Arhiva

Linia fierbinte – 287

Print Friendly, PDF & Email

** Ceea ce ar trebui să înțeleagă cititorii întregi la cap, în cazul Stelică Tănase – Vasile Gâdea, este faptul că unul dintre denunțători, Ștefan Poenaru, nu este un individ oarecare. Este profesor-doctor în științe agricole. Holdingul său acordă salarii la 1.000 de oameni. Dacă se închide Agrofam Holding Fetești, orașul ăsta din județul Ialomița, moare efectiv. În plus, ca să fie totul absolut exact: APIA Călărași se prevalează de faptul că firma lui Poenaru ar fi încasat, nelegal, subvenții de la Uniunea Europeană, pentru un teren de 1.000 ha, valoarea acestora, pe perioada 2007 – 2011, fiind de 5 milioane de euro. În tot acest timp, firmele lui Poenaru au exploatat respectivul teren, timp în care se judeca cu Agenția Domeniilor Statului, pentru a se stabili, pe cale judecătorească, dacă are sau nu dreptul să exploateze respectiva suprafață. Câtă vreme exista un litigiu pe rolul instanțelor, nesoluționat la acea dată, Poenaru nu avea cum să încaseze subvenție de la UE în mod nelegal. Agrofam Holding Fetești chiar a exploatat respectiva suprafață. APIA Călărași face, din acest punct de vedere, un abuz. Totodată, e interesant de văzut de ce avocații doctorului Sorin Paul Stănescu, de la A&S International, asigură asistență juridică salariaților de la APIA Călărași. Așa trebuie pusă problema, iar ce e corect, e corect! Revenim cu detalii!
** În curând, municipiul Călărași va avea mai mulți cetățeni de onoare decât locuri de parcare. Ca să dăm un exemplu absolut aleator, un astfel de cetățean de onoare este Mișu Dumitrescu, botezat, de unii, “patriarhul presei călărășene”. Și noi, care suntem mai vechi prin branșa asta decât alții, habar n-avem unde anume a scris acesta, dacă a scris și ce anume a scris astfel încât să rămână în conștiința colectivă. A ajuns, efectiv, o rușine să te alături pe o astfel de listă, considerată selectă, la Primăria Călărași, Unul ca nea Mișu a rupt pixul pe la “Scânteia Tineretului”. În rest, a flendurit-o prin Constanța, pe la Călărași, pe la ziarele de casă ale FSN-ului, rebotezat PDSR, PSD . Îți e, dracului, și rușine să te mai declare Consiliul Local Călărași cetățean de onoare. Printre astfel de nume, găsim efectiv și curve. A ajuns tot curvetul să fie declarat cetățean de onoare, asta pentru că dădea bine din gură. O astfel de individă, spre exemplu, avea obiceiul să doarmă cu cuțitul sub pernă și, dacă fericitul finalizator se făcea că nu plătește fix 100 de lei, cât avea tariful, imediat sărea și punea mâna pe șiș. Curveta asta e cea care a lansat celebrul șlagăr “O ultimă bancnotă / lăsată într-un colț, pe etajeră”. Oricum, pentru alte propuneri viitoare, rugăm administrația locală să se gândească și la alte borfeline: Mariana – 15 lei, Sanda-Sexorala, Dana-Muncitoarea.
** Să vă dăm câteva exemple, alese la întâmplare, de astfel de cetățeni de onoare care nu erau cunoscuți nici măcar de vecinii de pe strada lor. Auziți aicea: Drug Emilia, Ion Răducan, Nedelcu Mircea (ăsta nici nu există, dar n-ai ce să le spui la capsomani, câtă vreme e vorba de Nedelciu Mircea, cu “i”, prozator de mare forță, din Bărăgan, trăitor prin Fundulea și, ulterior, în Franța, autorul unor romane memorabile, printre care “Tratament fabulatoriu” și “Zmeura de câmpie”, ambele citite de absolut toți consilierii și primarii care s-au perindat prin administrația publică locală, sanchi-bulama!; ca idee, e evident faptul că acesta a fost făcut cetățean de onoare la propunerea noastră!), Nifon Mihăiță, ăsta fiind un popă cu reportofonul ascuns sub sutană, ultima oară avea gradul de colonel și a făcut-o pe episcopul Sloboziei și Călărașilor, ulterior transerându-se, în interes de serviciu, în urma unui ordin de zi pe unitate, pe la Târgoviște), Răducan Ceaușescu, Stoianescu Atanase, Ermil Gheorghe, Alexandru Pârlea, Săvulescu Adrian Manuel, Iolanda Daiu, Ilie Mița, George Grigorescu (alt ziarist de doi lei), Ioan Gaciu, Ispas Sebastian, Cocalco Iordan (ăsta e un fost plutonier-major care a descoperit apa caldă), Mocanu Tudor, Aurel Bacali, Ion Cristea (maior!), Vasile Eugen Barz (ăsta a făcut tractir la biserica “Volna”), Dinu Ioan Stelian (colonel!), Cijevschi Mihaela, Conovici Nicolae, Emil Simion (popă), Carmen Damaș, Dorinel Coman (pictor, are undeva la 40 de ani, e prea tânăr, abia a învățat de care capăt se ține pensula, iar Gioconda a fost pictată de altul!), Nicolae Ion (tot popă), Constantin Dilimot, Zicu Socrate, Ulmeanu Petre, Ene Neculai, Gheorghe Silo, Ion Gheorghe, Ion Dumitru, Tudor Constandache, Ștefan Cucu, Vasile Țăranu (ultima oară, i-a intrat brelan de dame!) etc. etc. etc., în total 205 astfel de bucăți de cetățeni de onoare. Unul ca Iosif Urs (habar n-avem cine a fost acesta!) e declarat cetățean de onoare, iar Gh. Frangulea, cu toate păcatele și gradele lui, nu este, însă nimeni nu are în vedere faptul că democrația, la Călărași, s-a născut din pixul lui. Oameni sub vremi!
** Lista asta cu cetățeni de onoare ar trebui să cuprindă maxim 10 persoane. Adică să fie cu adevărat personalități ale orașului. Nu ne apucăm acum să declarăm cetățeni de onoare toate cârnățăresele care n-au avut noroc de primii 10 bărbați, foste menajere și indubitabil curve! Numărul de locuri de muncă asigurate nu trebuie să fie un criteriu și nici numărul de raporturi sexuale finalizate! Cârnățăresele astea sunt campioane la evaziune fiscală! Dacă astea sunt criteriile, s-o declarăm cetățeană de onoare și pe Vulpe Marcela, de la Stația Meteo, cu tarif de 5 lei per partidă, chit că ea e din Roseți! Un senator precum Iustin Tambozi, Dumnezeu să-l vegheze!, nu e declarat cetățean de onoare, chit că omul ăsta a scris 20 de cărți despre istoria aromânilor. Chit că l-a tradus pe Eminescu în țânârească! Nu, declarăm cetățeni de onoare toți fabricanții de parizer! Mai mult, facem statui lui Scorillo, lui Burebista, calului lui Mihai Viteazu, iar acum ne apucăm să strângem biștari pentru un bust al unui profesor din Oltenița, ajuns, datorită întâmplării politice, inspector școlar, la Călărași. Nu există un simț al măsurii! Facem, iată, Zilele Municipiului, se alocă fonduri de 2,5 miliarde de lei vechi, iar toată șmecheria constă în invitarea unor troglodiți – Deep Central – ?!, Skizzo Skilltz – !!, facem paradă a motocicliștilor (de ce nu a posesorilor de Trabant?, concurs de gătit la ceaun (Cap de Pește Prodindpest Virgil Diaconu o să iasă campion la făcut chiftele!), demonstrații taebo, karate, koongo jump, de parcă samuraii au trăit pe la noi, pe strada Gării, la Călărași, facem seara “Catena”, că mai are nevoie Alexandru Arșinel de încă un rinichi luat pe sub mână, adică numai și numai trăznăi, începând cu Topul Firmelor din Călărași, când topul ăsta e o altă porcărie a Camerei de Comerț, câtă vreme au fost premiate și firme a căror activitate a fost descâlcită, abia-abia, de procurorii DIICOT. Unde sunt simpozioanele despre Gumelnița? Boian? Unde sunt revistele literare? Unde sunt comunicările științifice? Unde sunt membrii călărășeni ai Uniunii Scriitorilor? Unde sunt studiile comparative? Unde sunt expozițiile de pictură? Unde e anuarul Muzeului Dunării de Jos? Unde e salonul de carte călărășeană? Avem numai dansuri din buric și trupe de folclor? Ce papucii mei folclor avem noi, la Călărași, ă? Facem desene pe asfalt? Vindem gogonele, în fața primăriei? Iar în final, indubitabil, totul se încheie cu un feeric foc de artificii. Mai bine se făcea un foc de tabără, costa mai puțin!
** Să punctăm, din acest colț de pagină, faptul că Dragoș Coman este cel care structurează, la Călărași, Partidul Mișcarea Populară. Desigur, acesta e mult prea tânăr pentru o asemenea sarcină, dar poate tocmai în asta constă și atuul lui: nu a avut timp să se strice. E drept, acesta a fost în atenția noastră, în urmă cu ceva timp când, datorită unor activități lucrative neinspirate, s-a asociat cu niște indivizi, la acest moment condamnați penal pentru evaziune fiscală. În fapt, justiția s-a pronunțat pe aceste spețe, semnalul nostru a avut partea lui de lacune, iar Coman s-a dovedit, în final, doar că și-a selectat extrem de prost asociații. Dragoș Coman e un tânăr ambițios, are partea lui de vaccin venit din Statele Unite, iar acest fapt constituie un argument solid că tânărul are perspective bune. În plus, s-a dovedit și un bun gospodar: a făcut, din eforturi proprii, o terasă care dă un farmec aparte falezei, la Călărași. Iar acest fapt e mare lucru când abia dacă ai 32 de ani! Desigur, acest fapt nu e suficient, dar e un argument că flăcăul a apucat-o pe un drum bun. Mai are de învățat, e drept, toți mai avem de acumulat experiență, însă Coman are și o doză oarecare de naivitate, dublată, însă, de o dorință imensă de a-și face imagine publică. Trebuie, iată, să-i reproșăm faptul că s-a lăsat dus, și el, dar și alții, într-o poveste absolut rizibilă, declanșată de un căpiat, poveste denumită “Aducem basarabencele acasă” sau ceva de genul acesta, Coman intuind că e doar o altă oportunitate de a-și promova imaginea. Însă trebuie să priceapă că sunt lucruri cu care îți poți face imagine publică și cu altele nu. Basarabia nu e o oportunitate, e o rană. Însă ne și distrează faptul că, într-un viitor nedefinit, Dragoș Coman va trebui să fie ghimpele din coasta politicienilor consacrați, de la Călărași, Parcă-l și vedem pe Răducu Filipescu transpirat! Ni-l imaginăm pe Vasile Iliuță pus în dificultate. Sau pe Maria Dragomir pusă la colțul de rușine. Desigur, Coman face parte, iată, din seria nouă de politicieni locali, serie deschisă de Bebe Cristodor, de Marius Dulce (ăsta deja s-a blazat!), de Cristina Nicolescu. În plus, lui Coman i s-a alăturat, la Fundația Mișcarea Populară, o altă tânără, Dorina Ichim, care nici ea nu este alterată de spiritul vremurilor. Dorina Ichim vine cu o mare doză de naivitate, însă și acesta este un alt element care face din mișcarea de centru-dreapta,de la Călărași, să fie cu adevărat primenită. Dorina Ichim oricând poate sta pe un afiș electoral. De politicieni urâți și hoți suntem sătui. Mai bine o tânără plină de șarm decât o lichea îmbătrânită-n rele!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp