Arhiva

Sărulești: Cum au fost plătite două puțuri forate care nu au fost executate vreodată

image_pdfimage_print

1.072.000 este valoarea prejudiciului stabilit de Camera de Conturi Călărași, în urma unui audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pentru Unitatea Administrativ Teritorială Sărulești. Auditul s-a derulat în perioada 2.04 – 9.05.2013.

Vlad Magic cesionată de două ori

La Primăria Sărulești, au fost decontate lucrări de investiții care nu au fost efectuate în realitate. La obiectivul de investiții Alimentare cu apă în satul Sărulești, nu au fost executate: îmbrăcăminte beton de ciment la drum de 18 cm grosime: 350 mp; capac și ramă stas pentru cămine beton carosabile: 18 buc; cămin vane: 16 buc. Valoarea decontată a lucrărilor neefectuate este de 38.000 lei. La obiectivul de investiții Extindere alimentare cu apă în Sărulești Gară, nu au fost efectuate: puț forat la 170 m adâncime: 2 buc.; cabină puț forat; împrejmuire puț forat. Valoarea decontată a lucrărilor neexecutate este de 506.000 lei. La obiectivul Construcție stadion comunal, constructorul nu a prezentat nici o justificare pentru suma de 91.000 lei încasată în anul 2011. Banii pentru lucrările neefectuate au fost încasați de firma Vlad Magic Călărași. La aceasta, ca administrator figura Anghel Vlad, iar ca director nimeni altul decât Nicolae Rogoz, consilier județean din partea Partidului Național Liberal și, totodată, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică a județului Călărași. Devalizarea conturilor Primăriei Sărulești s-a efectuat pe mandatul fostului primar Nicolae Ghedzira, membru al Partidului Conservator și dovedit ca turnător al fostei Securități. În cursul anului 2013, Anghel Vlad a cesionat, de două ori, acțiunile firmei Vlad Magic SRL. În numai trei săptămâni, firma administrată de Vlad a tras o ţeapă cu un cec şi mai multe bilete la ordin fără acoperire, în valoare de peste 100.000 lei. Anghel Vlad mai este asociat și administrator la firma “Complex Anghel” SRL.

Ața albă de la Primăria Sărulești

Ca măsuri, Camera de Conturi Călărași a dispus recuperarea prejudiciului estimat în sumă de 711.000 lei, din care 635.000 lei reprezintă plăți efectuate pentru lucrări de investiții neexecutate, 45.000 lei reprezintă foloase nerealizate, 31.000 lei reprezintă majorări de întârziere. Totodată, s-a dispus și luarea măsurilor disciplinare, administrative sau penale, după caz, împotriva persoanelor răspunzătoare, cu atribuții în domeniu. Ca măsură de recuperare a prejudiciului, actualul primar al comunei Sărulești, Petre Alexandru Călin, membru al Partidului Social Democrat, a găsit o formulă absolut uluitoare: la data de 5.11.2013, a înaintat, către Tribunalul Călărași, o acțiune în răspundere contractuală, în care firma Vlad Magic SRL figurează ca pârâtă. După exact 2 zile, firma Vlad Magic înregistrează, la aceeași instanță, dosarul nr. 2532/116/2013, având ca obiect declararea falimentului. Primăria Sărulești nu este înscrisă la masa credală, iar explicațiile actualului primar de la Sărulești sunt rizibile: “I-am dat în judecată pentru nerespectarea contractului”. Dosarul acesta, însă,a fost judecat în numai două termene, la data de 26.02.2014, instanța de contecios administrativ dispunând suspendarea cauzei în baza art. 36, din Legea nr. 85/2006. Mai precis, se constată că de la data deschiderii procedurii de insolvență, se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale. E ciudat cum Primăria Sărulești nu numai că nu s-a înscris la masa credală, dar Vlad Anghel, reprezentantul firmei Vlad Magic, are inspirația să deschidă procedura de insolvență la doar 2 zile după ce Primăria Sărulești introdusese acțiunea în răspundere contractuală. “E cusută cu ață albă”, spune directorul Camerei de Conturi Călărași, ec. Jean Dumitrescu.

Nu avea capacitatea să execute foraje

Petre Alexandru Călin, actualul primar de la Sărulești, spune că banii plătiți pentru lucrările neexecutate au fost dați pentru că au fost întocmite acte, în fals, de către dirigintele de șantier. Actele respective au fost întocmite de către Dumitru Simionescu. Acesta figurează ca persoană fizică autorizată, cu sediul în Călărași, strada 1 Decembrie 1918, nr. 16. Dumitru Simionescu, conform declarației date publicației noastre, spune că a fost ultima oară în Sărulești în anul 2011. “Nu mai mi-a permis starea de sănătate”. Acesta are 70 de ani. Simionescu recunoaște că firma Vlad Magic nu avea capacitatea să execute puțuri forate. “Acest contract s-a încheiat așa cum a fost încheiat, cunoscându-se că firma respectivă nu putea executa astfel de lucrări”. Cu banii dați în avans, de Primăria Sărulești, firma Vlad Magic ar fi urmat să caute un subcontractor care să poată executa puțurile forate la 170 de metri adâncime, fapt care nu s-a mai întâmplat. Petre Alexandru Călin a încercat o mediere cu firma Vlad Magic, prin intermediul avocatei Mihaela Dinulescu. “Tot ce am reușit să fac a fost să obțin promisiuni”. S-a reușit legarea unui puț, din curtea unei școli, de țeava de alimentare cu apă. “Restanța lui înseamnă două foraje”. Petre Alexandru Călin nu-și explică de ce fostul primar Nicolae Ghedzira nu a văzut că nu au fost forate cele două puțuri, câtă vreme nu era vorba de montarea a doi stâlpi. “Mie îmi e greu să-l vorbesc de rău. A fost cum a fost, instanța va hotărî. El a fost de bună credință și a crezut că vor fi făcute.” Primarul din Sărulești recunoaște că în instituția pe care o conduce există o comisie de recepție a lucrărilor, însă acest fapt nu s-a întâmplat, nu s-a constituit comisia care să constate că lucrările sunt executate faptic. Ordinele de plată au fost semnate de fostul primar Nicolae Ghedzira și de contabila Maria Vlad. Soția fostului primar Nicolae Ghedzira, Silvia Ghedzira, lucrează și ea în compartimentul de contabilitate, fiind persoana desemnată să se ocupe de achiziții.

Avocați cu suflet mare

Nu s-au luat nici un fel de măsuri împotriva funcționarilor din cadrul Primăriei Sărulești care au semnat acte în fals. “Așa am fost sfătuit de avocați”, este explicația dată de actualul primar. “Eu am șters cu buretele tot ce-a fost înainte. Nu vreau să fac rău nimănui. Eu am tras linie, cine a făcut, să răspundă”. Nicolae Rogoz, fostul director-tehnic al firmei Vlad Magic, ne spune că el cunoaște că lurările respective au fost executate. “Nu s-au mai făcut puțurile respective pentru că apa era sulfuroasă și s-a optat pentru o altă soluție tehnică”. Nicolae Rogoz a renunțat la funcția deținută la firma Vlad Magic în 2012. Silvia Ghedzira ne declară că e adevărat că s-a ocupat de achiziția lucrării de alimentare cu apă pentru comuna Sărulești. “Au fost foarte multe oferte”. Nu știe să ne explice cum de a fost preferată o firmă care nu avea capacitatea tehnică de a o executa. “S-a încheiat contractul cu firma. Am avut și reprezentanți din Consiliul Județean. Lucrarea s-a contractat și s-au efectuat lucrări”. Ni se precizează că dirigintele de șantier Dumitru Simionescu este cel care a semnat situațiile de lucrări, deși acestea erau false. Maria Vlad, contabila de la Primăria Sărulești, se spală pe mâini: “Eu nu aveam de unde să știu că nu a executat lucrările. Din moment ce au venit situațiile de lucrări, semnate de domnul primar și de dirigintele de șantier, eu am semnat să se dea banii”. Nu știe de ce nu s-au făcut plângeri penale pentru fals, uz de fals și abuz în serviciu. Silvia Ghedzira crede că vor răspunde cei care au semnat în fals, adică soțul acesteia, Nicolae Ghedzira, dar și dirigintele de șantier, Dumitru Simionescu. “Dumneavoastră nu vreți altceva decât să vă vindeți fițuica, că de asta sunteți plătit.”, a fost reacția acesteia. Ne spune că nu pe ea trebuie s-o întrebăm de ce soțul Nicolae Ghedzira, fostul primar, a semnat situația de lucrări în fals. “Întrebați-l pe el!” Nicolae Ghedzira spune că adevărul e undeva la mijloc. “Actualul primar n-a mai vrut să respecte soluția dată de dirigintele de șantier. Nu a fost nici o premeditare să dispară niște bani. Actualul primar a schimbat soluția tehnică. S-au dat bani în avans pentru subcontractor, adică pentru Aqua SRL. Nimeni nu s-a străduit să facă o expertiză prin care să se demonstreze dacă firma Vlad Magic a efectuat cumva lucrări la valoarea plăților efectuate. Cred că domnii de la Camera de Conturi au întocmit acel raport din necunoaștere. Instanța va stabili unde e adevărul”. De la direcția tehnică a firmei Aqua SRL ni se spune, încă, că niciodată nu a existat vreo înțelegere între Primăria Sărulești, firma Vlad Magic și Aqua SRL. “Niciodată nu am fost contactați pentru așa ceva. N-am avut nici un fel de lucrare pe Sărulești”. Anghel Vlad nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat