Arhiva

Dragoman și-a făcut vilă de baștan: Șmecheria s-a născut la țară

Print Friendly, PDF & Email

Inginerul Dragoman, Gheorghe Dragoman, are tot ce-i trebuie în curte. În special o vilă, făcută după ultima modă, cât să arate că este avut. Gheorghe Dragoman conduce destinele Asociației Agricole „Grasica”, din comuna Grădiștea. Până să vină președinte, în urmă cu doi ani, nu afișa o asemenea prosperitate. Chiar la strada mare, suntem imediat puși în temă de un localnic:” A lucrat în baltă și era vai de capul lui! Acum are vilă!” Când îl întrebăm de unde a avut bani pentru o așa mândrețe de casă, ni se spune scurt: „Din ciordeala!”

 

 

Ca la sinistrați


În schimb, la sediul asociației, unde găsim doar două cumetre, ambele, spun ele, fiind contabile, odăile arată de parcă au fost inundate de curând. Ca după sinistru. Într-un alt birou, unde reușim să facem câteva poze și pe ușa căruia scrie că e locul unde stă contabilul șef, stau de-a valma farfurii nespălate, boarfe, un fișet devastat și niște scaune fără picioare. Ne uităm atent și după șobolani, dar nu e ora lor. Pe Dragoman îl găsim la secția de mecanizare. Și-a parcat gipanul la poartă, o mașină cât să-și întoarcă lumea capul după ea, iar acesta ne spune că umblă cu o asemenea minune a tehnologiei doar „pentru confort”. Și are dreptate, s-au dus vremurile când șefii de asociații agricole se plimbau cu I.M.S.-ul, acum le trebuie musai mașini luate direct din cataloagele saloanelor auto din Germania. Asociația Agricolă „Grasica” are 889. de membri asociați, cu un total de teren exploatat de 1605 hectare. Pe anul acesta, producția de grâu este de 5.700 de kilograme la hectar, însă oamenii vor primi undeva la 1.200 de kilograme. La un calcul simplu, din 3.700 de lei, contravaloarea grâului de pe un hectar, membrii asociați vor primi echivalentul a 780 de lei. Gheorghe Dragoman spune că pentru cultura de grâu s-au cheltuit 2300 de lei pe hectar, în condițiile în care asociația nu a avut fonduri proprii pentru înființarea acesteia. De ce n-a avut bani?! Dragoman nu știe să ne spună de ce. Se justifică cu faptul că așa a fost an de an. Și tot an de an, șefii asociației apelează la combinel altora, pentru a strânge recolta de pe câmp. Treieratul se face cu combinele lui Doru Achim, cu cele ale lui Sultan sau cu cele ale lui Roibu.

Ca la nebuni

Anul trecut, însă, la o producție de 3.800 de kilograme de grâu la hectar, membrii asociați de la „Grasica” au primit 850 de kilograme. Nimeni nu știe să ne spună de ce în acest an, când producția de grâu este una extraordinar de bună, aproape dublul anului trecut, nu este dublată și cantitatea de grâu pe care ar urma s-o primească țăranii care au terenul în asociație. Numărăm utilajele din curte: două combine, două tractoare de mare putere. Restul utilajelor sunt de pe vremea lui Pazvante-Chiorul! Numai mașina șefului de asociație face notă discordantă. Culturile, i-auzi, se înființează pe datorie. Iar utilajele noi sunt luate abia anul trecut, chit că asociația funcționează din 1991. Uitați explicație la Gheorghe Dragoman: „Șefii de asociație au mașini bune ca să-și creeze și el un comfort pentru munca asta pe care o face”. Iar Dragoman muncește, nu glumă. Asta de vreo doi ani, de când e șef. Iar mașina de câteva zeci de milioane de euro e un semn de prosperitate. Așa zice acesta. Altfel de ce ar mai vorbi sătenii din Grădiștea că nu a muncit cât să-și facă o mândrețe de casă de câteva miliarde bune? Iar stilul de muncă al inginerului Dragoman este unul care are o explicație care te face să râzi: el are doar o parte din terenul pe care-l deține în asociație, vreo 18 hectare, diferența până la 46 de hectare o exploatează în regim propriu. De ce face așa? Uitați care e afirmația halucinantă a acestuia: „Eu le lucrez”. Iar din terenul ăsta trăiește și el mai binișor. Cum ar veni, cei care au pământuri la asociație trăiesc ca vai de lume, în vreme ce inginerul Dragoman, care nu are terenuri aici, trăiește ca boierul. Ca la nebuni! „Pe ăsta îl lucrez eu, îi fac ce trebuie și trăiesc mai binișor”. Dragoman, iată, are acasă un Opel. Tot pentru că-și lucrează terenurile proprii de unul singur. Cei care au terenurile la asociație, asta e viața, n-au!

Producție stabilită de consiliul de administrație

La asociație, contabila șefă Bănea Stana nu știe de ce șeful Dragoman nu are terenul în asociație. Spune că asta a fost opțiunea lui. „Păi dacă n-a vrut…” Și continuă aceasta: „Da de ce? Dacă nu-i convine ce dăm noi aici?!” Contabila șefă nu știe de ce Dragoman nu recomandă toturor să-și exploateze terenurile în regie proprie și să nu le mai bage în asociație. „Nu mă bag eu peste dânsul”. Contabila șefă așteaptă să iasă la pensie, ca să facă și ea ce face inginerul Gheorghe Dragoman. Adică să iasă din asociația „Grasica” și să-și lucreze singură pământul, că e mult mai rentabil așa. A avut, doar, de la cine învăța! Întrebarea noastră următoare o face să cadă pe gânduri: Dumneavoastră cum le-ați recomanda membrilor asociați, să rămână aici sau să se retragă, poate așa le crește și lor o vilă în curte? După care se repede: „Să-l lase aicea!” După care nu vrea să mai audă nici un fel de întrebare. Nu știe ce fel de exemplu dă președintele: „Da de ce mă întrebați pe mine?” Îi răspundem că o întrebăm asta pentru că e în consiliul de administrație. La „Grasica”, sunt 5 angajați ca personal TESA, dar și 15 tractoriști. Producția, auziți, este stabilită de consiliul de administrație. Cea care notează cât grâu se recoltează, spre exemplu,e o altă contabilă, care se recomandă Țicu. Membrii asociați nu prea stau la cântar: „Merg pe încredere”! Iar la Grasica, să mai vedeți o problemă, s-a terminat recoltatul abia vineri, 18 iulie, în vreme ce la celelalte asociații această operațiune s-a efectuat încă de acum 3 săptămâni. Cealaltă contabilă ne explică misterul: „La noi a plouat!” Vă dați seama, asta s-a întâmplat numai pe terenurile celor de la „Grasica”. Când adevărul e cu totul altul: n-au avut combine.

Bordeiul de peste drum

Cei de la „Grasica” n-au combine, n-au sector zootehnic, ci doar două biouri, arătând de parcă pe-acolo a trecut un taifun. Dar au și un șef șmecher, care abia și-a ridicat o mândrețe de vilă. Chiar peste drum de aceasta, o bătrânică, membră la „Grasica”, stă într-un bordei. Iar lucrurile se întâmplă așa pentru că Dumnezeu nu are timp să pună în ordinea lor firească lucrurile. Adică să meargă toți hoții la pușcărie, iar cei păcăliți să ajungă în Rai.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp