NEWS ALERT

Fără precedent: A demisionat din magistratură, dar primește pensie de serviciu

Print Friendly, PDF & Email

Se întâmplă pe raza județului, unde o judecătoare din cadrul Tribunalului Călărași, după ce a demisionat de pe post, a devenit beneficiară de pensie de serviciu. Faptul este fără precedent în România.

Neluța Marinica Tudorache

Este vorba de Neluța Marinica Tudorache, cea care a cerut eliberarea de pe post, prin demisie, la data 29.01.2021, asta după ce anterior asupra sa au fost exercitate mai multe acțiuni disciplinare, prin Consiliul Superior al Magistraturii.

Chiar și la data prezentării demisiei, era cercetată disciplinar.

Și-a motivat cererea de demisie prin faptul că angajatorul, în fapt Tribunalul Călărași, nu i-a adaptat norma de lucru „la posibilitățile actuale de solicitare neuro-psihică”. Tudorache a prezentat fișe de aptitudini din care ar rezulta că avizul său medical este apt condiționat de muncă.

„Menționez că, începând cu data de 14.05.2020, angajatorul Tribunalul Călărași a fost înștiințat de medicul de medicina muncii să ia măsurile necesare pentru a-mi asigura condiții de lucru pentru reducerea nivelului de stres prin adaptarea normei de lucru la posibilitățile actuale de solicitare neuro-psihică”.

În timp ce Consiliul Superior al Magistraturii derula o nouă acțiune disciplinară împotriva acesteia, Tudorache a demisionat.

În același timp, mai mulți magistrați călărășeni au fost sancționați disciplinar, în vreme ce judecătoarea Ileana Alexandru a fost exclusă din magistratură.

Aceasta a reclamat fapte absurde, halucinante.

Conform unei adrese a Consiliului Superior al Magistraturii, emisă redacției noastre, la data de 22.09.2021, se preciza că, la nivelul acestei structuri, s-a înregistrat corespondență electronică transmisă de Ileana Alexandru, judecător în cadrul Tribunalului Călărași. Ileana Alexandru semnala următoarele aspecte:

  • Un procuror ar fi afirmat că i-ar fi pus droguri în mașină (este vorba de Daniel Ciuciur, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași);
  • Ar fi fost emis un aviz de arestare și percheziție, în urma unui denunț fals redactat de secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii și de doi procurori (este vorba de George Șerban, fost președinte al Tribunalului Călărași, de Daniel Ciuciur, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, și Mihai Clement Rezmeriță, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție);
  • Ar fi urmat să fie ucisă, atât aceasta cât și membrii familiei sale, în timpul unei vacanțe, asasinatele urmând să fie executate de Daniel Ciuciur, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, în timp ce aceasta se afla într-o vacanță.

Neluța Marinica Tudorache nu a beneficiat de aceleași măsuri disciplinare ca în cazul judecătoarei Ileana Alexandru, aceasta cerând eliberarea din funcție, prin demisie.

La 23 martie 2021, președintele României, Klaus-Werner Iohannis emite Decretul privind eliberarea din funcție a judecătoarei Neluța Marinica Tudorache.

Cu toate acestea, Neluța Marinica Tudorache, deși nu îndeplinește condițiile legale, primește pensie de serviciu!

Legea 303/2004 prevede că judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Neluța Marinica Tudorache nu s-a pensionat la cerere, pentru a beneficia de pensie de serviciu, ci și-a dat demisia din magistratură!

Tatiana Zaharia, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Călărași, este complice la această flagrantă încălcare a legii!

Curtea Constituțională a României, prin Decizia nr. 761/2015, precizează:

„17. Calitatea de pensionar în sensul Legii nr. 303/2004 se dobândește prin îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 82-86 din lege, condiții printre care se află și cea legată de eliberarea din funcție, prin pensionare, a judecătorului/procurorului… În consecință, judecătorul/procurorul care nu a fost eliberat din funcție prin pensionare și nu a dobândit calitatea de pensionar nu este în aceeași situație juridică cu cel care a fost eliberat prin pensionare și a dobândit calitatea de pensionar, astfel încât tratamentul juridic aplicat în privința acestuia nu poate fi decât diferit.”

Nu este cazul fostei judecătoare Neluța Marinica Tudorache, care a plecat din magistratură prin demisie și nici nu a împlinit vârsta de 60 de ani.

Dumitru Coarnă

Sunt date care conduc la ideea că la această neconcordanță a fost părtaș și Dumitru Coarnă, fost deputat de Călărași al Partidului Social Democrat. Acesta afirmă că are „o legătură foarte bună cu doamna Tatiana Zaharia, directoarea Casei de Pensii Călărași”, dar a și preluat în spațiul public mai multe alegații emise de fosta judecătoare Tudorache la adresa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

În fapt, Tudorache este cunoscută pentru insistența sa în a i se da dreptate chiar și atunci când nu are! Probabil că pe acest fond a intervenit și „reducerea posibilităților sale neuro-psihice”, fapt pentru care a cerut reducerea normei de lucru.

Casa Județeană de Pensii Călărași nu a dorit să ne ofere alte detalii legate de modalitatea prin care fosta judecătoare Tudorache a ajuns să beneficieze de pensie de serviciu.

„Datele solicitate, referitoare la înregistrarea dosarului de pensionare, data plății drepturilor de pensie și temeiul legal al acordării pensiei de serviciu pentru Tudorache Neluța Marinica sunt confidențiale.”

Fosta judecătoare Neluța Marinica Tudorache nu a putut fi contactată, pentru a-și exprima un punct de vedere.

În acest caz, redacția noastră a sesizat organele de aplicarea legii câtă vreme sunt elemente care îmbracă aspecte de ordin penal, începând cu abuz în funcție, fals și uz de fals, acestea neputând fi clarificate sub o altă modalitate.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp