Arhiva

Actualizat – Cuza Vodă în Săptămâna Luminată: Veselie pe marginea şanţului – VIDEO

Print Friendly, PDF & Email

E veselie în a treia zi de Paşte, în comuna Cuza Vodă, judeţul Călăraşi. Ieşit la uliţă, în lateral de strada principală, pe strada lui Fulga, aşa se numeşte, Vaciu Anghel se cinsteşte cu bere la pet. Soarbe dintr-o ceaşcă, cu înghiţituri mari.

Bărbatul care nu e mămăligă

Despre primar, despre Aurel Stan, acesta spune că e om bun. Când îl întrebăm de ce, îşi lasă şapca pe ceafă: “E om bun că stă de vorbă cu noi”. Lui Vaciu Anghel îi mai place de Aurel Stan şi pentru că nu bea şi că nu drăcuie, ca alţii, care au fost înaintea lui, la primărie. După ce ne îmbie şi pe noi să luăm o gură din ceea cu ce se cinsteşte el, ne întreabă şi dacă, după ce vorbim cu el, o să-l vizităm şi pe primar. “Tată, dacă te duci la el, să-i spui că eu tot pe el îl votez”. Şi ne spune şi de ce. “De-al dracu’!” E mulţumit, însă, şi că dă cu ciocanul în ele, ne face şmechereşte din ochi. Aurel Stan, primarul, a trecut, anul trecut, printr-un divorţ în stil italian, adică din acela cu năbădăi, asta după ce şi-a găsit liniştea în braţele unei femei mai tinere. “Bine că e bărbat şi nu e mămăligă!” Lângă el, Daniel, un tânăr, vrea să-i transmitem edilului să le facă şi lor strada, adică s-o pietruiască, asta pentru că tot l-a văzut gospodar şi cu chef de treabă. “Vine, stă de vorbă, îl întreabă pe om de necazuri, aşa e primarul, să ştii”. Dar discuţia alunecă tot spre femei, care sunt slăbiciunea primarului. Ultima oară, a invitat toate muierile din sat la căminul cultural. “Le-a dat prăjituri, le-a dat câte un suc. Astea ar fi vrut să le dea şi altceva, dar nu ştiu dacă le făcea faţă!” Despre fostul primar, Gheorghe Toma, Vaciu Anghel, acum pensionar, după ce a lucrat la IUG, e de părere că ar cam trebui să se cam ducă dracului, aşa spune. “S-a ajuns ăla, dă-l dracu’! Hoţ! Bandit!” Lângă Vaciu, prietenul de pahar crede că dacă Toma o să iasă el primar, o să ajungă comuna de râpă: “Ăsta ne vinde şi pe noi!”

Strada lui Fulga şi unde nu ştiu cum îi zice

Nu e nici un secret pentru săteni unde a lucrat primarul Aurel Stan, până să ajungă în fruntea comunei. Mai precis, Aurel Stan a lucrat “la aşa” şi din această cauză e om “spălat pe creier”. Dar Vaciu ţine să ne facă atenţi: strada lui Fulga e cea mai nenorocită, toate celelalte au fost pietruite, numai asta a rămas de căruţă.
În discuţie se mai bagă şi un altul, Ilie, tot din neamul lui Vaciu, dar are praf de mers pe tălpi când îi spunem că ne-a trimis fostul primar Gheorghe Toma să-i cumpărăm pământul. “Hai, nene, îţi dau 5 milioane pe hectar!” Aşa că omul ia foc: “Bă, ce eşti, pedelist?” Şi se supăra de parcă i-am luat din pensie. “Nene, m-a trimis Toma”. “Toma?! Drum-bun!” Ilie Vaciu se supără şi se uită urât. Până şi câinii încep să latre când aud strigătele lui Ilie. În schimb, Vaciu Anghel îl plânge pe primar, că n-a avut noroc cu femeia, că a găsit-o aprigă, de prin părţile Ardealului.

Pe o altă uliţă, cu fesul pe cap şi îmboşcănat, Ştefan Ilie ne spune că actualul primar e bun comparativ cu “ălălatul”, adică cu Gh. Toma, care a condus şi el destinele comunei Cuza Vodă vreme de două mandate. “Eu cunosc că-i bun. Eu zic că ăsta e mai atrăgător pentru populaţie. Vorbeşte mai frumos, are alt aspect”. Îl laudă că a făcut canalizare şi că a adus centură ocolitoare în comună. Pe uliţa pe care ne aflăm, ne spune acesta, până să vină Aurel Stan, era tot un şleau, abia treceau tractoarele din cauza noroiului. Ar vrea să-i spunem primarului doar atât: “Sănătate şi să fie cu noroc!” Dar tot vrea să reţinem că, atâta timp cât a fost Toma la primărie, strada era toată numai gropi. “După ce-a venit ăstălalt, la numai două săptămâni, trei, gata, a pus piatră. Şi nu i-a dat bani. Că, dacă era portocaliu, făcea şi mai multă treabă”. Ar vrea ca Aurel Stan să fie tot el primar. Străzii i se spune: “Unde nu ştiu cum îi zice, că n-are nume”.

Masteratul în hoţie

Dimcea Ion Eugen adună iarbă pentru purcei. Şi el spune că Aurel Stan e un primar bun. E mulţumit că i-a dus femeia la caminul cultural. Râde când îşi aduce aminte că a venit acasă cam “afumată”. Ne priveşte trist, e tânăr, are 36 de ani. În bătătură, de peste gard, ne privesc câţiva plozi. “Sărăcie, nene, sărăcie”.

La canapea, la “asfalt”, doi bătrâni stau la soare. “E bunicel primarul”. Şi sunt categorici: “E mai bun decât Toma!” Iar argumentul e pe cât de simplu, pe atât de imprevizibil: “E mai cinstit!”, spune Mateescu Ion, unul dintre cei doi. După care bătrânii ni se destăinuie: “Aurel Stan stă de vorbă la orişice oră. Îţi ascultă durerile. Dacă poate, te şi ajută”. Unul dintre bătrâni, Macrea Gheorghe, necăjit, ne spune că a avut pământ şi că l-a vândut la unul, Baboi. A avut femeia bolnavă. Macrea are şi el pământ. Ştie de apucăturile lui Toma, acelea de a duce bătrânii la oraş, la notar, să le cumpere pământurile. Noi vrem să-i dăm, din partea lui Toma Gheorghe, fostul primar, câte 5 milioane pe hectar. Se încordează tătăicul. “Dacă-mi dă 10 şi nu i-l dau!” Mateescu îşi aduce aminte că a vândut pământul cu 60 de milioane de lei vechi pe hectar. După care, din vorbă-n vorbă, bătrânii îşi aduc aminte şi că toată marginea satului a fost islaz. Iar acum nu mai ştiu unde e acesta. “S-a dus dracu’. El şi-a făcut acte cât a fost primar. A pus Toma grâu în el”. Iar banii de pe grâul semănat pe islaz nu ştiu moşii unde au ajuns. “Păi doar că nu ni i-a dat nouă!” Mateescu e necăjit. Întâi i-a murit fata, apoi femeia, după care i-a murit şi cealaltă fată. Acum are 80 de ani şi crede că nu-i mai trebuie nimic. “Sunt unii care poartă o ură. Mi-a mai zis Toma că nu l-am votat. Eu zic că ăsta e mai bun decât Toma. Toma a fost membru de partid, a fost director. Stan e om mai stilat”. Cei doi îşi amintesc şi de faptul că actualul primar Aurel Stan a avut necazuri cu nevasta. Sunt de acord că şi fostul primar Toma “o babardeşte”, cum spun ei, pe contabilă. “Da, că şi Toma mai multe a făcut”. Ştiu din auzite că şi Toma, care e miliardar, are o amantă. “Aşa ştim. Dar dacă nu vezi…” Are bani Toma pentru că a fost hoţ, aşa spun. Că are masteratul făcut în aşa ceva. Se uită lung la noi şi ne spune Mateescu că nu avem faţă să ne îmbogăţim: “Asta trebuie s-o ai în sânge!”. Iar noi ne uităm miraţi. “Ce să avem în sânge, tataie?” Iar el ne răspunde prompt: “Hoţia!” Apoi ne explică faptul că Toma a fost secretar de partid şi director la “Agrocoop”. “Păi cât a furat ăsta, ă?”

Iertate de păcate


Pe strada care duce la biserică, în Cuza Vodă, femeile ies toate iertate de păcate. Sunt adunate pe marginea şanţului. Le spunem că ne-a trimis fostul primar Gh. Toma să le cumpărăm pământul, că le dăm 5 milioane de lei vechi pe hectar. “Ne uităm la pământ ca la ochii din cap”. O bunicuţă face ochii mari: “Ce spune băiatul ăsta aici?!” Adică suntem duşi cu capul sau cum?! Aurel Stan, primarul, n-a fost nici bun, dar nici rău. A fost bun că a făcut şosele. Deja e larmă. “Eu una spun: tineretul stă acasă, de bate părinţii să le dea bani”. Se vede că e supărată interlocutoarea noastră. Nimeni nu vrea să se prezinte. Au văzut ele că tineretul bate părinţii, dar asta nu se întâmplă aici, în sat, ci prin altă parte. Aşa au văzut ele la televizor. Într-un final, rămâne să venim noi drept şefi peste primăria din Cuza Vodă, că suntem mai tineri. Le dăm vorbăreţelor şi argumentul decisiv: “Vă dau 5 milioane pe hectar, gata!” Apoi îşi aduc aminte şi de islaz. Una ştie ce s-a întâmplat cu el: “S-a evaporat”. Cine l-a luat?! Simplu: “Domnul Toma”. Râd când le spunem că grâul de pe islaz, pus de Toma, a fost împărţit cu toţi ceilalţi săteni. “Ce spui tu, băiete, caz de puşcărie!” Sunt deja 6-7 femei trecute de prima tinereţe, toate strânse ciorchine în jurul nostru. Una ştie că, dacă nu mai e islaz, nu mai sunt nici animale. Dacă nu mai sunt animale, nu mai e nici lapte. Şi fără lapte nu cresc copiii. Despre situaţia din familia lui Aurel Stan, ni se spune că nici Mihaela, fosta nevastă, nu era aşezată, că prea părea scoasă din sărite din te-miri-ce. “Cum să zic, din ce-a mers mai mult depresia”, pune una dintre ele diagnosticul. Ceva mai sus, Alecu Floarea, cu moşul mort, spune că e mare hoţie în comună. E supărată că nici nu i-a venit pensia înainte de Paşte.

După care dăm nas în nas cu Dinu Elisabeta, cunoscută drept Argeşanca. Stă pe strada lui Mărgărit, aşa o ştie lumea. Spune că primarul Aurel Stan e bun, că a făcut străzile până la margine. “După ce a luat de la Toma, a fost marginea mea, acolo, fără apă. După ce a luat domnul Stan, a băgat apă la toţi”. Ar mai vrea să pietruiască străzile până la capăt. Se laudă că are 8 voturi în casă şi că toate se vor duce pentru Aurel Stan. E mulţumită că, de Florii, Aurel Stan i-a dat o garoafă. “A dat la toate femeile. E un gest elegant”. Îi pare rău că i s-a întâmplat primarului necazul cu femeia, cunoscută drept năbădăioasă. “Trebuia să facă în casa lor. Nu pe stradă, nu la sfatul popular. Eu sunt o femeie fără carte, n-am decât 3 clase, dar mă duc şi la vale, şi la deal. Şi a fost fără hotar satul ăsta”. Ar fi vrut ca foştii soţi Stan să se fi certat în casă. “Nu s-a mai putut, trebuia să-şi spună bună-ziua, eu aşa ştiu!” Consideră că tot femeia e de vină. “De ce să vorbesc prostii, primarul nu e obraznic. Să dea Dumnezeu să iasă primar, că şi Toma a avut două mandate. Şi s-a săturat. S-a umflat. Păi ce asociaţie şi-a făcut la Călăraşii-Vechi?! Da’ casa aia? Da’ terenul ăla cine l-a plătit?” Apoi ne şopteşte: “Spaniolii”.

Păpuşa care nu ştie carte

Drumcea Alexandru, şi el adunând iarbă de pe marginea şanţului, să dea la găini, ne spune, crede că Aurel Stan , primarul, are vorbă domoală. “E om bun, nu te respinge. Eu zic să iasă tot el primar, că a făcut bine ce-a făcut”. Nu vrea să ne mai dea şi alte amănunte, se grăbeşte să smulgă bălăretul, că-l aşteaptă păsările. Ar vrea să-i spunem primarului că tot pe el îl votează. “Cine nu vrea, să fie sănătos”.
Un alt tătăic, nea Radu, zidar de meserie, acum pensionar, o paşte, tot la strada mare, pe Păpuşa, o măgăriţă urâtă. E nemulţumit de faptul că primarului îi plac femeile. “Păi la funcţia pe care o are…” El, în schimb, aşa înţelegem noi, a fost uşă de biserică. “Nene, păi chestia aia ştie carte?” Râde şi el şi e pe cale să râdă şi măgăriţa. Îi vine şi o nepoată şi se miră că-l mai vede în viaţă. “Ce faci, bre, mai trăieşti? Am avut impresia că te-ai dus demult!” Spune că Stan nu-i primar rău. I se spune Viorica Stănescu. Tot ce vrea e ca primarul să fie tot verde. E singură, că i-a murit soţul, în urmă cu 12 ani. Are pământul la asociaţie, la Robuleţ. Dar ştie ea că şi Gh. Toma, fostul primar de până în 2008, are o relaţie cu contabila aia a lui. “E ceva ruşinos”.

Mai sus, în Călăraşii-Vechi, lângă un bordei, de peste gard, dintr-o arie aşezată, Vulpe Georgeta ne spune că e supărată câtă vreme are grijă de nepoţi, căci părinţii acestora sunt plecaţi în Spania, să facă bani. “Eu asta vreau. În primul rând, dacă face locuri de muncă pentru copii, atunci e bine”. Pe Stan Aurel nu vrea nici să-l bârfească, nici să-l laude. Ar vrea să-i transmitem doar atât: să facă locuri de muncă. Soţul ei lucrează, aduce acasă 7 milioane de la “Piscicola”, mai lenciureşte cu ce se mai găseşte prin grădină. Are doi nepoţi, o fată de 4 ani şi un baiat de 8. Îi priveşte şi-i vin lacrimile-n ochi. Ne spune că, la şcoală, la serbare, toţi copiii se duc cu părinţii, numai ea şi-a însoţit şcolarul, ca bunică. Ginerele a terminat silvicultura, iar fata e contabilă, dar amândoi au luat drumul străinătăţii, cât să le facă un viitor la copii. E mulţumită că au venit de Paşte şi că i-au umplut pe copii de cadouri. Se mai văd pe internet. Îi mai vine inima la loc când îşi aduce aminte că a primt cadou o căciulă. Cei doi ar fi putut face legumicultură şi la Cuza Vodă, asta dacă nu s-ar fi spart grădinile, alea de la Vişinii şi de la Ceacu. Apoi, privind căpriţa, se uită la noi întrebătoare: “Vă văd băiat de la oraş. Aveţi idee unde e islazul de la noi?”

Fără farmec, bătrână şi înaltă


În Călăraşii-Vechi, alte cumetre stau la strada mare, la canapea. Cică nu le interesează cum e primarul, că n-au ele nici o treabă. Ele ştiu că mai au islaz. Ar vrea ca fostul primar Gh. Toma să le dea câte 10 milioane, ca să-l voteze, nu ca să le cumpere pământul. E deja gălăgie. Ştiu şi ele că, la asociaţia lui Toma, se petrec lucruri vesele. “Da, mai poate! Să facă ce vrea!” Cică Toma nu e încurcat cu secretara, ci cu economista, că ştie să facă multe calcule. “Dacă are nevasta bolnavă, trebuie să facă şi el ceva!” Concluzia e unanimă: şi Toma are gagică, dar şi actualul primar are. Una sare că actualul primar, Stan, n-a făcut, în 4 ani, nici şcoala şi nici grădiniţa din Călăraşii-Vechi. “Auzi, fă, da’ ăla a avut 8 ani. Ce-a făcut, fă?” Şi una enumeră: trotuar până la ta-su şi casă la strada mare. Ele nu şi-au făcut vile, simplu, pentru că n-au bani. Iar Toma a avut, că a luat salariu de la primărie, sute de milioane. “Taci din gură, că eu nu ţin cu niciunul”. Important e cine o să dea o mastică în ziua votului. Au fost şi ele, îşi amintesc, la căminul cultural, când le-a dat primarul sindrofie. “Ai văzut, fă, ce băiat elegant?” Iar ţaţele trag linie, la ceva la care ştie tot satul: “Are dreptul s-o iubească p-aia, că e mai tânără”. În schimb, gagica lui Toma nu are aşa farmec, că e mai bătrână şi, spun ele, e şi închisă la ten. “E mai bătrână şi mai înaltă”. La casa nouă, construită de fostul primar Gh. Toma, ştiu mămăicile, nu doarme nimeni. Toma, dacă are vreo treabă, şi-o face la asociaţie. “Păi acolo ce face, la asociaţie acolo? Păi are camere, dă-dă-dă”. Şi-au dat drumul la gură, măcar că vorbesc cu păcat, deşi e tot sărbătoare. Dintr-o curte, se alătură şi un nene, şi el vesel. Îşi dă seama că vorbim de Toma şi de cea care-i ţin economiile: Lasă, bea vin 1001 şi i se face cât tunu’!

Când da-ul nu poate fi nu

Poştaşul din Călăraşii-Vechi, Dumitru Botea, om uns cu toate alifiile, crede că primarul Aurel Stan e om care are viteză. “Se mişcă. Dar în limita posibilităţilor”. Din punctul lui de vedere, pentru ce a făcut pentru locuitorii comunei Cuza Vodă, primarul Aurel Stan e mai gospodar decât fostul edil, Gh. Toma. “A făcut mai mult pentru satul Călăraşii-Vechi decât Toma, deşi Toma e fiu al satului”. În privinţa lui Stan, Mitică-Poştaşul, cum este cunoscut de localnici, nu are nici un fel de dubiu. Vorbeşte mult cu oamenii şi aude fel de fel de poveşti, dar nu vrea să ni le împărtăşească. Nu are nimic să-i reproşeze lui Stan. Ştie că nu vorbeşte urât cu lumea, dar are idee că relaţiile din primărie, dintre funcţionari, nu sunt cele mai bune. Pentru comună, în opinia acestuia, primarul ar trebui să se ocupe, în continuare, de drumuri, fie să le asfalteze, fie să le pietruiască pe toate. “Depinde şi de banii pe care-i are. Lumea ar trebui să ştie că e şi perioadă de criză”. Mitică-Poştaşul are idee că primarul s-a zbătut şi a adus pentru comună două proiecte cu finanţare externă, proiecte în valoare de peste două milioane de euro. Ar vrea să-i transmitem lui Aurel Stan să fie sănătos şi să aibă, în continuare, putere de muncă. “Şi să mai iasă o dată!”
La Cuza Vodă, în schimb, preotul Marian Popa, de la biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, consideră că Aurel Stan e un primar foarte bun. “Pentru că a lucrat pentru comunitate”. E mulţumit că primarul se implică în viaţa satului, şi-n viaţa parohiei. Preotul, fiind mai aproape de oameni, ştie că lumea îl percepe pe Aurel Stan ca pe un om serios. “Când a zis da, rămâne da. Când a zis nu, rămâne nu!” Preotul spune că primarul mai are multe de făcut, mai ales să continue ceea ce a început în actualul mandat. Despre relaţiile din cadrul familiei Stan, preotul Popa ştie că sătenii nu l-au ales pe primar pentru viaţa lui personală, ci pentru ceea ce este acesta în stare să facă. “Lumea l-a pus primar pe Stan Aurel. Problemele de familie pot să apară la oricine. Pe oameni, problema din cadrul familiei Stan i-a lăsat deoparte, pe motiv c-a lucrat şi că şi-a făcut datoria ca primar”. Încercăm să-l punem în încurcătură pe preot, însă la întrebarea ce leagă Dumnezeu, nu mai poate dezlega omul, acesta ne mărturiseşte că biserica nu recunoaşte neapărat prima căsătorie. “În cazuri de excepţie, la mireni, nu e o problemă”. Preotul îl percepe pe Aurel Stan ca pe un om serios, de cuvânt. Ar vrea ca Stan să aibă succes. Nu crede că altul ar putea fi mai vrednic decât acesta.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp