Stiri noi

Se aşteaptă demiterea şi deferirea pe mâna justiţiei a directorului-coordonator al Direcţiei pentru Sport

Print Friendly, PDF & Email

Mihai Stroe, directorul-coordonator al Direcţiei pentru Sport a judeţului Călăraşi, a organizat, în ziua de miercuri, 26 mai a.c., o conferinţă de presă, prin care a oferit mai multe explicaţii în legătură cu achiziţionarea unei “maşini de curăţat gheaţa”, caz semnalat de publicaţia noastră şi preluat de televiziunea centrală Realitatea TV.

“Măturica tv” a fost arătată chiar de Mihai Stroe

Direcţia pentru Sport a judeţului Călăraşi a achiziţionat, în data de 18 decembrie 2009, pentru patinoarul cu gheaţa artificială din incinta Stadionului Central, o maşină necesară întreţinerii unei asemenea suprafeţe. Achiziţia s-a făcut prin firma SC O&N Business Comunication SRL Zalău, la un preţ de 550 milioane de lei vechi, inclusiv TVA. La data documentării noastre, directorul-coordonator Mihai Stroe ne-a arătat respectiva maşină, care este depozitată într-o anexă a patinoarului, aceasta fiind, ulterior, identificată de noi drept o maşină profesională de măturat tip Vispa 35 E. Am arătat, astfel, că preţul real al unui asemenea utilaj este de 1972 de euro, la care se adaugă TVA, semnalând, totodată, în mod public faptul că diferenţa de preţ dintre cel de achiziţie şi cel practicat de distribuitori este de circa 11.000 de euro.

Afirmaţii mincinoase, preluate fără minime verificări

În cadrul conferinţei de presă organizate de directorul-coordonator, publicaţia noastră nu a fost invitată, deşi ea a fost cea care a semnalat această formă de bătaie de joc pe banii publici, fie din neglijenţă, fie din alte interese relativ uşor de intuit. Cu această ocazie, Mihai Stroe a prezentat public faptul că reporterii postului de televiziune Realitatea TV au fost dezinformaţi atunci când au preluat această ştire, câtă vreme nu peria electrică Vispa 35 E a fost achiziţionată pentru suma de 550 de milioane de lei vechi, ci un alt utilaj. Această informaţie a fost preluată de toată componenta media prezentă la această conferinţă, fără ca aceasta să mai facă, în schimb, minime verificări. Mai mult, alte publicaţii, în articolele remise pe marginea temei semnalate de publicaţia noastră, şi-au permis să ne aducă şi ameninţări, fapt cu totul regretabil câtă vreme se poate deduce că acestea au fost “motivate” de directorul Direcţiei pentru Sport a judeţului Călăraşi.

Emil Muşat: Factura este  prost întocmită

La momentul semnalării cazului în presa centrală, timp de mai multe zile şi, în unele cazuri, în emisiuni de dezbatere, Emil Muşat subprefect în cadrul Instituţiei Prefectului, a fost delegat cu anchetarea şi lămurirea, sub toate aspectele, a acestui caz. La data de 31 mai 2010, acesta încă nu ajunsese la o concluzie. Acesta ne-a informat că a solicitat Direcţiei pentru Sport a judeţului Călăraşi mai multe documente din care să rezulte ce tip de maşină a achiziţionat această instituţie, pentru suma de 550 de milioane de lei vechi. Şi subprefectul Emil Muşat a constatat că, atât pe factura emisă de firma furnizoare, cât şi pe contractul semnat între SC O&N Business Comunication SRL Zalău şi Direcţia pentru Sport a judeţului Călăraşi, nu se specifică tipul, marca utilajului achiziţionat, ci doar faptul că este “maşină de curăţat gheaţa”.  “Am solicitat, la această dată, să mi se prezinte o copie după fişa de magazie, să vedem cum se numeşte maşina respectivă şi cum a fost prinsă aceasta în contabilitate”. Tot Emil Muşat ne-a declarat că factura prin care s-a achiziţionat acest utilaj este prost întocmită, dar nu a ştiut să ne spună şi de ce. “Eu nu vreau să fiu de rea-credinţă. Vreau să studiez toate documentele şi apoi voi face un raport pe care îl voi înainta prefectului”.

Nu e vorba de Vispa 35 E, ci de un alt utilaj “mai corpolent”

Deşi subprefectul Emil Muşat a cerut fişa de magazie aferentă “maşinii de curăţat gheaţa” în urmă cu mai multe zile, acesta ne-a comunicat că va intra în posesia acesteia abia peste 3 zile, câtă vreme directorul-coordonator Mihai Stroe s-a declarat extrem de ocupat. Tot directorul-coordonator Mihai Stroe a prezentat subprefectului Emil Muşat aceleaşi date ca şi cele date presei locale, în sensul că instituţia pe care o conduce nu a achiziţionat o maşină de măturat tip Vispa 35 E, ci un alt utilaj, “mult mai corpolent”. Este vora de maşina tip “Crystal 495 C”, iar distribuitorul acesteia în România, firma “Maer Tools” SRL, care face parte din concernul “Maergroup”, o descrie drept ideală pentru spălarea şi întreţinerea sălilor de sport, a spaţiilor comerciale, a  spaţiilor de depozitare, a halelor sau a instituţiilor publice.  Maşina pe care directorul-coordonator a arătat-o subprefectului Emil Muşat sau componentelor media la data organizării respectivei conferinţe de presă, are o perie în formă de disc, “ce oferă eficienţă maximă în înlăturarea murdăriei”.

Maer Tools – distribuitor: Maşina tip Crystal 495 C costă 2295 euro

Dacă utilajul tip Vispa 35 E este comercializat, în România, prin firma “Ecolab”, la un preţ de 2.346 euro, cu TVA inclus, în schimb maşina prezentată drept cea achiziţionată în mod real, maşină tip Crystal 495 C, este mai ieftină decât aceasta. De altfel, Directorul-coordonator Mihai Stroe n-a ştiut să ofere o explicaţie pertinentă legată de întrebarea  de ce maşina tip Vispa 35 E se afla în anexa patinoarului, câtă vreme acesta a declarat subprefectului Emil Muşat, dar şi mediei locale, că respectivul utilaj îi aparţine. Maşina tip Crystal 495 C are un preţ total de 2295 de euro, conform ofertei făcute de reprezentantul departamentului de marketing al firmei “Maer Tools”, Răzvan Popa. Maşina poate fi achiziţionată din magazinele specializate ale acestei firme, la acest preţ, ceea ce denotă faptul fie că directorul-coordonator Mihai Stroe nu are habar ce vorbeşte, fie că e rău-intenţionat, pur şi simplu, din motive lesne de dedus. Totodată, ţinem să semnalăm faptul că acest caz de achiziţie publică la preţuri exorbitante se află, de mai mult timp, în atenţia unor instituţii abilitate ale statului, câtă vreme noi putem proba, cu documente, că Direcţia de Sport a judeţului Călăraşi a prezentat modelul tip Vispa 35 E drept cel achiziţionat sub formă de “maşină de curăţat gheaţa” şi nu pe cel tip Crystal 495 C. Însă, după cum aţi vazut, nici nu mai are importanţă câtă vreme modelul Crystal 495 C este mai ieftin decât maşina tip Vispa 35 E. Vom reveni.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp