8 inculpați au fost arestați preventiv, în baza soluției emise de Tribunalul Călărași, în cursul zilei de ieri, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, Inițial, 13 persoane au fost reținute de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în urma unor descinderi efectuate în dimineața zilei de duminică, pe raza municipiului București și a județelor Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa şi Iaşi.
Rulaje prin firme-fantomă
Din cercetări a rezultat că, în perioada 2010 – 2013, acestea, în calitate de administratori şi reprezentanţi legali ai 15 societăţi comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate. Persoanele respective sunt bănuite că ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii şi servicii, în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro. Prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală este de 1 milion de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, bănuiţii ar fi efectuat mai multe operaţiuni sau tranzacţii financiare, urmărind spălarea sumelor de bani. Aceştia ar fi efectuat transferuri de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau ar fi rulat banii prin conturile societăţilor, metodă prin care ar fi fost ascunsă originea ilicită a fondurilor, cauzând un prejudiciu de 2,5 milioane de euro.
8 inculpați arestați preventiv
Pe timpul cercetărilor efectuate în cauză, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor suspecţilor (construcţii şi terenuri) în valoare de aproximativ 1.500.000 lei, activitate ce va fi continuată pană la concurenţa prejudiciului creat. S-au emis oronanţe de reţinere pe numele a 13 persoane, dintre care una din judeţul Călăraşi, şapte din judeţul Ilfov, una din Iaşi, câte două persoane din municipiul Bucureşti şi judeţul Ialomiţa. Tribunalul Călărași a admis arestarea a 8 persoane: Ștefan Valeriu Marian, Petrache Lucian, Diallo Mamadou Alpha Evy, Mihai Toma, Enache-Cristea Marian, Stănescu Mihalache, Ouahmane Khalid, Dumitru Marian Iulian. Judecătorul de drepturi și libertăți a reținut că există suspiciunea rezonabilă că aceștia se fac vinovați de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și transmiterea fictivă a părților sociale sau a acțiunilor în scopul sustragerii de la urmărirea penală sau în scopul îngreunării acesteia. Astfel de fapte sunt frecvent aplicate de foarte mulți așa-ziși oameni de afaceri, inclusiv din județul Călărași, unii având și importante funcții publice sau politice. Din păcate, în cazul acestora, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași sau cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul IPJ Călărași, nu au mai acționat cu aceeași eficiență.
Fără eficiență în cazurile potentaților politici
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, instituție care, iată, reușește să obțină informații care conduc la demonstrarea de fapte de criminalitate economico-financiară, dar numai pentru grupuri infracționale constituite din cetățeni ai unei anumite etnii. Nu cu aceeași operativitate acționează în cadrul acțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani dezvoltate de potenți oameni politici, sprijiniți de adevărate mafii economice, exemplificând în acest sens cu firmele-fantomă de pe raza comunei Dorobanțu, prin care s-au spălat zeci de milioane de euro din fonduri publice. În plus, alte cazuri flagrante de spălare de bani, pentru oamenii politici, prin firme-fantomă, s-au înregistrat pe raza municipiului Călărași și a comunelor Dragalina și Dor Mărunt, cazuri intens mediatizate de publicația noastră. S-au spălat bani publici în beneficiul Organizației județene Călărași a Partidului Social Democrat, dar și în beneficiul primarului Sectorului 4 București, Cristian Popescu Piedone.