Stiri noi

Actualizat: PDL-istul Nacu a fost arestat preventiv

Print Friendly, PDF & Email

Nicolae Nacu, vicepreşedintele Organizaţiei orăşeneşti Budeşti a Partidului Democrat Liberal, a fost reţinut în cursul zilei de luni, 5 iulie a.c., de către organele abilitate,

în vreme ce azi, 6 iulie, este prezentat Judecătoriei Ploieşti, de către Parchetul local, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Restanţe la plată de 220 miliarde de lei vechi

Nicolae Nacu figurează ca acţionar în cadrul a trei societăţi comerciale: “Metal Construct Trading”, “Mega Metal Inox” Budeşti şi “Agregate Sorturi Balast” SRL. Acţiunile firmei “Metal Construct Trading” au fost cesionate, de către Nacu Maria şi Nacu Nicolae, cei doi acţionari, unor italieni. La această dată, firma “Mega Metal Inox” se află în procedură de insolvenţă şi, conform datelor noastre, aceasta figurează cu restanţe la plată în valoare de 220 de miliarde de lei vechi. Prin această firmă, Nicolae Nacu a exploatat pietriş, pe raza satului Strejnic, comuna Târgşorul Nou, din judeţul Prahova. Exploatarea s-a făcut, conform datelor noastre, prin încălcarea de proprietăţi şi fără avizele necesare care se eliberează prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Pietrişul exploatat de pe suprafeţele localnicilor din Strejnic era comercializat la firmele care construiesc autostrada Bucureşti – Braşov.

Cumul de infracţiuni

Lui Nacu i s-a reţinut în culpă fapte prevăzute de art. 57, alin. 2 din Legea 85, din 2003, cu aplicare art. 41, alin. 2 din Codul Penal, două fapte prevăzute de art. 98, alin. 4, pct. 1 din O.G. 195/2005, alte trei fapte prevăzute de art. 93, alin. 2, din Legea 107, din 1996, precum şi două fapte prevăzute de art. 9, alin. 9, litera b, cu aplicare la art. 41, alin. 2 Cod Penal, dar şi art. 6 şi art. 8 din Legea 241, din 2005, cu aplicare art. 20 Cod Penal. Nacu este acuzat, conform Legii Minelor, că a executat activităţi miniere fără permis sau licenţă, în condiţiile în care rocile utilizabile în construcţii situate pe suprafeţe de teren aflate în proprietatea persoanelor fizice sunt excluse de la comercializare. La această acuzaţie, Nacu figurează drept instigator, iar pedeapsa prevăzută este aceea de privare de libertate pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 2 ani. Nacu este acuzat şi că a încălcat Legea protecţiei mediului, câtă vreme i s-a reţinut în sarcină continuarea activităţilor după dispunerea încetării acesteia, în cazul exploatării de pietriş, la Strejnic, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Pentru că a încălcat dispoziţiile Legii apelor, în fapt că a utilizat resursele de apă în diferite scopuri, fără autorizaţia de gospodărire a apelor sau fără notificarea activităţii, acesta riscă o altă pedeapsă, cuprinsă între 1 şi 3 ani de închisoare. Nacu este acuzat şi de  încălcarea Legii 241, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în fapt reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, faptă pentru care riscă 3 ani de puşcărie. O altă pedeapsă, cuprinsă între 3 şi 10 ani, riscă pedelistul călărăşean, dar şi interzicerea unor drepturi, acesta fiind acuzat că a stabilit cu rea-credinţă impozitele, taxele sau contribuţiile, având drept rezultat, fără drept, obţinerea de sume de bani cu titlul de rambursări sau restituiri de la bugetul consolidat al statului ori compensări datorate bugetului general consolidat. La aceasta, conform art. 9, alin. (2), din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, se adaugă un plus la pedeapsă de încă  2 ani în cazul în care frauda depăşeşte suma de 100.000 de euro.

Dosar blocat prin intervenţii politice

Nicolae Nacu mai figurează cu un dosar de cercetare penală la Serviciul de Investigarea Fraudelor, din cadrul Poliţiei Olteniţa, la acest moment, dosarul respectiv fiind blocat, prin intervenţii de ordin politic, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa. În cadrul acestuia, conform datelor noastre, lui Nacu i s-a reţinut în culpă faptul că a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 24 de miliarde de lei vechi.

Nacu a fost arestat

În cursul zilei de 6 iulie 2010, Judecătoria Ploieşti a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de arestare a inculpatului Nacu Nicolae, pe o perioadă de 29 de zile, de la data de 6.07.2010 şi până la data de 3.08.2010. Judecătoria Ploieşti, în baza art. 1491 Cod procedură penală raportat la art. 1451 Cod procedură penală, va respinge ca neîntemeiată cererea inculpatului de luare a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara. Nacu Nicolae poate face recurs în termen de 24 de ore. Dosarul, aflat pe rolul Judecătoriei Ploieşti, are numărul de înregistrare 13156/281/2010.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp