Arhiva

Opinii: I.P.J. Călăraşi şi-a deschis tutungerie cu marfă de contrabandă

Print Friendly, PDF & Email

În data de 10 iunie 2011, prin Biroul de presă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi a emis un comunicat conform căruia, cu o zi în urmă, au fost descoperite 7.738 de pachete de ţigări, deţinute în afara antrepozitului fiscal.

În fapt, este vorba de o acţiune în urma căreia, într-un autoturism marcat drept taxi, a fost descoperită cantitatea de 1.990 de pachete de ţigări. Chestionat de noi, taximetristul respectiv ne-a comunicat că el doar a efectuat o cursă în regim de taxi, cursă de pe urma căreia urma să încaseze suma de 10 lei.În urma verificărilor, s-a stabilit că pachetele proveneau de la Ion Dumitru, de 33 de ani, din Călăraşi, diferenţa de pachete de ţigări fiind descoperită la domiciliul acestuia. La această acţiune, ni se comunică, au participat cadre ale Poliţiei municipale, ale Serviciului Rutier, având sprijinul logistic al SIPI Călăraşi.

Ţigări venite cu maşinile Poliţiei Rutiere


În acelaşi timp însă, după cum puteţi vedea şi din imaginile alăturate, activitatea de comercializare a pachetelor de ţigări, cu timbru fiscal din Republica Moldova sau Ukraina sau tutun comercializat prin contrafacerea unor mărci, provenit din Grecia, se desfăşoară nestingherită, de ani buni, în zona străzii Ştirbei Vodă, colţ cu strada Borcea. Aici există o adevărată “industrie” a evaziunii fiscale, cartuşele de ţigări fiind vândute la vedere, de persoane de etnie rromă, în unele cazuri pachetele de ţigări fiind aruncate direct de la etaj. Sub pretextul că stau afară, cu copiii, rromii respectivi, lucru de notorietate, întreţin, de ani buni, piaţa neagră a comerţului cu ţigarete, la Călăraşi. În fapt, conform datelor noastre, familiile respective de rromi sunt aprovizionate cu ţigări de contrabandă exact de către unii poliţişti călărăşeni, sursele noastre declarând, sub protecţia anonimatului, că aprovizionarea se face cu maşinile Poliţiei Rutiere.

Acţiuni pentru eliminarea concurenţei

E de neînţeles cum Poliţia călărăşeană, beneficiară de sprijin logistic consistent şi profesionist din partea Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, nu reuşeşte să destructureze reţeaua care aprovizionează cu ţigări de contrabandă clanul de rromi din zona Ştirbei Vodă – Borcea. De ani întregi, “tutungeria” de-aici funcţionează nestingherită, după cum spuneam, acţionând la vedere, evaziunea fiscală care se produce aici fiind una extrem de importantă câtă vreme, din datele noastre, se comercializează zilnic între 500 şi 1.000 de pachete de ţigări pe zi. În plus, se vorbeşte tot mai insistent de faptul că acţiunile Poliţiei călărăşene de identificare a persoanelor care comercializează ţigări de contrabandă, pe raza municipiului Călăraşi, sunt făcute cu scopul de a fi eliminaţi posibilii concurenţi ai traficanţilor care sunt aprovizionaţi chiar de cadre ale poliţiei. Acţiuni de acest gen desfăşurate tot de către poliţişti, dar pe piaţa jocurilor de noroc, prin maşinile automate de tip American poker, sunt şi ele susceptibile că sunt dirijate câtă vreme e cunoscută relaţia unui important şef al IPJ-ului local cu un important deţinător de astfel de aparate electronice, pe plan local. Acesta, de altfel, îl aprovizionează pe acesta, în mod constant, cu sume provenite din astfel de activităţi. Totodată, desigur, surse ilicite de venit ale poliţiştilor sunt provenite, după cum spuneam, din protejarea traficului cu ţigări.

Invitaţie, cu duba, pentru retractare

În acest context, iată, se înscrie şi declaraţia făcută publicaţiei noastre de Aurel Niţă, declaraţie conform căreia şeful IPJ-ului local protejează anumite structuri interlope specializate în traficul de carne vie şi în cel de droguri de risc. Această afirmaţie nu a fost infirmată de şeful IPJ, comisar-şef Vasile Mărgineanu, care, într-un drept la replică, a ţinut să ne precizeze că “este lăudabilă deschiderea” pe care o avem faţă de câţiva cetăţeni din cartierul 2 Moldoveni “şi un membru al familiei unor persoane cercetate în stare de arest preventiv, care găsesc pe portalul dumneavoastră un amplu spaţiu pentru exprimarea publică a nemulţumirilor”. Atât înţelege să precizeze şeful IPJ Călăraşi, acesta considerând că este regretabil să fie formulate acuze, sub acoperirea celor declarate de interlocutorii chestionaţi de noi. În plus, Vasile Mărgineanu înţelege să ne atragă atenţia că bunurile deţinute de el se găsesc în declaraţia de avere postată pe pagina de internet a IPJ Călăraşi, fără, însă, să ne precizeze că aceasta a fost afişată abia după ce noi am semnalat acest lucru. Ţinem să precizăm, totodată, că una dintre persoanele chestionate de noi, cu privire la protejarea clanurilor interlope locale chiar de către şeful IPJ, ne-a contactat, declarându-ne că a fost abordată de comandantul Vasile Mărgineanu, după ce a fost invitată, “cu duba”, la sediul Poliţiei Călăraşi, scopul fiind acela de a retracta cele declarate nouă.

Braconieri, sinucigaşi, mitangii, bolnavi psihici

Pentru a fi evitate alte neînţelegeri cu reprezentanţii IPJ Călăraşi, care au înţeles să ne răspundă în doi peri unor solicitări absolut necesare în vederea clarificării anumitor chestiuni, cum era şi firesc, publicaţia noastră a înaintat un set de întrebări, absolut pertinente, ministrului Administraţiei şi Internelor. Printre altele, cu titlu exemplificator, am cerut să ne precizeze dacă IPJ Călăraşi a devenit o instituţie de braconieri, de sinucigaşi, de mitangii sau de persoane cu vizibile tulburări psihice, în vreme ce şeful acestei structuri înţelege să-şi construiască o casă după alta, în condiţiile în care deţinea, în 2009, 3 apartamente, avea începută, în curtea socrilor, o vilă, iar acum îşi construieşte o alta, pe un teren aparţinând fostei C.A.P. Călăraşi.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp