Arhiva

Reprezentanții firmei Prodindpest au vrut să țepuiască și bugetul de stat. Virgil Diaconu, secretarul executiv al PSD Călărași, în schimb, se ascunde

Print Friendly, PDF & Email

Cu 1.000.000 de lei s-a constituit parte creditoare Agenția Națională de Administrare Fiscală, în urma controalelor derulate la societatea comercială Prodindpest, firmă aflată în procedură de insolvență. Conoform unor date, firma Prodindpest, administrată, în acte, de Daniela Crețu, a raportat date false fiscului, date referitoare la stocurile de produse existente. Acestea existau doar scriptic, însă nu se aflau și în depozitele firmei. În acest mod, s-a evitat declararea taxei pe valoarea adugată care trebuia plătită către bugetul de stat.

Țeapă la Reagistrul Comerțului

Firma Prodindpest a aparţinut numiţilor Ifrim Pascu şi Diaconu Virgil. Cei doi au fost, pe rând, şefi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Călăraşi. Conform declaraţiei făcute de acesta, Ifrim Pascu şi-a cesionat, în cursul lunii martie 2011, părţile sociale deţinute la firma “Prodindpest” SRL fostului său asociat, Virgil Diaconu. Între Virgil Diaconu şi Tudorache Ioan, un boschetar bătrân, fără nici un fel de căpătâi, intervine un contract de cesionare de părţi sociale, la 16.09.2011, act încheiat la Oficiul Registrului Comerţului Călăraşi, prin cererea de servicii nr. 832, “în următoarele condiţii”: Eu Diaconu Virgiliu în calitate de cedent, declar că cedez cele 15.000 părţi sociale în valoare totală de 150.000 lei, d-nului Tudorache Ioan care se sobrogă în toate drepturile şi obligaţiile mele de orice natură care decurg din deţinerea părţilor sociale cesionate”. Tudorache Ioan, în fapt un amărăştean, infirm şi fără şcoală, afirmă că înţelege să preia părţile sociale în valoare de 150.000 lei, “urmând să preiau şi toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din deţinerea părţilor sociale cesionate”. Acesta afirmă, în respectivul contract de cesionare a părţilor sociale, că a achitat “contravaloarea părţilor sociale”. Virgil Diaconu este secretarul executiv al Organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat şi fostul candidat al acestei formaţiuni politice la Primăria Călăraşi, în cadrul alegerilor interne din Uniunea Social-Liberală. În prezent, acesta ocupă funcția de consilier al prefectului de Călărași, George Iacob. Nimeni nu știe când poate fi găsit la serviciu.

Activele nu acoperă datoriile

Firma Prodindpest, la momentul declarării insolvenței, avea deschisă o linie de credit, de la Banca Comercială Română, în valoare de 3.200.000 lei, dar figura și cu un împrumut, de 300.000 lei, luat pe Programul Fermierul. La aceste datorii, se adaugă și sumele neachitate către ANAF, sume pe care reprezentanții firmei în cauză au vrut să le eludeze, prin falsificarea actelor contabile, valoarea acestora fiind de 1.000.000 lei. În total, numai din ceea ce se cunoaște,datoriile firmei Prodindpest se ridicau la suma de 4.300.000 lei, mai precis 1.000.000 de euro. Pentru a scăpa de răspundere, foştii patroni, Virgil Diaconu şi Pascu Ifrim, l-au păcălit pe Ioan Tudorache, pensionar în vârstă de 63 de ani, la acea dată, acesta având o stare de sănătate critică, transferându-i pe numele acestuia firma S.C. Prodindpest S.R.L., cu tot cu datorii. Ioan Tudorache moare în primăvara acestui an, în vreme ce Virgil Diaconu revine în fruntea PSD Călărași, ca secretar executiv, fluturând drept dovadă a nevinovăției sale o rezoluție a Parchetului local prin care este absolvit de comiterea mai multor fapte cu caracter penal. Prin firma lichidatoare, se derulează, în continuare, proceduri de vânzare de active. Din punctul de vedere al lichidatorului, nu există nici o problemă că Ioan Tudorache, patronul din acte al firmei, a murit. “El era asociat unic și el a fost numit și administrator special, în condițiile în care avea interes să-și apere bunurile. Dar cum acolo datoriile sunt mult mai mari decât activele… Împrumuturile Prodindpest sunt mai mari decât ce are de vândut”, spune lichidatoarea Nicoleta Hârșescu.

Daniela Crețu – singura vinovată

Lichidatoarea spune că nu este problema ei legată de cei doi foști acționari, Pascu și Diaconu, care au găsit o astfel de metodă de a scăpa de datorii. “Asta e problema creditorilor, vorbiți cu ei!” În cazul în care Ioan Tudorache trăia și nu putea să acopere datoriile firmei Prodindpest, acesta nu pățea absolut nimic, răspunderea urmând să fie îndreptată către cei care au dus societatea în stare de insolvență. “Alta este problema că nici măcar cei doi nu răspund (Pascu și Diaconu – n.n.). Ei au fost atât de deștepți încât și-au transferat responsabilitatea către o fată care lucra acolo. Și ea era administrator, în acte. Și-acum problema este cum pot să dovedesc că nu eu am făcut acele fapte.” Hârșescu spune că răspunderea legală este atrasă către Crețu Daniela, dar nici cei doi, Ifrim și Diaconu, nu sunt cetățeni cinstiți, câtă vreme au făcută o plângere penală. “Problema este la cel care este abilitat să cerceteze pe cel care a făcut faptele. Eu spun astea văzând niște hârtii. Dar nu este în competența mea. Problema este la cei care sunt plătiți să-i cerceteze pentru fapte.” La data deschiderii insolvenței, Prodindpest a declarat o sumă modică pe care o avea de plată către bugetul de stat, undeva în jurul sumei de 20.000 lei. În realitate, aceasta era cu mult mai mare, de 1.000.000 lei. De faptele celor doi, însă, va răspunde, iată, un alt nevinovat, Daniela Crețu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp