Arhiva

PDL – aripa chimică

Print Friendly, PDF & Email

De mai mult timp, reprezentanţii publicaţiei noastre încearcă să primească o invitaţie la conferinţele de presă ale Organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal, mai ales că, în ultima vreme, am semnalat mai multe aspecte, unele de natură penală, comise de diferiţi reprezentanţi ai acestei structuri.

Georgel Muşat, primvicepreşedinte, ne spune că s-a ocupat personal de invitarea reprezentanţilor publicaţiei noastre, cel puţin la ultima conferinţă de presă susţinută în ziua de miercuri, 16 februarie 2011. “Înseamnă că adresa de e-mail comunicată nu este bună. Treci pe la partid şi clarifică acest aspect”, ne-a spus primvicepreşedintele Muşat. Acesta este convins că publicaţia noastră nu este omisă dinadins: “Întotdeauna, miercurea, la ora 1, este conferinţă de presă şi sunt convins că s-a făcut convocarea”. Aceasta este afirmaţia stupefiantă a primvicepreşedintelui PDL Georgel Muşat, care are impresia că presa locală poate fi convocată la o conferinţă de presă.

Uluitor: convocări şi regulamente pentru presă

În data de 17 februarie, însă, suntem anunţaţi, telefonic, de numita Ioana Dima, de faptul că în această zi, la ora 9:00, secretarul-general Emil Muşat urmează să susţină o declaraţie de presă. Întrebată de ce n-a făcut acelaşi lucru şi-n ziua de 16 februarie, în sensul de a ne “convoca” telefonic, Ioana Dima a declarat: “Pentru că este o regulă generală ca, atunci când avem conferinţe de presă, să nu anunţăm pe nimeni”. Emil Muşat, secretarul-general, s-a scuzat că nu am fost invitaţi în cadrul conferinţei de presă a PDL, cel puţin în aceeaşi manieră, fie printr-un apel telefonic, fie printr-un SMS, aşa cum a procedat Ioana Dima în data de 17 februarie. Georgel Muşat, primvicepreşedintele PDL, ne spune, însă, că e o regulă ca această structură politică să aibă conferinţe de presă în ziua de miercuri: “Miercuri, la ora 1 se convoacă conferinţa de presă”. Acesta a continuat explicaţiile, într-un mod halucinant: “La ora 1 e conferinţă de presă. Domnul Dinulescu a instituit un regulament pentru presă”! În fapt, publicaţia noastră dorea să lămurească mai multe aspecte semnalate, de-a lungul timpului, însă secretarul-general Emil Muşat nu crede că în mod intenţionat nu suntem invitaţi la respectivele conferinţe de presă. Acestuia i s-a părunt normal ca, aşa cum am fost anunţaţi telefonic, că urmează să fie susţinută o declaraţie de presă, în data de 17 februarie, se putea proceda la fel şi cu o zi în urmă. De fapt, explicaţiile reprezentanţilor acestei structuri politice sunt necredibile, câtă vreme aceştia trebuie să explice, în mod public, mai multe chestiuni, printre care seria repetată de falsuri din cadrul AJOFM, cazul “Mătura”, dirijarea prestărilor de servicii din cadrul instituţiilor publice către SRL-urile membrilor PDL, clanurile instituite în cadrul structurilor deconcentrate, dirijarea banilor publici către firme deţinute de gagicile proprii, devalizarea bugetului public cu sume astronomice, dar şi, iată, cazul reprezentat de un trio de succes din agricultura călărăşeană, în speţă Fuia – Munteanu – Obadă.

De la Original Flora, la produse chimice

În afaceri, Stelian Fuia, actualul lider al PDL Călăraşi, a intrat cu firma “Original Flora”, în 1993, firmă care, ănsă, nu a funcţionat. Avea sediul în Bucureşti, pe strada Iani Buzoiani, nr. 11-13, etaj 1, apartament 3, sector 1, cu obiect de activitate cultura florilor şi plantelor ornamentale. Pe “Original Flora”, Stelian Fuia e asociat cu Petre Diaconu, Codin Codru Păun, Vasile Dogaru, Tatiana Adela Ciorogariu, Florentina Gabriela Păştinariu, Mihai Miritescu, Maria Muscalu, Ionela Dobrin, Luis Brouwers, Constantin Chirilă şi o societate belgiană, Plant Tehnology Productions BVBA. În judeţul Călăraşi, Stelian Fuia activează, din 2002, cu firma Synchem Agro Indusstries, înregistrată în oraşul Fundulea, pe strada Dinicu Golescu, nr. 2, având ca obiect de activitate codul CAEN 4677 – comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor. S. Fuia mai figurează cu firma Fuia Management & Investments, unde este asociat cu Ina Maria Fuia, adică soţia. La Procera Bioflues, din Fundulea, strada Muncii, nr. 47 A, firmă specializată în fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, este asociat cu sora sa, Alexandrina State, dar şi cu firma Procera Agrochemicals România, iar administrator este cumnatul lui S. Fuia, Daniel State. În schimb, Procera Agrochemicals România, având ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor chimice, are drept asociaţi pe sora, respectiv cumnatul lui S.Fuia, adică pe Alexandrina State şi Daniel State, cu Alexandrina State drept administrator.

Funcţii de conducere pentru protejarea afacerilor

Din acest mediu de afaceri şi-a recrutat Stelian Fuia viitorii directori la instituţiile deconcentrate cu profil agricol din judeţul Călăraşi, adică la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. La APIA Călăraşi, Ilie Munteanu a fost numit în data de 1 iunie 2009, după ce, anterior, fusese angajat direct al lui Stelian Fuia, la Procera Bioflues, în funcţia de director logistică. Şi soţia lui Ilie Munteanu, Gina Munteanu este tot angajată a lui S. Fuia, în calitate de contabil al firmei Procera Agrochemicals. La DADR Călăraşi, Daniel Obadă a fost numit director-coordonator la jumătatea anului trecut. La DADR a ajuns după ce a renunţat să mai administreze firma Prosol 2006 SRL Fundulea. Pe această firmă, Daniel Obadă este asociat cu soţia sa, Elena Mădălina Obadă, iar acum este administrată de tatăl acestuia, Virgil Obadă.Firma a fost înfiinţată în 9 ianuarie 2006 şi, pe tot parcursul anului contabil, a avut o cifră de afaceri de 248.741 lei. După accederea PDL la guvernare, Prosol îşi triplează cifra de afaceri, ajungând, în 2007, la suma totală de 1.036.482 lei. Un an mai târziu, îşi dublează, iar, cifra de afaceri, la suma de 2.304.985 lei. Prosol 2006 SRL este firma care distribuie produsele chimice ale lui S. Fuia, de la firma Procera Agrochemicals, astfel explicându-se creşterea spectaculoasă a cifrei de afaceri a firmei lui Daniel Obadă. Ca să înţeleagă şi cititorii, o cifră de afaceri de 24 de miliarde de lei vechi este echivalentă cu chimizarea unei suprafeţe agricole de 24.000 de hectare. Astfel se explică promovarea unor oameni precum I. Munteanu sau D. Obadă în funcţii de conducere din cadrul unităţilor de stat cu profil agricol, din judeţul Călăraşi, în fapt Stelian Fuia nefăcând altceva decât să-şi promoveze afacerile.

Georgel Muşat: Nu este în ordine

În ziua de luni, 14 februarie 2011, la DADR Călăraşi era prezentă doar secretara, aceasta afirmănd că ditrectorul Daniel Obadă “nu ajunge astăzi”. Mai târziu, contactat, Daniel Obadă a explicat că nu a venit la birou deoarece se afla în comuna Borcea, la Camera Agricolă din localitate. În schimb, primarul Marcel Zăgărin a infirmat spusele lui Obadă. “Nu e adevărat, dacă venea prin zonă, ştiam că e aici”, ne-a declarat acesta. Despre relaţia de afaceri avută cu S. Fuia, Daniel Obadă a spus că e proprietarul firmei Prosol de 10 ani. “Atâta timp cât nu sunt administrator… Puteţi s-o interpretaţi cum doriţi. Tatăl meu nu lucrează numai cu firma Procera”. Ilie Munteanu, directorul APIA Călăraşi, nu vede nici un fel de problemă în faptul că familia Fuia a ajuns să controleze afacerile cu produse chimice destinate agriculturii. “Şi care-i problema?”, s-a întrebat acesta. Nici Ilie Munteanu nu se afla la birou, în ziua de luni, 14 februarie 2011. În schimb, primvicepreşedintele PDL Georgel Muşat a făcut următoarea afirmaţie referitoare la aripa chimică din cadrul acestei structuri politice: “Dacă mă puneţi să analizez din punct de vedere moral, nu este în ordine”. Despre numirea pe funcţii-cheie în agricultura judeţeană a celor doi, în speţă Ilie Munteanu şi Daniel Obadă, primvicepreşedintele PDL Muşat a declarat că amândoi au fost numiţi, dar că nu ştie dacă au ajuns acolo întâmplător.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp