Arhiva

Scandal: Fata fostului edil de la Borcea a colorat Planul Urbanistic General, iar băieții deștepți își fac balastieră, cu 500 de euro

Print Friendly, PDF & Email

O suprafață de circa 1 hectar a dispărut din teritoriul administrativ al comunei Borcea, fiind preluată de către comuna limitrofă,
Jegălia. Vorbim de un teren pe care se află Stația de Pompare a Apei Pietroiu, o uzină electrică, dar și un alt spațiu aflat chiar pe malul brațului Borcea. Valoarea de piață a acestui teren este enormă.

Conflict de interese

Aniel Nedelcu, primarul din Borcea, privește Planul Urbanistic General al comunei, dar nu își explică ce anume s-a întâmplat cu acea suprafață. Aceasta a dispărut de pe hărțile comunei Borcea din anul 20011. „Nu știu ce să vă spun, la momentul ăsta”. Acesta știe că linia de graniță dintre cele două comune, Jegălia și Borcea, cuprindea și terenul respectiv, coborând până pe malul brațului Borcea. „Din auzite, așa știu și eu”. Aniel Nedelcu încă nu și-a făcut o impresie care să-l determine să emită o concluzie justă, câtă vreme este primar de numai un an și jumătate. „O să caut un plan urbanistic general mai vechi, să văd dacă limita teritorială dintre cele două comune a fost schimbată și de către cine.” Se justifică prin faptul că a avut foarte puțin timp la dispoziție pentru a lămuri această dilemă. Constantin Zaharia, în prezent viceprimarul comunei Borcea, știe că granița dintre cele două comune limitrofe a fost schimbată, în defavoarea comunei Borcea. Zaharia a fost mult timp primar în această comună, în perioada 1990 – 2004. Acesta știe că s-a făcut o reorganizare a teritoriului. Terenul respectiv a fost cedat comunei Jegălia pentru că fostul edil, Marcel Zăgărin, a considerat că îi face un bine unui fost angajat al Ministerului de Interne. Aceasta e varianta viceprimarului. „Domnul Zăgărin a fost întrebat de comisia de la acea vreme dacă e mulțumit cum a fost modificată granița dintre cele două comune, iar acesta a zis că da.” Constantin Zaharia crede că suprafața respectivă trebuie să ajungă din nou pe teritoriul administrativ al comunei Borcea. Zaharia cunoaște că acel amplasament de pe malul Borcei valorează extrem de mulți bani, câtă vreme acolo se poate face o balastieră. Proiectantul care a executat Planul Urbanistic General al comunei Borcea se numește Mădălina Zăgărin, fiind fiica fostului edil Marcel Zăgărin. Aniel Nedelcu, actualul primar, nu șție să ne dea o cifră exactă a costurilor acestei lucrări, dar bănuiește că este vorba de sute de milioane de lei vechi. Actualul primar spune că avem de-a face cu o ilegalitate evidentă, câtă vreme e vorba de un conflict de interese care trebuie soluționat de Agenția Națională de Integritate.

Țăruși bătuți de topometristul de la Borcea

La Jegălia, primarul Aurel Vasile știe că, în disputa pe care o are cu edilii din comuna limitrofă, e vorba de o suprafață care a aparținut comunei pe care o reprezintă. „Acolo era o scenă și, în spatele ei, era un șanț delimitator, făcut chiar de George Stănescu, care este reprezentantul Primăriei Borcea, e topometristul.” Acesta, spune edilul din Jegălia, este cel care a bătut țărușii de delimitarea celor două localități învecinate. Și Aurel Vasile, însă, este primar tot de un an și jumătate, însă afirmă că este bine informat cu privire la această situație. Planul Urbanistic General al comunei Jegălia a fost întocmit în anul 2007, de o firmă aparținând arhitectului Dorin Mitișor. În acesta, este cuprinsă și suprafața de teren care este revendicată de comuna Borcea. Se motivează și cu faptul că Planul Urbanistic General al comunei Jegălia este vizat și de arhitectul șef al județului, la acea dată fiind Adrian Lascăr. „Se crede că arhitecta de la Borcea, fata domnului Zăgărin, ar fi făcut un fals. Nu este adevărat”, este opinia edilului de la Jegălia. Tot acesta spune că așa a fost granița dintre cele două comune, între satele Gâldău și Pietroiu, de când se știe, adică de mai bine de 50 de ani. În cursul acestui an, în ianuarie, reprezentanții comunei Borcea, în frunte cu primarul Aniel Nedelcu, au fost la colegii lor de la Jegălia. „Am avut o discuție amiabilă, referitor la hotarul dintre noi. Dânsul, fiind primar la primul mandat, a venit și a întrebat unde e hotarul. În zona respectivă, unde e o brutărie, era o discotecă. Iar acolo, la discoteca aia, în urmă cu câțiva ani, a fost un mare scandal. Și cam toată lumea se ferea de discoteca aia, să nu se întâmple probleme deosebite”. La întâlnirea dintre edili, nu s-a ajuns la o concluzie, câtă vreme cei din Borcea revendică, în continuare, suprafața. Lângă stația de pompare de la Pietroiu, la acest moment, ne spune primarul din Jegălia, terenul a fost deja concesionat, pentru o sumă de 2.100 de lei anual, adică mai puțin de 500 de euro, unei firme care, iată, vrea să-și construiască exact o balastrieră. În circuit este un frate al generaluilui în rezervă Viorel Amza, dar și vreo câțiva foști șefi din cadrul SC Prefab SA Călărași. „Eu am făcut-o pentru că terenul ăla stătea degeaba, nu era folosit de nimeni”, e varianta edilului din Jegălia, Aurel Vasile.

Hotar tras după interese

La Stația de Pompare a Apei de la Pietroiu, ing. Doru Ghiță știe despre ce e vorba. În toate documente, locul său de muncă figurează pe raza teritorială a comunei Borcea. „Până acum doi ani a fost așa, până a venit cineva de la primărie, de la Jegălia și a dat hotarul nițeluș mai așa, vreo 200 de metri. Dânșii de la Jegălia au făcut PUG-ul și au tras hotarul până unde au vrut ei. Legal, acum noi aparținem de comuna Jegălia. Dar n-o să vedeți nicăieri, pe anale, pe scheme, pe planșe, că SPA Pietroiu apare pe teritoriul localității Jegălia. În plus, nu există comună, în România, care să cuprindă două sisteme de irigații.” Contactat de noi, fostul edil de la Borcea, Marcel Zăgărin, spune că nu este vorba de nici un fals câtă vreme, în toate documentele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, terenul aflat în litigiu se află pe raza teritorial-administrativă a comuneiJegălia. „Noi, ani de zile, am colectat taxe și impozite, pe acea suprafață. Am făcut lucrul ăsta ilegal”. Tot acesta spune că toate planurile urbanistice generale au avizul O.C.P.I., iar faptul că fiica sa, Mădălina Zăgărin, a lucrat la întocmirea acestuia, pentru comuna Borcea, e doar un aspect minor. „A lucrat cu firma care a câștigat licitația de întocmire a PUG-ului, este vorba de o societate cu capital suedez. Ea doar a colorat harta”, spune Marcel Zăgărin.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp