște. E consiliul de administrație…” Nu-l întrebăm, în schimb, dacă e normal ca directoarea să aibă acces direct la fondurile școlii și să-și plătească, astfel datoriile făcute la magazinele sătești. Mai mult, femeile de serviciu de la școală nu ajung să dea cu mătura prin grupul sanitar folosit de elevi pentru că au alte treburi, cu mult mai importante: sunt folosite de directoare la cules de cireșe, la făcut sarmale, gogoși și la spălat autoturismul.