Stiri noi

Caprele negre şi metehnele comisarului şef Dumitrache

image_pdfimage_print

Lipsa de transparenţă în cadrul Poliţiei judeţene Călăraşi tinde să devină un obicei care confirmă, după cum veţi vedea, că, în cadrul acestei instituţii, se are în vedere popularizarea acelor cazuri care să pună această structură numai într-o lumină favorabilă. E un prost obicei câtă vreme cazurile mediatizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie prezintă date de identificare sumare ale persoanelor care sunt suprinse în diferite ipostaze ale încălcării legii penale, deşi, în unele situaţii, asupra persoanelor sunt luate măsuri de coerciţie emise de către un judecător, cu sentinţă de judecată rămasă irevocabilă.

Comisarul şef Marian Dumitrache ne-a trimis la parchete

În acest sens, publicaţia noastră şi-a exprimat intenţia de populariza şi acele cazuri în care poliţiştii fac obiectul reclamaţiilor sau cercetărilor penale, pentru ca societatea civilă să nu creadă că, de la nivelul acestei instituţii, sunt mediatizate numai cazurile care convin conducătorilor acestie unităţi şi care nu aduc prejudicii poliţiei. La o adresă a noastră, prin care ceream Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi să ne remită exemple de dosare aflate în cercetare şi care să fie instrumentate în dauna poliţiştilor, ni s-a răspuns că Inspectoratul Judeţean de Poliţie nu ne poate pune la dispoziţie astfel de date, comisarul şef de poliţie Marian Dumitrache sugerându-ne să ne adresăm instituţiilor de parchet competente în instrumentarea cazurilor în care sunt sesizate fapte de natură penală săvârşite de poliţişti. Cum ar veni, şeful acestei instituţii ne-a trimis la plimbare, iritat vizibil de pretenţiile noastre. În schimb, i-am reamintit comisarului şef Marian Dumitrache că instituţia pe care o conduce oferă date din sesizări sau dosare, din proprie iniţiativă, fără să fim nevoiţi să ne adresăm parchetelor competente. Mai mult, am considerat acţiunea acestuia drept o încercare penibilă de a muşamaliza mediatizarea cazurilor în care unii poliţişti sunt reclamaţi sau cercetaţi, în dauna altor cetăţeni care, întâmplător, nu sunt poliţişti şi care sunt reclamaţi sau cercetaţi în diferite dosare. Mai departe, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, ni s-a transmis că materialele popularizate de către această unitate sunt doar cu titlu exemplificativ şi că datele solicitate de noi sunt exceptate de la liberul acces al publicului.

Şefii de la I.J.P. Călăraşi vor să ascundă gunoiul sub preş

Aceasta este încercarea jalnică a şefilor Inspectoratului Judeţean de poliţie Călăraşi de a ascunde gunoiul sub preş, prevalându-se, în mod netemeinic, de nişte prevederi ale Legii 544/2001. După opinia acestora, cetăţenii care nu sunt poliţişti şi ale căror cazuri de încălcare a legii sunt mediatizate, nu beneficiază de aceleaşi prevederi ale Legii liberului acces la informaţiile de interes public, comparativ cu poliţiştii. Pentru cazurile cetăţenilor care nu sunt poliţişti, comisarul şef Marian Dumitrache nu ne-a mai îndrumat să ne adresăm parchetelor competente. Cu alte cuvinte, dacă un poliţist încalcă legea penală, aceste date nu sunt mediatizate căci ele sunt exceptate de lege, câtă vreme poliţiştii sunt pe cale de dispariţie, precum caprele negre. În schimb, cum identificarea diferitelor persoane care sunt reclamate sau cercetate în diferite dosare penale este o chestiune aleatorie sau de documentare, nimeni nu se poate prevala de excepţiile legale cu privire la datele personale. Spre exemplu, un astfel de caz este cel al unui ofiţer din cadrul Biroului Rutier Olteniţa, caz intens mediatizat şi fără acceptul prealabil al parchetului competent, caz prin care s-a popularizat faptul că acesta nu s-a lăsat mituit, în data de 20 martie 2010, de către un cetăţean, căruia îi fusese suspendat dreptul de a conduce autovehicule. Identificarea poliţistului s-a făcut relativ repede, câtă vreme Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi a mediatizat intens cazul şi câtă vreme poliţistul respectiv, pentru fapta sa de a aplica legea şi de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu pentru care este plătit de contribuabil, a fost avansat în grad. Ulterior, s-a aflat că este vorba de şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Olteniţa, Florin Deloreanu.

Mod de lucru părtinitor, lipsit de tact şi neprofesionist

Cum şefii poliţiei călărăşene au înţeles să popularizeze acest caz, tot pe acelaşi principiu le-am solicitat, din nou, să ne prezinte cazurile şi în care poliţiştii figurează ca reclamaţi sau s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva acestora, fie şi cu titlu informativ, câtă vreme, în România, nu pot exista două categorii de cetăţeni. Pe final, ne-au fost prezentate două cazuri, unul pe care îl cunoaştem în amănunt şi un altul al unei cetăţene care are, după toate probabilităţile, probleme de ordin psihic. Aceasta, D. Mihaela, a sesizat comportarea necorespunzătoare a unui agent din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi, care nu a soluţionat un dosar penal în care petenta figurează ca persoană vătămată şi-n care fostul soţ al acesteia este acuzat de comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi vătămare corporală. Ăsta ete modul de lucru al comisarului şef Marian Dumitrache, părtinitor, lipsit de tact şi neprofesionist.

Fals, uz de fals, abuz în funcţie

Celălat caz este legat de o acuzaţie clară, probantă şi prin mijloace audio-video, în care trei poliţişti, printre care agentul Marius Mazilu, chiar în sediul acestei instituţii, agresează un tânăr, pe considerentul că acesta nu i-a crezut că sunt poliţişti, câtă vreme nu s-au legitimat, cerere făcută în baza Legii nr. 218, art. 41, indice 1, şi fiindcă le-a spus că uniformele acestora sunt cumpărate de la magazinele second-hand. În comunicatul remis nouă de către Biroul de presă din cadrul I.J.P. Călăraşi, se arată că poliţiştii din patrulă “nu i-au prezentat un act legal care să ateste că sunt poliţişti”. De altfel, poliţiştii respectivi ar putea fi acuzaţi inclusiv de comiterea infracţiunii de tâlhărie, câtă vreme, iniţial, i-au sustras tânărului respectiv telefonul mobil. La această dată, împotriva poliţiştilor respectivi s-a constituit un dosar de cercetare penală, iar actele întocmite de ei, în speţă un proces-verbal de contravenţie, au fost contestate. Spre ştiinţa cititorilor, procesele-verbale de contravenţie pot fi contestate în baza art. 16, alin. 1 şi 7, art. 19, din OG nr. 2/2001 şi în baza art. 105, din OUG nr. 195/2002. În cele mai multe cazuri, în cadrul acestor procese-verbale de contravenţie figurează, la rubrica martor, cetăţeni care semnează astfel de documente în baza unei înţelegeri tacite cu poliţiştii. De cele mai multe ori, martorii nu sunt de faţă când se constată contravenţia, dar nimeni, până la această dată, din aceste considerente, nu a fost cercetat şi condamnat pentru fals, uz de fals şi abuz în funcţie, pentru poliţistul care completează astfel de procese-verbale. Această modalitate de lucru este o practica frecventă pentru poliţiştii locali, iar un exemplu în acest sens îl constituie cazul agentului Ovidiu Botea, care a completat un proces-verbal de contravenţie împotriva numitului Gheorghe Anghel.

Catalogat de unii drept derbedeu, Daniel Naghi a fost înaintat în grad

La nivel local, suntem, de cele mai multe ori, nevoiţi să facem eforturi vizibile pentru identificarea cazurilor în care figurează ca reclamaţi sau cercetaţi diferiţi poliţişti. Un alt caz, ascuns de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, este cel al inspectorului principal de poliţie Daniel Naghi. Acesta şi cu un alt poliţist, Marius Sava, au fost implicat într-o altercaţie, soldată şi cu executarea unor focuri de armă, pe o baltă, în apropierea municipiului Călăraşi, fără ca aceştia să fie în executarea atribuţiilor de serviciu.Fapta s-a petrecut în data de 27 octombrie, iar Inspectoratul Judeţean de Poliţie ne-a comunicat că dosarul de cercetare penală a numitului Daniel Naghi se instrumentează de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Catalogat de unii drept derbedeu, din cauza acestei altercaţii, Daniel Naghi a fost avansat, la data de 25 martie 2010, ca urmare a îndeplinirii stagiului minim, la gradul de inspector principal de poliţie. În cazul unui alt incident, Direcţia Naţională Anticorupţie a remis spre popularizare cazul ofiţerului de poliţie Adrian Ivaşcu, din cadrul Biroului Rutier Olteniţa, cel arestat direct din cocina porcilor, ca urmare a unui flagrant de luare de mită organizat de către procurorii acestei instituţii.

Metehne ale unor vremuri revolute

În speţă, vrem să se înţeleagă că şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi prezintă, de cele mai multe ori, date care să nu aducă atingere onoarei acestei instituţii, dar pe nişte considerente absolut penibile. Poliţiştii nu sunt mai presus de lege, iar dosarele acestora, în cazul în care sunt reclamaţi sau cercetaţi, nu trebuie ascunse opiniei publice. Poliţia nu este stat în stat, nici instrument de opresiune, cu toate că unii poliţişti, pe considerentul că nu se lasă mituiţi, mai primesc câte o bonificaţie. Poliţiştii trebuie să înţeleagă că ei sunt plătiţi să fie în slujba legii, iar ascunderea adevărului sau trecerea sub tăcere a cazurilor când poliţiştii sunt reclamaţi sau cercetaţi că încalcă legea penală, sunt metehne ale unor vremuri revolute.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat