Arhiva

Să râdem cu Răzvan Meseșeanu: Acesta revoluționează sistemul fiscal din România

Print Friendly, PDF & Email

Răzvan Meseșeanu, directorul pesedist al Inspectoratului Teritorial de Muncă al Județului Călărași, se încurcă în minciuni. Acesta ne-a adresat, sub semnătură proprie, dar purtând ștampila instituției pe care o conduce, câteva explicații referitoare la diferențele de preț la unele produse achiziționate aici, comparativ cu cele ale produselor de același tip achiziționate de alte unități publice. Explicațiile acestuia dovedesc neștiință crasă.

Minciunile inspectorului șef

R. Meseșeanu ne spune că pentru fiecare produs din categoria birotică, papetărie și rechizite, “s-a ales procedura de achiziție directă”. Asta ne spune acesta, la data de 28.02.2014. Cu trei săptămâni în urmă, mai precis în data de 4.02.2014, tot sub semnătură proprie și cu aplicarea ștampilei instituției, R. Meseșeanu spunea că achizițiile de la ITM Călărași au fost făcute “în baza ofertelor alternative existente în sistermul electronic”. După cum vedeți, R. Meseșeanu semnează și aplică ștampila Inspectoratului Teritorial de Muncă al județului Călărași pe două răspunsuri absolut diferite. Acesta ne precizează, în continuare, că prețurile prin care instituția pe care o conduce a achiziționat diferite produse de papetărie, de la firma Arienta SRL, sunt diferite față de prețurile aplicate la aceleași produse, distribuite de aceeași firmă, pentru că unele instituții publice sunt plătitoare de taxă pe valoarea adăugată, cum e cazul ITM, iar altele nu. Nicolae Țifrea, șef de administrație adjunct în cadrul Inspecției fiscale contribuabili mijlocii din Administrația Județeană a Finanțelor Publice Călărași, ne spune că explicațiile directorului ITM sunt false: “Nu este o explicație plauzibilă. O firmă nu poate factura cu taxă pe valoarea adăugată unor instituții și altora nu.”. În cazul în care se petrec astfel de fapte, N. Țifrea ne spune că firma care a procedat în acest mod ar trebui să facă obiectul unui control fiscal, pentru a se putea recupera banii datorați, sub formă de taxă pe valoarea adăugată, bugetului de stat.

TVA de 58,33 la sută

Meșeșeanu, însă, vine și ne oferă câteva exemple conform cărora calculele noastre, din care rezultă că pentru același gen de produse, cumpărate de terți, de la firma Arienta SRL, ITM a plătit mai mult, doar pentru că “o categorie de produse poate avea mai multe calități și specificații”. Și ne spune și care sunt acestea: “dosarele sunt din plastic, de încopciat, dosare cu șină, dosare plic”. R. Meseșeanu, însă, nu ne spune de ce banalele agrafe de birou, de tipul 24/6, la Direcția de Asistență Socială costă 0,84 lei, iar pentru ITM are un preț de 1,53. Agrafele de birou sunt agrafe de birou și nimic altceva. Desigur, există și varianta, absolut halucinantă, ca SC Arienta SRL, firma de la care a fost cumpărat un astfel de produs, să nu aplice taxa pe valoarea adăugată la factura emisă către Direcția de Asistență Socială, comparativ cu factura emisă către ITM, care e purtătoare de TVA. În acest caz, R. Meseșeanu revoluționează sistemul fiscal din România: la ITM, taxa pe valoarea adăugată e de 54,9 la sută. În cazul plicurilor C5, Centrul Cultural Călărași le achiziționează, de la Arienta SRL, cu 0,21 lei. La ITM, prețul e altul, deși produsul e livrat de aceeași firmă și are caracteristici identice: 0,36 lei. Dacă ar fi să ne luăm după explicația inspectorului șef de la ITM, Răzvan Meseșeanu, am avea de-a face cu o taxă pe valoarea adăugată de 58,33 la sută. După cum vedeți, la ITM se aplică deja taxă pe valoare adăugată în mod diferențiat: la agrafele de birou, e de 54,9 la sută, la plicurile C5, e de 58,33.

Zona crepusculară

Vă mai dăm un singur exemplu, pentru a arăta, în mod neechivoc, că la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Călărași se derulează o găinărie cu banii publici, deși șeful acestei instituții crede că nu știm care este deosebirea dintre un dosar din plastic și unul cu șină. La Direcția Județeană pentru Cultură Călărași, Arienta SRL livrează produsul “dosar încopciat”, cu prețul de 0,52 lei, conform adresei nr. 26, din 10.02.2014. La ITM, conform adresei cu nr. 1/11.02.2014, același produs are prețul de 1,12 lei. Desigur, există și-n acest caz explicația că la mijloc avem de-a face cu aplicarea cotei de taxă pe valoare adăugată. Fatalitate: aceasta ar fi, de data aceasta, de 46,42 la sută. Nu ne dăm seamă în ce zonă crepusculară se află Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Călărași dacă-și permite să aplice o taxa pe valoare adăugată diferită de la un produs la altul și alta decât cea stabilită prin Codul Fiscal din România. În final, să vă spunem că șeful ITM recunoaște că a achiziționat, pentru instituția pe care o reprezintă, 336 mp de jaluzele verticale, de la firma Vem SRL, iar prețul dublu la care s-a făcut acest lucru a fost că “include și montarea acestora”. Ne-am fi așteptat ca jaluzelele să fie montate de maseurul de întreținere și relaxare, de la firma Alinei Jipa, fosta colegă de campanie electorală a lui R. Meseșeanu, așa cum s-a întâmplat în cazul Inspectoratului Școlar Călărași. Ridicolul e la el acasă!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp