Liviu Oltenacu, trezorierul oficial al Organizaţiei judeţene Călăraşia Partidului Social Democrat, care îndeplineşte, totodată, şi atribuţiile de purtător de cuvânt, ne confirmă că publicaţia noastră, direct sau indirect, nu a beneficiat niciodată de sume, cu titlu de promovarea imaginii acestei structuri politice, de când acesta se ocupă de administrarea fondurilor acestei structuri.
„Eu personal, şi afirm asta cu mâna pe inimă, n-am nici o cunoştinţă în acest sens. Asta o pot confirma şi-n mod oficial”. Liviu Oltenacu, în schimb, chestionat în legătură cu alţi reprezentanţi ai altor publicaţii locale, n-a vrut să ne dezvăluie natura relaţiilor comerciale dintre PSD şi firmele editoare. Pentru o mai bună edificare, în schimb, am căutat să obţinem şi câteva declaraţii de la preşedinta Oana Mizil, însă aceasta nu a putut fi contactată. În fapt, vroiam să aflăm de la aceasta dacă înţelege că fenomenul presei locale, la Călăraşi, nu se rezumă la a-ţi promova imaginea, pe bani pentru ca, ulterior, după ce acest lucru nu se mai întâmplă, să fii ţinta şicanelor acelor publicaţii şi ale acelor „jurnalişti” care au beneficiat din plin de suportul tău material. Un astfel de caz este cel al unui individ – Octavian Câju – acesta fiind principalul beneficiar al sumelor, de ordinul zecilor de milioane de lei, sume date de Oana Mizil pentru a-i promova imaginea, printr-o revistă scoasă din anonimat mai mult de scrierile noastre cu caracter literar, după cum s-a consemnat, la acel moment.
Cazul „Alcorom” şi atacul de epilepsie
Octavian Câju a ajuns în presă datorită unor împrejurări incerte câtă vreme e clar pentru orice cititor avizat că nu are aplecare câtre cuvântul scris. Acesta a rămas, în schimb, în istoria presei locale nu ca un realizator de materiale audio sau scrise care să merite a fi menţionate, ci doar ca un posibil făptuitor într-un caz celebru de evaziune fiscală de la noi din judeţ. Este vorba de firma „Alcorom” Călăraşi, prezentată ca un caz spectaculos şi care a adus prejudicii bugetului de stat, de la înfiinţare şi până în anul 2000, de circa 180 de miliarde de lei vechi, prin neplata obligaţiilor fiscale, această sumă fiind echivalentă cu circa 10.000.000 USD, la cota de schimb de la acea dată. Statul român nu a putut să treacă la executarea silită a creanţelor bugetare dat fiind faptul că firma „Alcorom” a fost vândută unei firme americane, First American Corporation, cu sediul în statul Oregon. Tot la acea dată, deşi comisarii Gărzii financiare aplicaseră sigiliu asigurator pe mai multe bunuri ale firmei „Alcorom”, în speţă pe o cantitate impresionantă de alcool etilic care urma să fie valorificată în interesul statului, aceasta a dispărut, iar cel care a fost suspectat de ruperea sigiliilor fiind exact Octavian Câju, pe atunci angajat al Direcţiei de Finanţe a judeţului Călăraşi, devenit astăzi „ziarist”. La acel moment, din datele noastre, Câju urma să fie prezentat organelor juridice în drept, cu propunere de arestare preventivă, individul suferind însă un şoc emoţional sub forma unui atac de epilepsie, după cum afirmă colegii săi de redacţie, de la acea dată, mai precis de la postul de radio „Voces Campi”, unde acesta colabora.
Facturi cu prestări de servicii neefectuate
Din datele noastre, Octavian Câju este cel care şi-a permis să-i facă Oanei Mizil, la momentul venirii acesteia la Călăraşi, o radiografie a presei călărăşene, în sensul că i-a prezentat pe reporterii călărăşeni în culori variate şi denigratoare, cu singura concluzie că el este singurul cinstit şi singurul cu care aceasta poate avea o colaborare de durată, fapt care s-a materializat prin promovarea imaginii Oanei Mizil, printr-o revistă gen magazin, până la saturaţie. Însă, când Oana Mizil a întârziat cu plata „prestaţiilor” efectuate de „jurnalistul” O. Câju, acesta ni s-a plâns de acest fapt: „Să-mi dea banii, asta nu înţelege că sunt banii mei?”, se lamenta Câju. Dacă pe ceilalţi reporteri locali i-a prezentat drept ageamii, Octavian Câju şi-a permis să afirme despre noi că suntem „şantajişti”, fapt pe care i l-am reproşat şi care a dus la stingerea raporturilor de colaborare dintre noi. Pe parcurs, aveam să aflăm că O. Câju „promova” în mod insistent „imaginea” unor reprezentanţi ai diferitelor instituţii locale contra unor sume de bani, cum este cazul lui Mariu Tătaru, fost director al Direcţiei de sport şi care cotiza la greu, din banii publici, în conturile lui Câju, pentru a-şi „promova” imaginea. Un alt caz este cel al primarului din Cuza Vodă, Aurel Stan, care a cotizat substanţial în conturile lui Câju, asta până când acesta i-a propus să-i deconteze facturi cu prestări de servicii neefectuate. De altfel, acesta este motivul pentru care primarul Aurel Stan a devenit, de mai mult timp, ţinta atacurilor „de presă” ale numitului O. Câju, acesta substituindu-se chiar ca lider de opinie din partea Partidului Social Democrat, în sensul că a făcut aprecieri publice în numele acestuia.
„Activ Invest” şi şedinţa Biroului permanent
Raporturile lui O. Câju cu puterile politice locale sunt de notorietate. La momentul când M. D. Ţuţuianu activa ca primar, din partea, PSD, „jurnalistul” în cauză, printr-o tehnică greu digerabilă şi care dovedeşte lipsa sa de scrupule, a fost beneficiarul unei locuinţe de tip ANL, iar fostul primar călărăşean ne spune că acesta întrunea condiţiile legale, dar că nu se aştepta ca gestul său să fie recompensat, în vreun fel sau altul, pe plan moral, de „jurnalistul” Câju. „Nu mai m-a sunat de 2 ani, însă caracterul omului e un lucru complex şi nu poţi intra în el cu bocancii. Caracterul e individual. Aş putea spune, privind din această optică, faptul că DI Tărăcilă a fost, mai mult decât mine, nedreptăţit de acesta, câtă vreme Tărăcilă este cel care l-a numit în funcţia de consilier pe relaţii cu presa, cât a fost prefect, iar Câju, ulterior, s-a apucat să tipărească pliante contra acestuia. Aşa ceva nu se face. Ţine de caracter”. Interlocutorul nostru se referă la faptul că, în perioada cât a activat ca prefect, DI Tărăcilă l-a sprijinit din plin pe O. Câju, inclusiv financiar, după care acelaşi O. Câju, când DI Tărăcilă nu a mai fost prefect, s-a apucat să-l atace, aducându-i acuzaţii diverse, unele chiar scelerate. Caracterul acestui individ, frutrat inclusiv pe plan afectiv, este exemplificat, însă, şi cu au alt caz celebru în media locală, legat de afacerea „Activ Invest”, firmă unde acelaşi O. Câju a fost asociat, alături de Viorel Dorinel Dincă şi Mari Drăgănescu, ambii membri PSD şi care i-au făcut acestuia un denunţ penal, la această dată, „ziaristul” în cauză fiind cercetat prin Serviciul de Investigarea Fraudelor, fiind acuzat că şi-a însuşit, prin fals şi uz de fals, mai multe sute de milioane din conturile firmei comune. Ca „represalii”, numitul O. Câju a înţeles să publice, normal, materiale denigratoare la adresa asociaţilor săi, dar şi să ceară sprijinul Organizaţiei judeţene a PSD care, într-o şedinţă de birou permanent, desfăşurată la Roseţi, a avut ca punct pe ordinea de zi discuterea raporturilor de natură economică dintre cei 3.
Stilul abject şi refulaţii politici
La această dată, O. Câju, din invidie profesională, individul fiind şi mutilat sufleteşte, apare ca martor, în diferite chestiuni de ordin juridic, provocate de o ciudăţică pe care o promovează şi care acuză grave lacune de ordin moral câtă vreme inventează personaje pe care le citează, în nişte lături de presă, pe care le afişează pe diferite canale media. Despre situaţiile absolut neconforme cu realitatea emise de către aceasta, ne-am abţinut să emitem opinii publice, câtă vreme de răutatea acesteia se folosesc nişte poliţişti neserioşi, de tipul lui Vasile Mărgineanu sau al lui Nelu Paraschiv, acesta din urmă având deja denunţ penal pentru comiterea, în mod repetat, a infracţiunii de abuz în funcţie şi trafic de influenţă.lO. Câju, însă, continuă în acelaşi stil absolut abject, făcând afirmaţii conform cărora noi suntem „şantajişti”, în faţa unor reprezentanţi autorizaţi ai statului, deşi noi, de-a lungul vremii, ne-am abţinut să scriem despre acesta că autosatisfacerea nu e o soluţie. „Ca om, ca structură morală, eu îţi port un respect deosebit”, este opinia publică a reprezentantului Biroului de presă a PSD Călăraşi, despre noi, asta în condiţiile în care relaţiile noastre cu acest organism politic sunt extrem de reci, asta în principal tot datorită acestui individ, spasmofilic şi avid după bani, care este O. Câju şi care înţelege că presa se face consemnând balivernele bucătarilor de tipul lui Virgil Diaconu sau ale altor refulaţi politici. Aşteptăm, cu interes, de ani buni, ca acest O. Câju să emită un text de presă prin care să ne arate că face această profesie din pasiune şi nu doar ca un debuşeu al propriei sale neputinţe.
Nelu şi Vasile, un fel de tusea şi junghiul din coasta poliţiei
În altă ordine de idei, ţinem să precizăm pentru cititorii noştri că acţiunile de intimidare ale unor structuri ale statului român făcute împotriva noastră sunt nişte fâsuri juridice. Împotriva noastră, dar şi a altor colegi de breaslă sau amici de-ai noştri, în ultimul timp au fost făcute mai multe denunţuri penale, unele dintre acestea fiind scrise fie în biroul comandantului Poliţiei judeţene, fie în cel al adjunctului Poliţiei municipale, Nelu Paraschiv. Pe amândoi, de altfel, în cadrul unor discuţii, i-am informat că ştim că încurajează astfel de fapte, câtă vreme plângerile respective nu au corespondent cu realitatea şi sunt făcute doar ca să ne şicaneze.