NEWS ALERT

Vasile Iliuță tace: Care este adevărul în legătură cu moartea lui Miti Zgârci?

Print Friendly, PDF & Email
APDSC DIGITAL CAMERA

S-a întâmplat în urmă cu 4 ani, mai precis în ziua de 8.06.2013. Asta e data la care a fost ucis Anton Dumitru, la acea vreme angajat al Primăriei Vâlcelele. Avea 44 de ani. S-a vehiculat faptul că a fost un accident. S-a petrecut pe raza satului Vâlcelele, pe strada principală, în mijlocul satului, în cursul nopții.

Banii sunt mai tari decât adevărul

În sat era cunoscut drept Miti Zgârci. Venea pe bicicletă. O mașină a trecut peste el. De două ori. Groparul din sat, Nelu Gâdea, spune că nu știe dacă Vasile Iliuță, la acest moment președinte al Consiliului Județean Călărași, este cel care l-a băgat în pământ. „Alții spune că a fost călcat. Dar de cine nici în ziua de azi nu poate să se afle… E lumea care spune-ntr-n fel, ăla spune-ntr-un fel.” La întrebarea noastră dacă sătenii nu spun că, de fapt, Iliuță era beat la volan și l-a omorât pe Miti Zgârci, groparul are un moment de mânie: „Nu, nu spune chiar așa, pentru că le e frică!” Ne și arată de ce lumii îi este frică: ne face semn că Iliuță, care a fost primar în Vâlcelele, timp de 3 mandate, apoi deputat PDL, pe perioada 2012 – 2016, are mulți, foarte mulți bani și de aceea nimeni nu poate afla care este adevărul legat de moartea lui Miti Zgârci. În sat, Vasile Iliuță este considerat boier. Deține mii de hectare de teren agricol în exploatare sau în proprietate.

Cu sora beată la volan

O rudă a lui Miti Zgârci, nepoată, știe că în ziua omorului, unchiul acesteia a fost la bar, în dreptul poștei din localitate. A fost servit de Diana, la acel moment vânzătoare. Sunt martori care afirmă că Miti Zgârci, deși avea bani, fiindcă doar luase salariul, a băut un singur pahar de tărie. A dat celorlalți consumatori prezenți de băut, zicând să fie de pomană. „El nu a fost beat. Și uite că se zice că au găsit alcoolemie.” Nepoata știe că în mașina care a trecut peste unchiul ei, de două ori, se aflau două femei. Veneau cu mașina din zona cunoscută în sat drept Spânzurați. Cele două veneau de la o petrecere. Totul s-a întâmplat noaptea. „Când a trecut peste el, a dat înapoi să vadă cine este.” Așa a fost călcat Miti Zgârci de două ori. Cea care știe adevărul se numește Ileana. La volan, așa știe nepoata celui decedat, era o rudă a președintelui Consiliului Județean Călărași, mai precis sora acestuia. „Era beată, fusese la o onomastică.” Miti Zgârci venea pe bicicletă. „Cred că a avut viteză.” Cazul a fost închis rapid. „S-a mătrășit că dacă e Iliuță la putere…”

Șeful IPJ era Ionel Costache

Din iulie 2013, comanda Inspectoratului Județean de Poliție a fost asigurată de Ionel Costache, până la acea dată șef al Serviciului Poliției Rutiere Călărași. Ioan Nicușor Todiruț, fostul comandant, a plecat de la Călărași la data de 4.06.2013, acesta având probleme de ordin penal. „La lume le e frică să vorbească”. Nepoata lui Miti Zgârci, care lucra pentru familia Iliuță, a fost dată afară după ce acesta a fost omorât. „La lume le e frică de Iliuță. Și eu am copii și nu vreau să-mi fac probleme.” Vasile Iliuță nu a putut fi contactat. În plus, sunt cunoscute relațiile sale foarte apropiate cu foștii șefi ai IPJ Călărași, ai ISU Călărași sau cu cei care asigură serviciile de medicină legală. Unul dintre aceștia, Lucian Enea, între timp a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, tocmai pentru falsificarea unor rapoarte medicale.

Soluție de achitare

În acest caz, Manda Cojocaru, sora lui Vasile Iliuță, a fost trimisă în judecată, la data de 13.05.2016, sub acuzația de ucidere din culpă. Procesul a fost pe rolul Judecătoriei Călărași, număr dosar 2478/202/2016, instanța emițând, la data de 28.11.2016, soluție de condamnare a acesteia la pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de încercare de 4 ani. În aceeași cauză, la rejudecare, Curtea de Apel București a hotărât achitarea inculpatei, motivarea fiind aceea că moartea lui Miti Zgârci nu-i poate fi imputată, deși aceasta a trecut de două ori cu mașina peste el. Din datele noastre, s-a mers pe premisa că acesta dormea pe șosea, în momentul producerii accidentului, fapt negat de rudele celui decedat. Rudele nu au primit nici despăgubiri civile.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker