Arhiva

Update: Ne-am dat dracu': Până şi reprezentanţii Episcopiei ne dau în judecată!

Print Friendly, PDF & Email

Abia în cursul săptămânii viitoare se va emite un document oficial prin care părintele protoiereu al judeţului Călăraşi, Eugen Barz, va fi înlocuit din această funcţie. Informaţia ne-a fost confirmată de arhidiacon Nicuşor Dascălu, responsabil de relaţiile cu presa din cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Acesta nu a ştiut să ne ofere un punct de vedere referitor la motivaţia acestei înlocuiri.

“Deocamdată, nu există o versiune oficială, nu avem explicaţiile necesare”, ne-a declarat acesta. În cadrul episcopiei, se aşteaptă întoarcerea preasfinţitului Vincenţiu, care e plecat la Sfântul Sinod, urmând ca abia atunci să fie formulat un punct de vedere.

Discuţii în cadru amical!

Părintele Eugen Barz a fost protoiereu al judeţului Călăraşi timp de 9 ani când, în municipiul Călăraşi, numărul lăcaşurilor de cult ortodoxe au ajuns, de la 6, la 17. Contactat de publicaţia noastră, acesta ne-a declarat, pe marginea schimbării sale din acest post, doar atât: “No comment!”. Acesta ne-a sugerat să emitem un act scris prin care să solicităm lămuririle necesare responsabilor din cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. De cealaltă parte, Nicuşor Dascălu, responsabilul cu presa din cadrul acestei instituţii, ne-a comunicat că nu ne poate da un punct de vedere oficial şi că tot ceea ce discută cu noi o face într-un cadru amical. “Nu vreau să mă trezesc că mă citaţi în cadrul publicaţiilor dumneavoastră. Nu vreau să ajung să vă spun că vă voi acţiona în instanţă, pentru că nu am să merg aşa departe”, ne-a spus acesta.

Eugen Barz este o victimă colaterală

Motivul acestei răbufniri a arhidiaconului Nicuşor Dascălu a fost legat de faptul că ne-am permis să-l chestionăm cu privire la faptul că dacă înlocuirea din postul de protoiereu al judeţului Călăraşi, a preotului Eugen Barz, e legată de faptul că Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor face presiuni uriaşe pentru a prelua, în proprietate şi-n administrare, cimitirele de pe raza oraşelor din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Acesta a recunoscut că Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor poartă negocieri cu administraţiile publice locale, în acest sens. Din datele noastre, o poziţie fermă de împotrivire privind această dorinţă a Episcopiei a fost exprimată de edilul municipiului Călăraşi, dar şi de alţi primari de localităţi rurale, din judeţ. Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor urmăreşte, prin acest proiect, să preia cimitirele din oraşe, câtă vreme acestea produc profituri consistente, dar nu şi pe cele din mediul rural, pe care vrea să le lase, mai departe, în grija administraţiilor locale.

Episcopia vrea cimitirele. Dar şi banii!

Părintele Eugen Barz a avut, în această chestiune, o poziţie echivocă, sancţionată imediat de preasfinţitul Vincenţiu. De fapt, părintele Eugen Barz este doar o victimă colaterală într-un conflict declanşat de episcopul Vincenţiu cu administraţiile publice locale de municipii şi oraşe, scopul fiind acela de a atrage noi surse de venit pentru o instituţie hrăpăreaţă şi, de cele mai multe ori, nefolositoare şi refractară, aşa cum este biserica. . Eugen Barz nu putea avea, de altfel, decât o poziţie echivocă, atâta timp cât e cunoscut faptul că edilul de Călăraşi, Nicolae Dragu, este un susţinător fervent al bisericii ortodoxe, dar căruia nu-i place să i se forţeze mâna. “Nu cred că acesta este motivul plauzibil”, ne-a spus responsabilul cu presa din cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Discuţie cu finalizare

În cadrul discuţiei avute de noi cu responsabilii cu presa din cadrul episcopiei, în speţă cu Nicuşor Dascălu, după cum aţi văzut, acesta a încercat să ne sugereze că am putea avea probleme de ordin juridic dacă ne permitem să-i cităm declaraţiile. În aceste condiţii, ultima noastră întrebare către şefii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, a venit în mod firesc: Ne puteţi spune pe cine va numi preasfinţitul Vincenţiu în fruntea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, după ce actualul şef va fi demis? Răspunsul a fost pe măsură: “Sunteţi tendenţios!”.

Vizită neprevăzută

Pentru mediile bisericeşti, dar şi pentru mireni, explicaţia demiterii protoiereului Eugen Barz constă în faptul că preasfinţitul Vincenţiu a efectuat, în data de 4 fabruarie 2011, o deplasare neprevăzută, în judeţul Călăraşi. S-a deplasat şi la sediul Protoieriei Călăraşi, de pe strada Pompierilor, nr. 26, unde a fost extrem de nemulţumit de ceea ce a văzut. În acea dată, conform documentării noastre, protoiereul Eugen Barz nu se afla în localitate, ci în Republica Moldova, fără a avea acceptul episcopului. Cu ocazia vizitei, preasfinţitul Vincenţiu a constatat că sediul protoieriei este neîngrijit, existând numeroase fisuri în pereţii construcţiei. Episcopul a pătruns şi în biroul protoiereului Eugen Barz, constatând că acesta se află în dezordine. Mai mult, protoiereul s-a deplasat în republica Moldova cu autoturismul instituţiei clericale.

Mese garnisite

În Călăraşi, deja se cunoaşte faptul că preasfinţitul Vincenţiu, întronizat drept episcop la data de 28 iunie 2009, are tabieturi selecte. Acesta are pretenţia ca deplasările în teritoriu să fie minuţios aranjate. Astfel, preasfinţitul Vincenţiu participă la anumite ceremonii numai în condiţii bine delimitate. Şi la mesele organizate cu diferite prilejuri, acesta are pretenţia să cunoască dinainte meniul, dar şi ca masa să fie extrem de bine garnisită cu produse felurite, ca să aibă preasfinţitul de unde alege ce să mănânce. În mediile laice, în plus, se afirmă că acesta este ofiţer activ în cadrul Serviciului de Informaţii Externe.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp